Přeskočit na obsah

Pochod Izraelských obranných sil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pochod Izraelských obranných sil
Znak Izraelských obranných sil
Nahráno1963
Žánrpochod
SkladatelJo'av Talmi
Alternativní názvyצה"ל צועד
מארש צה"ל

Pochod Izraelských obranných sil (hebrejsky: צה"ל צועד, Tzahal Tzo'ed) je slavnostní vojenská pochodová skladba, která je oficiálním pochodem Izraelských obranných sil (IOS).

Pochod se běžně hraje při úvodu slavnostních vojenských přehlídek pořádaných armádou Izraele.

Vznik skladby[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1963 používala armáda běžnou pochodovou skladbu "Kitatenu Balayla Tzoedet". V roce 1963 vyhlásili Izraelské obranné síly veřejnou soutěž na oficiální pochodovou skladbu Izraelských obranných sil. Do soutěže se přihlásilo 208 skladeb, ze kterých bylo vybráno 12 finalistů. Finále soutěže s vybranými skladbami se odehrálo v sídle Izraelské filharmonie v Tel Avivu. Spolu s odbornou porotou vítěznou skladbu vybírali vojáci základní vojenské služby prostřednictvím televizního přenosu do všech základen izraelské armády. Vítězem soutěže se stala skladba 19letého Jo'ava Talmiho, studenta Izraelské konzervatoře v Tel Avivu a člena armádního orchestru.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. review_talmi. www.concerts-weinstadt.com [online]. [cit. 2022-09-04]. Dostupné online. 
  2. צה"ל צועד .[ביצוע מוקלט] | תלמי, יואב מלחין (זמנאק, אריה (מנצח מבצע) ) | זמנאק, אריה (מנצח מבצע) | הספרייה הלאומית. www.nli.org.il [online]. [cit. 2022-09-04]. Dostupné online. (hebrejsky)