Wikipedie:WMF Česká fundraisingová kampaň 2023

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká fundraisingová kampaň 2023[editovat | editovat zdroj]

Nadace Wikimedia Foundation každoročně pořádá fundraisingové kampaně v různých částech světa od USA přes Latinskou Ameriku až po Austrálii a Japonsko. Letos poprvé spustí bannerovou fundraisingovou kampaň na české a anglické Wikipedii v České republice, a to v období od 18. do 30. dubna a od 21. do 31. května 2023. 8. dubna proběhne předběžná zkouška, během níž nadace WMF otestuje technickou infrastrukturu, kterou budou dárci využívat, takže nepřihlášeným uživatelům se mohou krátkodobě zobrazovat některé bannery. Na této stránce si fundraisingovou kampaň můžete prohlédnout a sdělit nám své připomínky k ní.

Proč žádáme o finanční příspěvky na Wikipedii a projekty nadace Wikimedia?[editovat | editovat zdroj]

Lidé přispívají Wikipedii z mnoha různých důvodů. Nadace Wikimedia je nezisková organizace, která provozuje Wikipedii a která dbá na to, aby byl každý získaný dar investován zpět do Wikipedie, projektů nadace Wikimedia a našeho poslání zajistit svobodný přístup k poznání.

  • Jsme nezisková organizace a díky čtenářům a dárcům z celého světa zůstáváme i nadále nezávislí.
  • Wikipedie slouží milionům čtenářů za zlomek nákladů v porovnání s  jinými předními internetovými stránkami.
  • Příspěvky čtenářů slouží k podpoře  technologie, která umožňuje fungování Wikipedie, a k vylepšování  způsobu, jakým lidé čtou a editují Wikipedii a sdílejí na ní vědomosti.
  • Během svého vývoje jsme se zaměřili na vyhovění novým potřebám v měnícím se technologickém prostředí a reagování na nové globální hrozby.
  • S finančním prostředky nakládáme zodpovědně a snažíme se udržovat rovnováhu mezi bezprostředními potřebami Wikipedie a dlouhodobou udržitelností.
  • Svou podporou pomáháte Wikipedii stát se lepším nositelem veškerého vědění světa.
  • Díky příspěvkům od čtenářů můžeme dál plnit své poslání.

Více se dozvíte v tomto příspěvku na serveru Medium (v angličtině).

Níže uvádíme příklady fundraisingových bannerů. Fundraisingový tým nadace Wikimedia Foundation si váží místní komunity a jejích podnětů týkajících se bannerových sdělení a na jejich základě hledá způsoby, jak lépe oslovit čtenáře v České republice.

Společně za lepší fundraisingovou kampaň[editovat | editovat zdroj]

Fundraisingový tým nadace WMF chce kampaň od samého začátku rozjet na plný plyn, a již nyní tedy vybízí čtenáře k předkládání nápadů a podnětů, s jejichž pomocí se na její spuštění může připravit. Veškeré připomínky, návrhy, dotazy, nápady a obecné představy můžete přidávat na diskusní stránku. Pokud byste se s námi raději spojili přímo, napište e-mail Julia Brungs na jbrungs@wikimedia.org.

Julia bude pořádat online diskusní setkání, kterého se můžete zúčastnit, a promluvit si tak o kampani přímo s ní. Termín setkání:

Příklady aktuálních bannerů – podělte se o své názory a kreativitu[editovat | editovat zdroj]

Níže najdete aktuální ukázkové bannery pro nadcházející kampaň v České republice. Uvítáme vaše nápady, jak letos lépe oslovit čtenáře v České republice.

Upozorňujeme, že české verze bannerů představují první návrhy vzniklé překladem a je třeba je dále vylepšovat. Můžete pomoci přidáním svých komentářů níže.

Velká verze pro stolní počítače

Velká verze pro stolní počítače – v angličtině

Níže prosím poskytněte zpětnou vazbu



Malá verze pro stolní počítače

Malá verze pro stolní počítače – v angličtině

Níže prosím poskytněte zpětnou vazbu



Velká verze pro mobilní zařízení

Velká verze pro mobilní zařízení – v angličtině

Níže prosím poskytněte zpětnou vazbu



Malá verze pro mobilní zařízení

Malá verze pro mobilní zařízení – v angličtině

Níže prosím poskytněte zpětnou vazbu



Investice do české komunity[editovat | editovat zdroj]

Díky financování nadace WMF může Wikimedia Česká republika podporovat rozvojčeské wikikomunity a poskytnout podporu a širokou škálu vzdělávacích aktivit komunitě samotné i veřejnosti. V uplynulých letech byly prostředky nadace WMF použity k financování několika projektů, které pomohly rozkvětu a růstu české komunity. Podívejte se na některé z nich:

Více takových projektů z předešlých let najdete na wiki

JBrungs (WMF) (diskuse) 21. 2. 2023, 09:00 (CET)[odpovědět]