Přeskočit na obsah

Thijsse's Hof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thijsse's Hof
Thijsse's Hof (22. února 2013)
LokalitaMollaan 4, 2061 BD Bloemendaal, Bloemendaal, NizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Zeměpisné souřadnice
Založeno1925
Kód památky532281
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kruštík bahenní (Epipactis palustris)

Thijsse's Hof (Thijssův dvůr) je nejstarší botanická zahrada v Nizozemsku a byla navržena Leonardem Anthony Springerem a Jac. P. Thijssem. Thijsse's Hof se nachází v Mollaan v Bloemendaal. Je spíše ekologickou zahradou než nějak esteticky nebo jinak upravenou plochou.[1]

Botanická zahrada byla založena a pojmenována po Jacobusu P. Thijssovi, učiteli biologie, který strávil velkou část svého života v Bloemendaalu, kde žil a pracoval. V roce 1925 Thijsse získal pozemek k jeho 60. narozeninám od bohatých přátel a obce Bloemendaal. Thijsse ovlivnil i další autory zahradní architektury, například Van Larrena a jeho vliv na zahradní architekturu, zejména ohledně ekologie a použití původních rostlin, je porovnáván s vlivem známých amerických tvůrců zahrad té doby.[1]

Thijsse byl jeden z prvních ochránců přírody v Nizozemsku. V botanické zahradě je asi 800 druhů rostlin přirozeně se vyskytujících v dunách v jižní části Kennemerlandu. Zahrada je otevřena k návštěvě tak dlouho, dokud návštěvník nezemdlí. Každou první neděli od dubna do října jsou volné prohlídky s průvodcem přírodou (začátek 14.00 u vchodu do zahrady).

Thijsse napsal dvě knihy o Thijsse's Hof: Een eerste jaar in Thijsse's Hof (První rok v Thijsse's Hof, 1940) a Een tweede jaar in Thijsse's Hof (Druhý rok v Thijsse's Hof, 1925). Thijsse's Hof je řízen "Stichting Thijsse's Hof, planten- en vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b JOACHIM WOLSCHKE-BULMAHN. Nature and Ideology: Natural Garden Design in the Twentieth Century, Svazek 18. [s.l.]: Dumbarton Oaks, 1997. Dostupné online. S. 175. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]