Portál:Čína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte upravit


Čína (čínsky v českém přepisu Čung-kuo, pchin-jinem Zhōngguó, znaky zjednodušené 中国, tradiční 中國; doslova „Říše středu“) je geografická oblast a historické území v Asii ovládané v současné době převážně Čínskou lidovou republikou (ČLR). Spolu s Čínskou republikou na Tchaj-wanu se obě dvě země od přelomu 40. a 50. let minulého století pokládají za právoplatného nástupce původní „jednotné“ Číny a uznávají existenci pouze jedné jediné Číny. Pokračování článku…

Zajímavosti upravit
Víte, že…

hymna Čínské lidové republiky byla původně titulní píseň vlasteneckého filmu z roku 1935 a jako hymna byla poprvé hrána v Praze?
…i když první linka metra v Šanghaji byla otevřena až v roce 1993, již roku 2010 se síť se svými 439 km stala nejrozsáhlejší na světě?
…čínský císař Čeng-te se roku 1517 musel vrátit z cesty na hranici s Mongolskem, protože 50 km od Pekingu mu úředník strážící průsmyk Ťü-jung zavřel bránu a nepustil ho dál?
…čínská císařovna Ma († 1382) z dynastie Ming, známá svou šetrností a prostými zvyky, si osobně prala prádlo v potoce za palácem?

Článek upravit
První strana rukopisu

Zápisky historika (čínsky v českém přepisu Š’-ťi, pchin-jinem Shǐjì, znaky zjednodušené 史记, tradiční 史記) je kniha dějin Číny a okolních zemí od mytických počátků kolem roku 2600 př. n. l. do 1. století př. n. l. Začal je sestavovat čínský historik chanské doby S’-ma Tchan. Jeho syn S’-ma Čchien pokračoval ve sbírání podkladů a v letech 10493 př. n. l. je sepsal pod názvem Kniha vrchních písařů. Kniha obsahuje v pěti oddílech a 130 kapitolách přes půl miliónu znaků čínského písma.

S’-ma Čchien pojal historii Číny jako dějiny jediné říše. Pokusil se uspořádat historické údaje, zevšeobecnit je a dobrat se pochopení zákonitostí dějin, „cesty Nebes“. Dílo mimořádné svým rozsahem i literární úrovní se stalo vzorem pro pozdější historiky a spisovatele. Do češtiny přeložil v letech 1962–1971 několik kapitol Timoteus Pokora. V roce 2012 vyšla zhruba čtvrtina díla v českém překladu Olgy Lomové (se zahrnutím části starších Pokorových textů) pod názvem Kniha vrchních písařů. Výbor z díla čínského historika.
Pokračování článku...

Obrázek upravit

Vrcholky hor na břehu řeky Li-ťiang v provincii Kuang-si.
(klikněte na obrázek pro zvětšení)

O Portálu upravit
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Čína}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. nad šablonou {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Do krátkých pahýlů o Číně se mj. vkládá šablona {{Pahýl}}