Rosolovec červený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRosolovec červený
alternativní popis obrázku chybí
Roslovec červený (Guepinia helvelloides)
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
TřídaStopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádboltcovitkotvaré (Auriculariales)
Čeleďincertae sedis[1]
Rodrosolovec (Guepinia)
Binomické jméno
Guepinia helvelloides
(DC.) Fr.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosolovec červený (Guepinia helvelloides; syn.: Tremiscus helvelloides) je vzácná stopkovýtrusná houba s nápadně červeně zbarvenými plodnicemi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Plodnice houby jsou kornoutovitého nebo jazykovitého tvaru, zpravidla složené ze svinutého, podélně přerušeného cípu, jež je navrchu ohrnut vně plodnice; výška činí 3–15 cm. Plodnice je velmi pružné až rosolovité konzistence, je lysá, za vlhka mírně lepkavá. Zbarvena je nápadně, lososově, oranžově až hnědočerveně, na bázi bývá světlejší a na vnitřní straně může být bíle ojíněná. Chuť a vůně jsou nenápadné. Vzhledem k charakteristickému tvaru a konzistenci a nápadnému zbarvení se jedná o snadno určitelný druh.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rosolovec červený se v České republice vyskytuje dosti vzácně a je zařazen do Červeného seznamu hub (makromycetů) České republiky jako téměř ohrožený druh. Roste ze zbytků dřeva ponořeného v půdě v jehličnatých lesích zejména v horských polohách a na vápencových podkladech. Roste od června do října.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Rosolovec červený je jedlá houba. Uvádí se, že je velice chutný v salátech, nakládaný a je možno jej pojídat i syrový. Jedná se však o vzácný druh.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]