Tonghe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tonghe
동해
Poloha
Souřadnice
StátJižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
provincieKangwon
Tonghe na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha180,01 km²
Počet obyvatel103 115 (2011)
Hustota zalidnění572,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webdonghae.gangwon.kr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tonghe je město v Jižní Koreji. Nachází se v severovýchodní části území, v provincii Kangwon. Na území o rozloze 180 km² zde žije přibližně 103 000 obyvatel (údaj z roku 2011). Ve městě se nachází zvláštní průmyslová zóna a město se snaží přilákat investory.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město se rozprostírá v jihovýchodní části provincie Kangwon a z východní části je obklopeno Japonským mořem (Korejci nazývaným Východní moře). 10 km směrem na jih se nachází město Samčchok. Nedaleko se nachází několik jeskyní.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Tonghe je napojeno na železniční linku Jongdong (영동선) provozovanou společností Korail a na dálnici Tonghä kosoktoro (동해 고속도로) o délce 62 kilometrů a s číselným označením 65. V budoucnu je plánováno prodloužení dálnice podél celého východního pobřeží až do přístavního města Pusanu. Ve městě se nacházejí dva důležité přístavy: Tonghä-hang a Mukho-hang.

V roce 2008 začala operovat nová linka výletního trajektu spojující města ležící na pobřeží Japonského moře – Tonghe v Jižní Koreji, Sakaiminato v Japonsku a Vladivostok v Rusku.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Rodiště[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]