Přeskočit na obsah

Portál:Komunistický režim v Československu/Odboj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 bylo v Československu popraveno 231 politických vězňů, stovky občanů byly umučeny v pracovních lágrech, věznicích, nebo v uranových dolech. Více než 300 Čechů a Slováků zaplatilo životem za pokus překročit hranice. Přesto existovala morální elita společnosti, která nejenže měla ideály, ale neváhala za ně bojovat i přes krutý teror. Vzhledem k síti agentů státní bezpečnosti však byla většina odbojářů zlikvidována.
  • 28. dubna 2008 vláda podpořila návrh zákona o protikomunistickém odboji. Navrhovaný zákon stanoví, kdo bude moci získat osvědčení o odboji nebo odporu proti komunismu. Aktivní účastníci třetího odboje by pak mohli získat postavení válečných veteránů. S finančním odškodňováním zákon nepočítá.
Vybraný článek

Major (generál in memoriam) Viliam Žingor (30. červenec 1912, Bystrička18. prosince 1950) byl slovenský voják a partyzán, hrdina Slovenského národního povstání a jedna z obětí komunistického teroru.

Major Viliam Žingor (civilním povoláním bankovní úředník a posléze knihkupec, zběhnutím se vyhnul službě v armádě Slovenského štátu) založil na jaře roku 1944 partyzánský oddíl, jeden z prvních na Slovensku, který působil v okolí obce Bystrička a na Martinských holích (Turčianska kotlina), odkud pocházel. Za Slovenského národního povstání (od 25. srpna, kdy se spojil se skupinou Petra Velička byl velitelem 2. Štefánikovy brigády, která se vyznamenala v bojích u Strečna. Po válce obdržel Rad SNP I. triedy.

Původně byl členem komunistické strany a jejím nadšeným stoupencem, ale postupně ho nadšení pro komunistické ideály opouštělo. Mimo to ostře kritizoval ty, jimž říkal hovnopartyzáni, lidi, kteří se označovali jako zasloužilí partyzáni a přitom se bojů proti nacistům nikdy nezúčastnili a „povstalci“ se stali až poté, co boje skončily. V roce 1949 shromáždil okolo sebe skupinu bývalých partyzánů a vrátil se do hor. Komunisté jej nakonec dopadli (skupina byla od počátku infiltrována agenty StB a patrně i vznikla na její popud) a ve vykonstruovaném procesu obvinili z velezrady a špionáže. Na základě přiznání vynucených mučením byl odsouzen a 18. prosince 1950 popraven. V roce 1968 byl kompletně rehabilitován. Václav Havel jej posmrtně povýšil na generála.

více...  •  archiv