Přeskočit na obsah

Portál:Loďstvo/Vybraný článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
USS Amphitrite (BM-2)

Třída Amphitrite byla třída monitorů námořnictva Spojených států amerických. Celkem byly postaveny čtyři jednotky této třídy. Jejich stavba se protáhla na 22 let, takže v době dokončení již byly zastaralé. Ve službě byly v letech 1895–1923.

Od roku 1864 americké námořnictvo provozovalo monitory třídy Miantonomoh. Přestože s nimi bylo spokojeno, v průběhu sedmdesátých let musely být vyřazeny kvůli špatnému technickému stavu jejich částečně dřevěné konstrukce. Protože Kongres nepřidělil prostředky na nová plavidla, velitel amerického námořnictva George M. Robeson roku 1874 zahájil program opravy a modernizace čtyř monitorů třídy Miantonomoh, která byla tak rozsáhlá, že se fakticky jednalo o stavbou čtyř nových plavidel. Později kvůli tomu vypukl skandál.

Kýly čtyř monitorů byly založeny v letech 1874–1875, ale v letech 1876–1882 byly práce na nich přerušeny. Ve všech případech monitory rozestavěly soukromé loděnice a dokončily loděnice amerického námořnictva. Mezi přijetím do služby prvního a posledního plavidla uběhlo čtrnáct let. Z původních monitorů bylo na ty nové využito minimum materiálu.