Volt Česko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Volt Česko
Logo
ZkratkaVolt
Datum založení29. června 2022
PředsedaAdam Hanka
MístopředsedaLucie Michel Lekešová
Jan Klátil
ZakladatelAdam Hanka
SídloNa dlouhém lánu 343/34, Praha, 160 00, Česko
Ideologieliberalismus
eurofederalismus
progresivismus
Politická pozicestředstředolevice
Evropská stranaVolt Europa
IČO17290775 (VR)
Oficiální webvoltcesko.org
Zisk mandátů ve volbách
Zastupitelstva obcí2022
0/61780
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Volt Česko je panevropská, progresivní a sociálně liberální politická strana. Je součástí prvního celoevropského hnutí Volt Europa, které prosazuje společný evropský přístup v zásadních otázkách, jako jsou ochrana klimatu, společná obranná a bezpečnostní politika, dopad moderních technologií na pracovní trh, migrace, ekonomika nebo vzdělávání.

Na celoevropské úrovni probíhá i kampaň před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2024; společnou programovou vizi sdílí národní organizace Volt Europa ve více než 20 zemích.

Volt Česko kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu v koalici se SEN 21, lídři kandidátky Volt Česko jsou Adam Hanka a Barbora Hrubá.

V České republice má Volt Česko lokální organizace v Praze, Brně a Karlových Varech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Politické hnutí Volt Česko vzniklo v roce 2019. Od 11. dubna 2021 do 28. června 2022 fungovalo jako sdružení, jehož primárním cílem byl sběr podpisů a příprava založení politické strany. V jeho čele stáli Adam Hanka a Karolína Machová, Jan Klátil zastával funkci hospodáře. Od 29. června 2022[1] je Volt registrován jako politická strana podle zákonů České republiky.

V roce 2022 se strana Volt Česko zúčastnila voleb do Zastupitelstva hl. m. Prahy, kde obdržela 4 816 hlasů (0,14 %).[2]

V říjnu 2022 hostila strana Volt Česko Generální shromáždění Volt Europa.[3] V říjnu 2023 strana Volt Česko a hnutí SEN 21 oznámily, že pro volby do Evropského parlamentu v červnu 2024 postaví společnou kandidátní listinu.[4]  

V listopadu 2023 se v Praze konal 4. celostátní sněm Volt Česko, na kterém členové strany zvolili Adama Hanku a Barboru Hrubou na první pozice kandidátky pro volby do Evropského parlamentu.[5]

Na rozdíl od jiných proevropských hnutí se Volt snaží účastnit evropských, národních i místních voleb prostřednictvím svých národních či lokálních organizací.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Jedním z hlavních cílů Volt Česko je přijetí eura v České republice. V této souvislosti se Volt spojil s organizacemi Pulse of Europe, Pro Euro a Euro v Česku, a v listopadu se připojil ke společné Petici pro euro.

Volt Česko prosazuje zavedení volebního práva od 16 let.

Evropská politika[editovat | editovat zdroj]

Cílem Volt Česko jako panevropské strany je reforma Evropské unie. Strana prosazuje evropský federalismus a podporuje hlubší evropskou integraci. Evropský parlament by měl být posílen o pravomoc předkládat návrhy zákonů a volit představitele nové funkce premiéra Evropské vlády. Vzniknout by měla také společná evropská armáda a obranná politika.[6] Za důležitou změnu Volt Česko považuje zrušení práva veta národních států, aby se zabránilo blokování zásadních rozhodnutí i umožnilo další rozšiřování Evropské unie.[7]

Ochrana klimatu[editovat | editovat zdroj]

Změnu klimatu považuje Volt Česko za jednu z klíčových výzev. Zasazuje se o uhlíkovou neutralitu do roku 2040 a ukončení těžby uhlí, namísto toho podporuje mimo jiné obnovitelné zdroje energie, používání tepelných čerpadel atd. Ve střednědobém horizontu usiluje o dosažení cirkulární ekonomiky, aby aby byla zajištěna ochrana zdrojů. Podporuje rozvoj veřejné dopravy a rozšiřování Transevropské dopravní sítě (TEN-T). [8]

Sociální politika[editovat | editovat zdroj]

Volt bojuje proti chudobě a nerovnostem uvnitř Evropské unie, navrhuje např. uplatnění konceptu minimální evropské mzdy. Požaduje jednotnější daňový systém. Podporuje hnutí LGBTQ+, zasazuje se o manželství pro všechny a podporuje zavedení třetího pohlaví. Podporuje moderní školství, větší zapojení občanské společnosti do veřejného života, digitalizaci státu a zdůrazňuje nutnost výstavby sociálního bydlení. [9]

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Kromě zavedení eura podporuje Volt Česko zvýšení evropských dotací např. pro start-upy, které investují do zelených technologií. Navrhuje ztrojnásobení rozpočtu rámcového programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa pro další období. Prosazuje sjednocení daňového systému na evropské úrovni a zdanění především digitálních technologických firem tam, kde dochází ke generování zisku.

Bezpečnostní politika[editovat | editovat zdroj]

Volt Česko požaduje vytvoření společné bezpečnostní politiky a společné evropské armády, která by byla rovnocenným partnerem armádě Spojených států v NATO. Podle Volt Česko národní státy nejsou nadále schopny zajistit bezpečnost v Evropě.[10]

Organizace[editovat | editovat zdroj]

V čele Volt Česko stojí předseda Adam Hanka, který byl do čela strany zvolen znovu celostátním sněmu Volt Česko v listopadu 2023.[11] Výkonnou moc má předsednictvo a výkonný výbor.[12]

Financování[editovat | editovat zdroj]

Strana Volt Česko je financována prostřednictvím darů od soukromých dárců. Všechny dary jsou zveřejňovány na transparentním účtu a nefinanční podpora je zveřejňována na webové stránce strany.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Volt byl v Česka zaregistrován jako politická strana. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  2. Výsledky voleb. www.volby.cz [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  3. PLEVÁK, Ondřej. V Česku se bojíme mluvit o federativní EU, škodíme si tím, říká předseda nové strany Volt. euractiv.cz [online]. 2022-07-26 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  4. Tisková zpráva: Hnutí SEN 21 a Volt spojují své síly do evropských voleb. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  5. Tisková zpráva: Volt Česko si zvolil lídry do Evropských voleb. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  6. Adam Hruška: Potřebujeme evropskou armádu. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  7. KOPECKÝ, Josef. Nová strana chce zrušit právo veta jedné země EU, zavést euro i třetí pohlaví. iDNES.cz [online]. 2022-07-26 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  8. LEINERT, Ondřej. Progresivnější než Piráti: Volt chce zastavit těžbu uhlí, schválit třetí pohlaví a co nejdřív přijmout euro. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2022-07-27 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  9. Komunální volby 2022 – speciál z Prahy. Region [online]. 2022-09-14 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  10. HRUŠKA, Adam. Adam Hruška: Potřebujeme evropskou armádu. Deník Referendum [online]. 2023-03-27 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  11. Tisková zpráva: Volt Česko si zvolil lídry do Evropských voleb. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 
  12. Předsednictvo a výkonný výbor. Volt Česko [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]