První máj (svátek zamilovaných)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozkvetlá prvomájová třešeň.

První máj je v Česku tradičně chápán jako svátek lásky,[1] zejména pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy. V Československu byla tato interpretace postupně zastiňována oslavami Svátku práce nazývaného též První máj (v Československu již před 2. světovou válkou,[2] ale zejména po roce 1945).

Po roce 1990 začala česká periodika užívat ve spojení s 1. májem i užší význam – svátek zamilovaných.[3]

Česko[editovat | editovat zdroj]

V Česku jsou první máj i celý květen tradičně chápány jako svátek a měsíc lásky. S tímto pojetím je tradičně spojena především noc předcházející prvnímu květnu zahrnující stavění a hlídání máje, vylévání cestiček z hašeného vápna smíšeného s vodou mezi domy milenců a malování vápnem srdcí a nápisů na jejich vrata.[4]

Na první máj se také líbají zamilované páry pod rozkvetlým stromem. Podle etnografky Kláry Posekané se nejedná o starý zvyk, mohl vzniknout okolo počátku 20. století a pravděpodobně v městském prostředí, snad v souvislosti s Karlem Hynkem Máchou a Petřínem. Za vhodný strom bývá nejčastěji považována třešeň, višeň, jabloň či bříza.[5][6]

V tento den či předcházející se také koná studentská slavnost majáles.

Související slavnosti[editovat | editovat zdroj]

První máj také úzce souvisí se slavnostmi konanými v jeho předvečer jako je české pálení čarodějnic, v německy mluvících zemích Valpuržina noc a Skandinávii a gaelský Beltaine a stavění májek. V římskokatolickém prostředí se celý květen konají májové pobožnosti k poctě Panny Marie.

Slavení tohoto dne se podobá římskému svátku Floralia konaném ve dnech 28. dubna až 3. května.[7]

Spojené království[editovat | editovat zdroj]

Děti tančící okolo májky v anglickém Tewinu, 2009

Ve Spojeném království se první máj slavil tradičně tancem mladých mužů a žen okolo májky a v některých venkovských oblastech je slaven dodnes. Oslavy zahrnovaly také průvod vedený dívkou zvolenou za Královnu máje, případně i chlapcem zvoleným Králem máje oděným v zelené symbolizující plodnost a jaro. Ve středověku bylo slavení tohoto svátku církví tolerováno, ale roku 1644 pod vlivem puritánů bylo stavění májek zakázáno. Po restauraci monarchie v roce 1660 však bylo jejich stavění obnoveno a v 19. století ještě získalo na popularitě. V téže době však oslavy ztratily zbytky svého předkřesťanského a plodnostního charakteru a tanec kolem máje se proměnil v dětskou hru.[7]

Inspirace oslav[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Např. První máj. S. 6. Český deník [online]. 1929-05-01 [cit. 2023-04-28]. S. 6. Dostupné online po registraci. Dostupné online. 
  2. Např.ČAPEK, Karel. Zpěv kosa. Přítomnost. 1932-09-07, s. 576a. Dostupné online. ISSN 1805-2924. 
  3. vyhledávání "svátek zamilovaných" a "první máj". Národní digitální knihovna [online]. [cit. 2023-04-28]. Dostupné online. 
  4. LANGHAMMEROVÁ, Jiřina. Lidové zvyky. Praha: Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-525-0. S. 48. 
  5. SOKOLOVÁ, Dana. První máj - lásky čas [online]. [cit. 2017-11-18]. Dostupné online. 
  6. NEKOLNÁ, Lucie. Líbání na prvního máje pod rozkvetlým stromem není příliš starou tradicí [online]. [cit. 2017-11-18]. Dostupné online. 
  7. a b May Day history and folklore [online]. [cit. 2017-11-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. MÁCHA, Karel Hynek. Máj. Praha: F. Šimáček, 1888. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]