Simon Donaldson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sir Simon Kirwan Donaldson
Narození20. srpna 1957 (66 let)
Cambridge, Spojené království
NárodnostSpojené království
Alma materOxfordská univerzita
Univerzita v Cambridgi
PracovištěNewyorská státní univerzita ve Stony Brooku
Imperial College London
Institute for Advanced Study
Stanfordova univerzita
Oxfordská univerzita
Obormatematika
OceněníFieldsova medaile (1986)
Royal Medal (1992)
Crafoordova cena (1994)
Webwww2.imperial.ac.uk/~skdona/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Simon Kirwan Donaldson FRS (* 20. srpna 1957 Cambridge, Spojené království) je britský matematik zabývající se topologií hladkých (diferencovatelných) čtyřrozměrných variet. V současné době zastává místo stálého člena Simonsova centra pro geometrii a fyziku na Univerzitě ve Stony Brooku a místo profesora teoretické matematiky na Imperial College London.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec působil jako inženýr elektroniky na katedře fyziologie Cambridgeské univerzity, kde vystudovala přírodní vědy i jeho matka. V roce 1979 získal bakalářský titul v oboru matematiky získal na Pembroke College a následujícího roku započal postgraduální studium na Worcester college v Oxfordu, nejprve pod vedením Nigela Hitchina a následně Michaela Atiyaha. Ještě během postgraduálních studií zvládl v roce 1982 dokázat závěry, které mu zajistily kariéru ve světě matematiky. Své závěry publikoval v práci Self-dual connections and the topology of smooth 4-manifolds, která vyšla roku 1983. Michael Atiyah o této práci později řekl že "ohromila svět matematiků".

Poté, co v roce 1983 získal doktorát na Oxfordské univerzitě, mu bylo přiděleno místo mladšího výzkumného asistenta na All Souls College na Oxfordské univerzitě, kde strávil následující dva roky v Institutu pokročilých studií na Princetonské univerzitě, načež se v roce 1985 vrátil do Oxfordu již jako profesor matematiky. Další rok strávil na Stanfordově univerzitě, aby nakonec zakotvil na Imperial College London v roce 1998.

V roce 2014 se stal členem Simons Center for Geometry and Physics na Univerzitě ve Stony Brooku v New Yorku.

Významná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Donaldsonův výzkum se zabývá aplikací matematické analýzy (přesněji the analýzy eliptických parciálních diferenciálních rovnic) na geometrické úlohy. Tyto úlohy se převážně zabývají čtyřrozměrnými varietami, komplexní diferenciální geometrií a symplektickou geometrií.

Publikované články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Simon Donaldson na anglické Wikipedii.

  1. KRA, Irwin. Review: Riemann surfaces, by S. K. Donaldson. Bulletin of the American Mathematical Society. 2012, čís. 49, s. 455–463. Dostupné online. 
  2. HITCHIN, Nigel. Review: The geometry of four-manifolds, by S. K. Donaldson and P. B. Kronheimer. Bulletin of the American Mathematical Society. 1993, čís. 28, s. 415–418. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]