Přeskočit na obsah

Wikipedie:Článek týdne/2021/47

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Šatovník ostrovní
obrázek
Soubor:Melamprosops phaeosoma.gif
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
anotace

Šatovník ostrovní (Melamprosops phaeosoma) je vyhynulý druh pěnkavovitého ptáka ze skupiny šatovníků, jenž se vyskytoval pouze na havajském ostrově Maui. Byl to menší a podsaditý pěvec tmavého zbarvení s výraznou černou obličejovou maskou. Mnohými charakteristikami, například absencí typického zápachu a jedinečnou anatomií jazyka, se výrazně odlišoval od ostatních známých šatovníků, přičemž představoval prastarý druh, jehož linie se od ostatních šatovníkovitých odštěpila ještě před vznikem ostrova Maui.

Pták byl objeven teprve v roce 1973 na malém území ve vysokohorských lesích na severovýchodních svazích sopky Haleakalā, přestože jeho areál rozšíření zaujímal ještě před polynéskou kolonizací rozsáhlejší oblast a soustředil se spíše do nížinných sušších oblastí. V době objevu čítala populace šatovníka ostrovního asi 200 ptáků a již tehdy ji ohrožovala například přítomnost nepůvodních prasat narušujících skladbu lesního podrostu, lov ze stran koček, krys a promyk či možný úbytek hlavní potravy – hlemýžďů, a to rovněž v důsledku vlivu nepůvodních druhů.

Do roku 1985 populace poklesla o 90 % a navzdory ochranným opatřením přežívali v průběhu roku 1997 ve volné přírodě pouze tři ptáci, žijící navíc ve vzájemně oddělených oblastech. Poslední naděje, spojená s rozmnožováním v zajetí, vyprchala na konci listopadu 2004, kdy uhynul v ochranářské stanici v mauijské Olindě poslední samec, jenž byl odchycen o dva měsíce dříve. Zbylí dva jedinci zmizeli z volné přírody mezi lety 2003 a 2004 a již nikdy nebyli spatřeni. Od roku 2019 považuje Mezinárodní svaz ochrany přírody druh za vyhynulý.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2021
týden (formát: TT)
47
poznámka (k návrhu)
Kdyby nic jiného nebylo, myslím, že je to celkem ok a zajímavé. OJJ, Diskuse 9. 7. 2021, 17:28 (CEST) Ofic. DČ. Tak na prostřídání, ale aby tu nebylo jen pacifické ptactvo. OJJ, Diskuse 26. 9. 2021, 15:42 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 9. 7. 2021, 17:28 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 28. 9. 2021, 12:55 (CEST)[odpovědět]