Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Pravidla pracovní verze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pravidla fotografické soutěže „Wiki Loves Monuments“, v českém kontextu též označované jako „Wiki miluje památky“

Obecná část[editovat | editovat zdroj]

§ 1[editovat | editovat zdroj]

1) Organizátorem fotografické soutěže „Wiki Loves Monument“, (dále jen „Soutěž“) je občanské sdružení Wikimedia Česká republika (dále jen „Organizátor“).

§ 2[editovat | editovat zdroj]

1) Česká část soutěže se koná pod záštitou generální ředitelky Národního památkového ústavu Ing. arch. Naděždy Goryczkové a ředitele Slezského zemského muzea Mgr. Antonína Šimčíka.
2) Partnery Soutěže jsou: $2

§ 3[editovat | editovat zdroj]

1) Soutěž je součástí mezinárodního projektu „Wiki Loves Monuments“, který organizuje na celosvětové úrovni občanské sdružení Wikimedia Nizozemsko (Vereniging Wikimedia Nederland).

§ 4[editovat | editovat zdroj]

Cílem soutěže je:

1) Obohacení internetových projektů provozovaných nadací Wikimedia Foundation Inc., registrovanou na Floridě ve Spojených státech amerických, a to o svobodná média (fotografie) památek nemovitého charakteru, které se nacházejí na území České republiky.
2) Fotografická dokumentace největšího možného množství nemovitých památek na území České republiky a její zpřístupnění každému zainteresovanému uživateli sítě Internet pro pro něj vhodné účely, odpovídající licenčním podmínkám. V rámci toho existují ještě dvě podkategorie: (fotografování Slezska, Pernštejnové), které jsou tematicky zaměřené stejně, jako kategorie hlavní, jsou však hodnoceny zvlášť a výherci v nich budou odměněni zvláštními cenami.
3) Zvýšení zájmu o české kulturní dědictví mezi českou veřejností.
4) Rozšíření povědomí o svobodných licencích a Creative Commons.

Ustanovení, týkající se účastníků Soutěže[editovat | editovat zdroj]

§ 5[editovat | editovat zdroj]

1) Účastníkem Soutěže se může stát fyzická osoba, která dovršila věk 18 let nejpozději k 30. září 2012, je způsobilá a svéprávná, s výjimkou osob uvedených v organizačním výboru a hodnoticí komisi a jejich rodinných příslušníků. Za rodinné příslušníky se pro účely soutěže považují osoby tvořící domácnost a/nebo osoby blízké ve smyslu § 116 a 117 Obč. z.

Dále osoba, která:

2) Souhlasí s podmínkami soutěže.
3) Zveřejnila organizátorovi soutěže svůj aktivní e-mail.

§ 6[editovat | editovat zdroj]

1) Účastníci Soutěže mají právo na zachování anonymity, nicméně v případě výherců bude při předání cen zveřejněno jméno a příjmení.
2) Účastníci souhlasí se zpracováním těchto dat Organizátorem, a to pro účely Soutěže. Organizátor se zavazuje osobní údaje použít pouze pro účely této Soutěže. Identifikační údaje (bydliště, rodné číslo či jiný identifikátor) a číslo svého bankovního účtu musí nicméně výherce poskytnout Organizátorovi. Tyto údaje nebudou zveřejněny.

Ustanovení, týkající se fotografií, které jsou přihlášeny do Soutěže[editovat | editovat zdroj]

§ 7[editovat | editovat zdroj]

1) Fotografie, které jsou přihlášeny do Soutěže (dále jen „Fotografie“), nemohou být již přihlášené do jiných podobných soutěží, které se konají na území České republiky. Toto neplatí pro projekty v rámci Mediagrantu Organizátora, ale platí pro případné soutěže dalších, cizích subjektů.
2) Autory těchto fotografií musí být účastníci Soutěže a fotografie musí být uloženy na úložiště (Wikimedia Commons, event. flickerová skupina – bude dále upřesněno) dle pokynů Organizátora.
3) Fotografie musí být zveřejněny v období od 1. do 30. září roku 2012, a to pomocí nástroje, který Organizátor pro tento účel zvolí. Organizátor rovněž zveřejní nejpozději v okamžiku začátku soutěže URL tohoto nástroje.

§ 8[editovat | editovat zdroj]

1) Účastníci Soutěže musí souhlasit s tím, že jejich práce budou zveřejňovány pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. (CC-BY-SA; http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/)
2) Účastníci Soutěže rovněž souhlasí s tím, že na projektu Wikimedia Commons může nadace Wikimedia Foundation uchovat a používat jejich soubory, a to na neomezenou dobu.

