Přeskočit na obsah

Wikipedista:Bovera78/Pískoviště/Články

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Liberecké výstavní trhy (známé také pod zkratkou LVT) byla výstavní akce konaná v Liberci zaměřená na průmysl, zejména na textil a módu. Výstaviště, kde se akce konala, je dnes proměněno na Technické muzeum Liberec a sídliště.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předválečné období[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 se konaly první Liberecké veletrhy konané v areálu na Masarykově ulici, kde byla akce pořádána vždy. Bylo zaznamenáno 35 tisíc návštěvníků. Pořadatelem byl spolek Reichenberger Messe - Liberecké veletrhy, jehož předsedou byl Theodor von Liebig.

Nejúspěšnější ročník původních Libereckých veletrhů byl v roce 1928, kdy je navštívilo 60 tisíc návštěvníků. Jejich poslední ročník se konal roku 1938.

Poválečné období[editovat | editovat zdroj]

V roce 1946 byla uspořádána výstava Budujeme osvobozené kraje, pro kterou byl zbudován nový vstupní pavilon stojící dodnes.

Rok poté vzniklo družstvo s názvem Severočeské výstavní trhy, které uspořádalo několik ročníků stejnojmenné výstavy. Od roku 1948 se výstava stala spíše symbolem socializace. Poslední ročník se odehrál roku 1951.

Novodobá historie[editovat | editovat zdroj]

Kino Lípa (Liberec)[editovat | editovat zdroj]

Kino Lípa
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaLiberec, ČeskoČesko Česko
Ulice1. máje
Souřadnice
Map

Kino Lípa je bývalé kammené kino v Liberci. Nyní v jeho budově sídlí hudební bar.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kino bylo otevřeno dne 31. ledna 1914 s názvem Komorní kino (Komorní kino), během let vystřídalo názvy Čas, Bělehrad a naposledy Lípa.

V průběhu 90. let minulého století došlo k obestavení budovy novým administračním celkem. Tímto zásahem byl odstraněn hlavní vchod do budovy na straně Soukenného náměstí a zbyl pouze malý boční vchod z ulice 1. máje.

V roce 1998 město budovu prodalo s patnactiletým privilegiem na provozování kina.

  1. Klub Lípa Liberec [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online.