Portál:Simpsonovi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simpsonovi Portál Diskuse k portálu WikiProjekt Diskuse k WikiProjektu
Portál

Vítejte na portálu věnovaném nejžlutější americké rodince.

Simpsonovi (v anglickém originále The Simpsons) jsou americký animovaný seriál vytvořený Mattem Groeningem v produkci Jamese L. Brookse, Ala Jeana a Sama Simona pro televizní síť Fox. Seriál satiricky pojednává o životě americké střední třídy představované rodinkou Simpsonových, zahrnující HomeraMargeBartaLízu, Maggie, dědu Simpsona, psa Spasitele a kočku Sněhulku. Odehrává se ve Springfieldu, fiktivním městě kdesi ve Spojených státech. Paroduje americkou kulturu, společnost, televizi a mnoho aspektů lidského života obecně. Groening pojmenoval animovanou rodinku po členech své vlastní rodiny, přičemž Bart měl představovat samotného Matta. Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii americké televize, seriál má aktuálně 760 odvysílaných dílů ve 35 řadách.

Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna 1987, ale jen jako dvouminutový skeč v The Tracey Ullman Show. Kresby skečů byly neumělé a během tří řad jich vzniklo 48. Poté si Simpsonovi vysloužili plnohodnotný samostatný seriál o obvyklé délce jednoho dílu 20–22 minut, jehož první díl se vysílal 17. prosince 1989. Simpsonovi se stali prvním seriálem televize Fox, který obsadil místo v první třicítce nejsledovanějších amerických pořadů a to už svou první řadou. Ve Spojených státech se seriál vysílá v hlavním vysílacím čase.

Pro nový obsah v jednotlivých rubrikách klikněte zde
Postava e
Barney Gumble je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V původním anglickém znění ho dabuje Dan Castellaneta a v českého znění ho mluví Miroslav Saic. V seriálu se poprvé objevil už v prvním dílu Vánoce u Simpsonových, v němž poradil Homerovi vsadit si v psích závodech na psa jménem Uragán jakožto jasnou výhru. Nečekaně má ale k závodu nastoupit také pes, jenž se jmenuje Spasitel, což Homer vidí jako jasné znamení a rozhodne se tedy vsadit na něj. Zatímco Uragán podle Barneyho očekávání zvítězil, Spasitel prohrál, ale stal se přírůstkem rodiny Simpsonových.

Barney většinu času tráví v baru U Vočka. V mládí byl výborný student – abstinent, než ho Homer naučil pít pivo. Je několikrát „úspěšně vyléčený“ alkoholik. Jednou se například od alkoholu odvrátil, když s Homerem soupeřil o cestu do vesmíru. V celkovém klání zvítězil, ale nealkoholické šampaňské na vítězný přípitek ho opět stáhlo k deliriu a vítězem se tedy stal kontumačně Homer. Když Barneymu v jednom z dílů dojde, jak ho okolí vidí a také sám sebe zahlédne na videozáznamu oslavy svých narozenin, o jejímž uskutečnění neměl ani ponětí, rozhodne se stát se abstinentem, udělá si kurz pilota vrtulníku a po mnoho dílů se alkoholu nedotkne. Jinak je Barney povětšinou ukázkový hospodský opilec s typickým hrdelním projevem.

Obrázek e
Spoluautor námětu Simpsonových, Sam Simon
Hláška e
Bart Simpson přeje Milhouseovi, aby se stal jedním z Kruskterýrů a Milhouse to Bartovi opětuje
Bart: „To ne. Já bych to přál tobě.“
Milhouse: „Já bych to fakt přál tobě.“
Bart: „Jo, doufám, že to vyhraju. Tak zatím.“
Bart odchází.
Milhouse: „To je paráda! Na chvilku mi to přál.“

díl Vše o Líze

Zajímavosti e
Víte, že…
Americký komik Rich Hall v roce 2016, jímž byla inspirována postava Vočka Szyslaka
  • … scénář k dílu Homerova odysea byl dokončený jako první, avšak díl byl ve sledu dílů zařazen až jako třetí v pořadí?
  • …postava Vočka Szyslaka byla inspirována americkým komikem Richem Hallem (na obrázku)?
  • …částka 847,63 $, která se objevuje v úvodní znělce, když je Maggie v supermarketu omylem naskenována, je odhad měsíčních nákladů na výchovu miminka v roce 1989, kdy se Simpsonovi začali vysílat?
  • …prostřední jméno Milhouse Van Houtena je Mussolini?
Díl e
Chytrý a chtřejší je 13. díl 15. řady (celkem 326.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsala Carolyn Omineová a díl režíroval Steven Dean Moore Ve Spojených státech měl premiéru dne 22. února 2004 a v Česku byl poprvé vysílán 2. prosince 2006. Zjistí se, že Maggie je geniální, což prokáže výsledek IQ testu, který podstoupí a vyjde jí hodnota 167. Líza ale na Maggie začne žárlit, protože ona sama má IQ „jen“ 159. Snaží se proto Maggie učit nesmysly. Při tom ji ale načapá Marge a Líza se tak musí smířit s tím, že není ta nejchytřejší. Rozhodne se utéct z domu a schová se do muzea. Když ji tam najdou rodiče, vydají se ji hledat do obří figuríny, kde předtím našli její batůžek. Maggie si ale sedne k ovládacímu panelu a spustí trávení. Líza vysvětlí Maggie, co má udělat, aby je z figuríny dostala. Později tak dospěje k závěru, že Maggie opakovala vše jen po ní, což dokáže video, na kterém je vidět, že Líza Maggie při IQ testu podvědomě napovídá.
Článek e
Modrý nápis „D'oh!“ na žlutém pozadí
D'oh!