§ 9[editovat | editovat zdroj]

1) Fotografie musí být zaslány ve formátu JPEG a disponovat rozměry nejméně 1000 pixelů na jednu stranu.
2) Fotografie nesmí být opatřeny viditelnými či neviditelnými tagy, vodoznaky, razítky, či jinými označeními, uvádějícími například autora, čas pořízení snímku, či jiné informace. Taková data jsou samozřejmě vítána, včetně informací o autorovi, nicméně pouze v podobě připojených metadat (EXIF).
3) Soubory musejí být legální, tj. nesmí například porušovat autorská práva třetích stran.
4) Součástí popisku Fotografie musí být identifikátor konkrétní památky a dostatečný popis, který určuje, co je fotografováno. Dbejte na vhodné a popisné pojmenování; nenechávejte číselná jména souborů z fotoaparátů.
5) Fotografie nesmí být orámovány.

§ 10[editovat | editovat zdroj]

1) Předmětem fotografie musí být alespoň jeden nebo více objektů ze seznamu, který Organizátor zveřejnil na stránkách Soutěže. Organizátor se zavazuje, že nejpozději do dne zahájení této soutěže takový seznam zveřejní.

§ 11[editovat | editovat zdroj]

1) Fotografie, které nesplňují jakoukoliv z podmínek uvedených v § 7–10, nemohou být zařazeny do Soutěže.

Soutěžní komise a ceny[editovat | editovat zdroj]

§ 12[editovat | editovat zdroj]

1) Organizátor soutěže zřizuje za účelem soutěže Wiki Loves Monuments komisi, jejímž cílem bude vybrat vítěze soutěže a posoudit Fotografie, které byly do Soutěže přihlášeny (dále jen Komisi).
2) Komise má 2 členy, kteří reprezentují Organizátora (potažmo nadaci Wikimedia Foundation), dva zástupce fotografické obce a dva zástupce reprezentující zaštiťující organizace. Složení Komise bude známo nejpozději do začátku Soutěže.
3) Soutěžní Komise pracuje v souladu s těmito pravidly. Pravidla musí být zveřejněna nejpozději do prvního dne Soutěže.

§ 13[editovat | editovat zdroj]

1) Soutěžní komise vybere z Fotografií, které splňují podmínky uvedené v § 7–10:
a) až 10 vynikajících fotografií,
b) fotografie, jejichž autoři získají první, druhou a třetí cenu a výherce zvláštních cen, jejichž garanty jsou zaštiťující organizace (kategorie Pernštejnové a Fotografování Slezska),
c) až 10 fotografů, jejichž v Soutěži prokázané kvality, originalita a přínosnost zasluhují zvláštní ocenění,
d) způsob ocenění pro fotografy, kteří v Soutěži prokázali kvalitní, originální a přínosný přístup.
2) Ceny pro Soutěž zajišťuje Organizátor.

§ 14[editovat | editovat zdroj]

1) Ceny a vyznamenání v Soutěži budou předány na jejím slavnostním zakončení. Termín tohoto předání (pravděpodobně druhá polovina října) bude zveřejněn nejpozději do začátku zahájení Soutěže.
2) V případě, že se slavnostní konání nebude moci pořádat, budou ceny zaslány Organizátorem na jeho vlastní náklady nejpozději do tří týdnů od vyhlášení vítězů soutěže.
3) Soutěžní komise může v součinnosti s Organizátorem změnit způsob rozdělení cen.

§ 15[editovat | editovat zdroj]

1) Vybrané fotografie a informace o oceněných fotografech zůstanou zveřejněné na stránce, provozované Organizátorem. URL této stránky bude zveřejněno nejpozději do začátku Soutěže.

§ 16[editovat | editovat zdroj]

1) Fotografie oceněné podle §13 budou přihlášeny do celoevropského kola Soutěže, které organizuje sdružení Wikimedia Nizozemsko (Vereniging Wikimedia Nederland).
2) Autoři fotografií, kteří budou oceněni sdružením Wikimedia Nizozemsko (Vereniging Wikimedia Nederland) mohou žádat o hrazení cestovních nákladů, spojených jak s pobytem, tak i cestou na slavnostní předání cen a vyznamenání v celosvětovém kole soutěže „Wiki Loves Monuments“.