Přeskočit na obsah

Skałka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skałka
Délkacca 50 m km

SvětadílEvropa
StátPolskoPolsko Polsko
Map
Horninypískovec
PovodíOdra
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skałka, nebo Skałka w Rydułtowach, je malý pískovcový skalní útes u sídliště ve městě Rydułtowy v okrese Wodzisław ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.

Geologie a geografie[editovat | editovat zdroj]

Skałka je tvořena karbonskými pískovci vzniklých z písčitých a jílovitých sedimentů bývalého moře v Hornoslezské uhelné pánvi. Pískovec je zde střednězrnný až jemnozrnný s příměsí hrubších zrn. Výchozy skal byly více odhaleny těžbou pískovce v minulosti. Výška útesu je nejvíce cca 8 metrů a délka přibližně 50 metrů. V 60. a 70. letech 20. století bylo postaveno v bezprostřední blízkosti Skałky panelové sídliště.[1][2]

Národní památník[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byla Skałka také popravčí zdí smrti vězňů pobočky nedalekého koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau (Osvětim). Místo je také národním památníkem této smutné události.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Skałka w Rydułtowach. slaskie.travel [online]. ŚLĄSKIE. INFORMACJA TURYSTYCZNA WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO. Dostupné online. 
  2. Stanowisko Dokumentacyjne Przyrody Nieożywionej Skałka w .... krainagornejodry.travel [online]. [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (polsky)