D'oh! je typický výkřik Homera Simpsona z amerického animovaného televizního seriálu Simpsonovi. V roce 2002 bylo toto slovo, ovšem bez apostrofu, přidáno do slovníku anglického jazyka Oxford English Dictionary. Slovo vyjadřuje frustraci při zjištění, že se něco nepovedlo, případně že mluvčí právě řekl nebo udělal něco hloupého. Česká televize však při dabingu českého znění seriálu toto slovo nejen nepřekládá, ale ani nezavedla, takže Homer v češtině říká slova jako „ne“, „kurňa“, „sakra“ nebo „ou“. V roce 2006 bylo toto slovo zařazeno na šestou příčku v seznamu stanice TV Land 100 největších televizních hlášek. Mluvené slovo „d'oh“ má zvukovou ochranná známku společnosti 20th Century Studios. Protože slovo vycházelo z Castellanetovy interpretace při dabingu, nemělo několik let oficiální pravopis. Místo toho to bylo vždy zapisováno jako „(naštvaný výkřik)“ (anglicky „annyoned grunt“). Mnoho dílů tento výraz v anglickém originále použilo v názvu. Termín „d'oh!“ je používán nebo byl přijat mnoha fanoušky Simpsonových a běžně jej používají jej i lidé, kteří nejsou fanoušky tohoto seriálu. Termín se stal součástí moderní řeči a ukazuje rozsah vlivu televizních pořadů na společnost. Slovo bylo nejprve přidáno v roce 1998 do Oxford Dictionary of English a v roce 2001 i do Oxford English Dictionary.

Témata e

Kvalitní články

Zlatý puzzlík Nejlepší články: zatím neexistují
Stříbrný puzzlík Dobré články: Mé nahraditelné já • U ohnivého Vočka
Ostatní vybrané kvalitní články: Utajený šéf (připravovaný Dobrý článek) • Simpsonovi ve filmu • Simpsonovi (franšíza)

Informace e

Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Simpsonovi}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. nad {{DEFAULTSORT:}}, viz návod.

WikiProjekt

Ke koordinaci článků na téma Simpsonovi byl vytvořen WikiProjekt Simpsonovi. Jste zváni, abyste pomohli s psaním nových článků a vylepšování těch existujících a tím pomohli portálu, WikiProjektu i celé Wikipedii. Pro další informace navštivte hlavní stranu WikiProjektu Simpsonovi.

Pomozte

Samozřejmě je vítána jakákoliv pomoc s vytvářením a vylepšováním obsahu i s udržováním portálu; v případě dotazů kontaktujte aktuální správce portálu (viz níže). Pokud narazíte na článek, který zde ještě není, můžete jej připsat sem, nebo ho založte vyplněním pole níže. Pokud jste nový přispěvatel, doporučujeme si předtím přečíst stránku Nápověda:Jak vytvořit článek, nebo se podívat na doporučení (návody a nápovědy) WikiProjektu Simpsonovi ke článkům.

Požadované články: Arabská verze seriálu Simpsonovi, Výroba seriálu Simpsonovi, The Simpsons (arkádová hra), Universal Studios Florida.


Správci portálu

O tento wikiportál se starají

V případě problémů s portálem či dotazů se obraťte na ně na jejich výše odkazováných diskusních stránkách, nebo napište na diskusi k portálu, nebo na diskusi k WikiProjektu Simpsonovi.


Projekty Wikimedia e

Následující sesterské projekty nadace Wikimedia mohou poskytnout další informace na toto téma:


Commons
Média
Wikimedia Commons
Wikizprávy 
Zprávy
Wikizprávy
Wikicitáty 
Citáty
Wikizprávy
Wikiverzita
Studijní zdroje
Wikiverzita
Wikislovník 
Slovník
Wikislovník
Wikidata 
Databáze
Wikidata