Synagoga v Nymburce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Nymburce
Chybí zde svobodný obrázek
Místo
MístoNymburk, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Architektonický popis
Slohnovorománský sloh
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga v Nymburce je bývalá židovská modlitebna ve středočeském městě Nymburk ve stejnojmenném okrese. Nachází se na parcele č. 153 v Eliščině ulici, v historickém centru města, a od svého vzniku roku 1892 sloužila jako hlavní ceremoniální centrum zdejší židovské komunity. Po událostech holokaustu a drastickém zmenšení zdejší židovské obce přestala být využívána a posléze se stala majetkem Polabského muzea.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Synagoga byla pro zdejší židovskou obec, čítající několik set členů, postavena v letech 1891 až 1892 podle návrhu Antonína Červeného[1] v novorománsko-maurském stylu.

Následkem tragických událostí druhé světové války a holokaustu pak došlo k razantnímu zmenšení zdejší židovské obce. Synagoga, ačkoliv přečkala německou okupaci a vyvraždění většiny členů nymburské židovské komunity v koncentračních táborech, po válce již nebyla obnovena. V poválečných letech byla v období komunistického režimu v Československu po jistou dobu opuštěná a chátrala. V letech 1959 až 1960 byla pak přestavěna na výstavní prostor tehdejšího Vlastivědného, později Polabského muzea. Při rekonstrukci byl modlitební sál přepažen nadzemním podlažím a fasáda byla zbavena řady dekorativních prvků, včetně štuk či okrasných věžiček.[2]

Od roku 2000 je stavba v majetku Židovské obce v Praze, která ji muzeu pronajímá.[3] Nachází se zde stálá expozice o historii města a železniční historii Nymburka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERAN, Ing Pavel. Zaniklé obce po roce 1945. www.zanikleobce.cz [online]. 2006-27-02 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  2. Chewra - (projekt Keshet) - www.chewra.com. chewra.com [online]. [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  3. Vyhledávání židovských památek - Židovské památky Čech, Moravy a Slezska. pamatky.kehilaprag.cz [online]. [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ROZKOŠNÁ, Blanka a Pavel JAKUBEC. Židovské památky Čech: historie a památky židovského osídlení Čech = Jewish monuments in Bohemia : history and monuments of the Jewish settlement in Bohemia. Brno: ERA group, 2004, s. 282. ISBN 80-86517-64-0. Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]