Přefakturace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přefakturace (anglicky re-invoicing[1]) je úkon z oblasti obchodního práva, resp. účetnictví, kterým se náklady vzniklé jednomu obchodnímu subjektu převádějí na subjekt jiný. Lze jej také charakterizovat jako přeprodej či překup zboží, výrobků či služeb mezi dvěma nebo více subjekty. Přeprodej (přefakturace) může sloužit k účelovému převedení obchodního závazku z jednoho subjektu na druhý v původní hodnotě, nebo může být realizován i s obchodní přirážkou. Příkladem užití jsou náklady, které vznikají vlastníku či provozovateli nemovitosti v souvislosti s jejím provozem a které tento dále přefakturuje nájemníkům.[2][3] Dalším příkladem jsou různé náklady vznikající jednomu podniku v rámci obchodní skupiny, převáděné takto mateřské společnosti.[4]

Přefakturace náhradního plnění[editovat | editovat zdroj]

V případě § 81 zákona č. 435/2004 Sb. (kde je definováno tzv. náhradní plnění, jako jedna z možností plnění zákonné povinnosti při zaměstnávání osob se zdravotním postižením) slouží přefakturace k přeprodeji zboží, výrobků či služeb (mezi více subjekty) s cílem pomoci společnosti či organizaci s více než 25 zaměstnanci, jichž se tato zákonná povinnost týká, z povinného odvodu invalidní daně do státního rozpočtu. V důsledku tohoto mechanismu odběratelé prokáží při kontrole spolupráci se zaměstnavatelem osob se zdravotním postižením. I přefakturace pomáhá se zaměstnáváním zdravotně postižených.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOLÁ, Kateřina. Vnitropodnikové účetnictví a řízení nákladů ve vybraném podniku. Liberec, 2023 [cit. 2024-06-04]. 105 s. Diplomová práce. Technická univerzita v Liberci, Ekonomická fakulta. Vedoucí práce Ing. Lenka Strýčková, Ph.D.. s. 56. Dostupné online.
  2. MAJÁKOVÁ, Denisa. Pronájem nemovitostí. Praha, 2018 [cit. 2024-06-04]. 104 s. Diplomová práce. Vysoká škola ekonomická v Praze. Vedoucí práce Libuše Müllerová. s. 42. Dostupné online.
  3. HAVRILA, Tomáš. Audit účetní závěrky vybrané společnosti se zaměřením na odvětví nemovitostí. Praha, 2023 [cit. 2024-06-04]. 126 s. Diplomová práce. Vysoká škola ekonomická v Praze. Vedoucí práce Petr Vácha. s. 71. Dostupné online.
  4. HOLÁ, Kateřina. Vnitropodnikové účetnictví a řízení nákladů ve vybraném podniku. Liberec, 2023 [cit. 2024-06-04]. 105 s. Diplomová práce. Technická univerzita v Liberci, Ekonomická fakulta. Vedoucí práce Ing. Lenka Strýčková, Ph.D.. s. 56–57, 59–60. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]