Wikipedie:Článek týdne/2023/47

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Evoluce
obrázek
Soubor:Darwin Tree 1837.png
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Slavná stránka z Darwinova zápisníku s prvním náčrtem evolučního stromu (1837)
anotace

Evoluce je dlouhodobý a samovolný proces, v jehož průběhu se rozvíjí a diverzifikuje život. Podstatu těchto změn zkoumá vědní obor evoluční biologie. Základem evolučního procesu jsou dědičné změny vlastností organismů v průběhu generací. Schopnost podléhat evoluci tedy závisí na dostatečné komplexitě daných prvků a vlastnostech umožňujících přirozený výběr: reprodukci, dědičnosti, proměnlivosti a konkurenčním tlaku.

Přirozený výběr hromadí varianty nejpříznivější pro přežití a reprodukci organismů, zatímco méně výhodných forem ubývá; schopnost předávat své geny (respektive jejich konkrétní formy – alely) do dalších generací je označována jako biologická zdatnost. Vyjma přirozeného výběru mají v převládnutí určitých alel velký význam i procesy náhodné, jako je genetický drift, pouze přirozený výběr ale dokáže vysvětlit vznik adaptivních struktur. Dlouhodobý průběh mikroevoluce na úrovni populací utváří makroevoluční fenomény. Jedním z evolučních důsledků je také speciace, v rámci níž dochází ke vzniku nových druhů a tím i ke zvyšování diverzity živých organismů.

První ucelenou evoluční teorii založenou na principu přirozeného výběru vytyčili Charles Darwin a Alfred Russel Wallace ve druhé polovině 19. století. Ačkoli objev principů dědičnosti vedl zpočátku téměř k zatracení darwinistických myšlenek, v první polovině 20. století byly oba proudy sloučeny v tzv. moderní evoluční syntéze. Další pokroky přicházejí od druhé poloviny 20. století, odkdy mj. pochází teorie přerušovaných rovnováh, evoluční teorie her, a zvláště myšlenka „sobeckého genu“. I s novým tisíciletím představuje evoluční biologie živý obor, rozšiřující se o poznatky z vývojové biologie, genomiky, epigenetiky či ekologie. Samotná existence evoluce se stala vědeckým paradigmatem.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2023
týden (formát: TT)
47
poznámka (k návrhu)
V únoru by měl Darwin 215 let, případně lze nasadit na en:Evolution Day. OJJ, Diskuse 21. 6. 2023, 07:33 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 21. 6. 2023, 07:33 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 21. 6. 2023, 15:31 (CEST)[odpovědět]