Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Návody/Sledované stránky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Sledované stránky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jednou z hlavních výhod, kterou mají oproti běžným čtenářům zaregistrovaní wikipedisté, je možnost vytvářet si osobní seznam sledovaných stránek. Tedy článků (ale i diskusí a dalších stránek ve Wikipedii), jejichž vývoj vás zajímá, takže chcete mít přehled o případných změnách, které v nich vaši kolegové wikipedisté provádějí.
  2. Po zaregistrování se do Wikipedie máte na svém seznamu sledovaných stránek pouze vaši osobní a diskusní stránku, jinak je váš seznam prázdný. Je proto dobré si na seznam nějaké články přidat, což se dělá takto:
  3. Najděte a otevřete si ve Wikipedii nějaký článek, který vás zajímá.
  4. V záhlaví, vlevo od wikipedického vyhledávacího políčka, je bílá hvězdička. Jednou na ni klikněte. Hvězdička zmodrá a na chvíli se objeví text, že daná stránka byla přidána mezi stránky, které sledujete. Tím je přidání na seznam hotovo.
  5. Pokud byste si jakýkoli článek chtěli ze svého seznamu odebrat, daný článek si otevřete a v záhlaví klikněte na modrou hvězdičku. Ta zbělá a tím je článek ze seznamu vyřazen.
  6. Pokud jste nějakou stránku editovali, přidá se vám na seznam sledovaných stránek automaticky také.
  7. Svůj seznam si můžete kdykoli zobrazit kliknutím na Sledované stránky ve vašem uživatelském menu v záhlaví. Ovšem pozor, po kliknutí se vám nezobrazí kompletní seznam, ale pouze ty stránky z vašeho seznamu, ve kterých došlo v posledních dvou týdnech ke změně. Může se tak někdy stát (zvláště pokud máte na seznamu zatím ještě málo stránek), že po kliknutí se vám žádné sledované stránky nezobrazí.
  8. Pokud se stránky zobrazí, jsou seřazeny od nejnověji změněných po ty starší. Na každém řádku je jedna stránka. Ty sledované stránky, kde došlo ke změně, a vy jste tuto změnu zatím nezkontrolovali, jsou zobrazeny tučně. Můžete článek zkontrolovat kliknutím na jeho název, případně si můžete nechat zobrazit přímo změny, ke kterým na příslušné stránce došlo, a to kliknutím na rozdíl na začátku příslušného řádku.
  9. Sledované stránky, které už jste zkontrolovali, už v seznamu nebudou tučně zvýrazněny, a tak jde snadno rozlišit, které stránky vám ještě chybí k případné kontrole.
  10. Pokud si chcete zobrazit kompletní seznam sledovaných stránek, a ne jenom ty stránky, kde nedávno došlo ke změně, jděte na stránku Sledované stránky a poté klikněte vpravo nahoře, pod vyhledávacím políčkem, na tlačítko Editovat seznam sledovaných stránek. Zobrazí se vám kompletní abecední seznam. V něm můžete část článků označit a hromadně ze seznamu odebrat.