Nápověda:Údržba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Údržba je jednou z nejdůležitějších činností při vylepšování Wikipedie. Úkolem wikipedistů není jen zakládat články a přidávat do Wikipedie nový obsah, ale také opravovat a zlepšovat stávající obsah a případně mazat obsah nevhodný.

Nalezení chyb[editovat | editovat zdroj]

Existuje mnoho způsobů, jak najít obsah k opravě nebo zlepšení. Nejjednodušší a nejzákladnější možností je náhodně procházet články a jiné stránky na Wikipedii (můžete využít tlačítko Náhodný článek vlevo v navigačním sloupci) a opravovat překlepy, či jiné chyby, na které při procházení narazíte.

Pokud na nějakou chybu narazíte, máte tři možnosti, jak s ní naložit:

  • opravit ji – pokud si s ní víte rady, není nic jednoduššího než s odvahou chybu opravit. A pokud se vám to povede, zkontrolujte také, jestli ji někdo již nehlásil v diskusní stránce nebo údržbovou šablonou, případně do diskuse napište o úspěšném vyřešení nebo odeberte údržbovou šablonu.
  • označit ji – pokud si s ní rady nevíte, můžete ji označit některou z existujících údržbových šablon. Druhou možností pak je napsat do přidružené diskusní stránky článku, ovšem je dost možné, že si toho tam delší dobu nikdo nevšimne.
  • nahlásit ji – pokud pravděpodobně nespadá do obsahu článku a je to tedy chyba Wikipedie jako takové (vzhled, funkce apod.), je dobré takovou chybu nahlásit, abychom o ní věděli a mohli ji opravit nebo předat dál. Můžete využít třeba technickou lípu pro problémy s českou Wikipedií nebo Phabricator pro problémy s Wikipediemi a dalšími projekty obecně. Více lze najít na stránce Wikipedie:Jak hlásit chyby.

Oprava a zlepšování obsahu[editovat | editovat zdroj]

Ale existuje tu také nepřeberné množství seznamů a výpisů stránek, u kterých již je známo, že potřebují nějakým způsobem upravit:

Údržbové kategorie[editovat | editovat zdroj]

Údržbové kategorie obsahují články a jiné stránky, které byly nějakým způsobem (např. někým ručně, roboticky, nejčastěji ale údržbovou šablonou) označeny k úpravě. Existuje nepřeberné množství takových kategorií, ze kterých si můžete vybrat libovolnou a ujmout se opravování článků v ní. Obsah kategorie je většinou aktualizován automaticky průběžně, označený problematický článek se v kategorii objeví téměř ihned. Pokud tedy začnete sledovat kategorii a máte v nastavení odškrtnutou možnost Skrýt kategorizaci stránek, můžete ve svých sledovaných stránkách sledovat nové přírůstky do různých takových kategorií skoro okamžitě. Ty jsou obvykle označeny předponou „Údržba:“.

Údržbové seznamy[editovat | editovat zdroj]

Vedle údržbových kategorií existují také údržbové seznamy. Používají se místo kategorií, pokud nechceme (nebo nemůžeme) jakkoliv zasahovat do obsahu a vzhledu článku. Typicky se používají pro méně důležité chyby, které nemusí být opraveny ihned, nebo chyby, které jsou náročnější na opravu a není potřeba kvůli tomu ve článku propagovat údržbovou kategorii nebo údržbovou šablonu. Stejně jako u kategorií mohou být plněny ručně, roboticky apod. Běžně však nebývá jejich obsah aktualizován příliš často, může se jednat i o měsíce, či roky, a nemusí být ani aktualizován pravidelně. Pokud byste chtěl(a) aktuálnější obsah, můžete požádat o aktualizaci na diskusní stránce seznamu, diskusní stránce autora poslední aktualizace nebo třebas pod technickou lípou.

Sledovací seznamy a kategorie[editovat | editovat zdroj]

Sledovací seznamy a kategorie se neliší mnoho od údržbových seznamů a kategorií a mohou obsahovat též různé stránky k úpravě. Jsou aktualizovány automaticky systémem Wikipedie jednou za čas, ne ihned jako kategorie, ale pravidelně a častěji oproti údržbovým seznamům.

Chyby nalezené Lintem a záznamy filtrů zneužití[editovat | editovat zdroj]

Poněkud zvláštní a nezvyklé jsou oproti předcházejícím záznamy linteru a filtrů zneužití. Každý vložený obsah při ukládání projde těmito dvěma mechanismy, které v něm hledají případné nevhodné části. Pokud se jedná o urgentní zneužití Wikipedie, např. o vandalismus, zcela nevhodnou editaci nebo nesprávné pochopení nějaké funkce, je editace zablokována editačním filtrem. Pokud není vkládaný obsah natolik závažný nebo o tom systém nedokáže rozhodnout, je vkladatel pouze upozorněn a editace je označena značkou a zaznamenána do záznamů (pokud se jedná přímo o vložené informace). Pokud se jedná pouze o překlep nebo chybu ve formátování, je stránka zařazena do seznamů chyb nalezených Lintem.

Monitorovací kategorie[editovat | editovat zdroj]

V případě, že nejde o dlouhodobé vychytávání chyb, ale pouze o krátkodobé, nebo jde jen o sledování nějakého (třebas i dobrého) jevu či trendu ve článcích, používají se tzv. monitorovací kategorie. Pokud jsou takové kategorie pouze dočasné, ani nemusí existovat a obvykle jsou označeny předponou „Monitoring:“. Pokud byl důvod pro jejich krátkodobé založení, je třeba po ukončení daného sledování je zpětně smazat. Pokud se používají dlouhodobě, obvykle jsou již označeny předponou „Wikipedie:“.

Mazání obsahu[editovat | editovat zdroj]

Pokud určitý úsek článku nevyhovuje, je možné jej smazat. Je však nutné zachovat co nejvíce informací, co lze, a tedy smazat pouze nejužší dotčený úsek. Pouze pokud daný článek nebo jeho významná část zcela nevyhovuje, není jiná možnost než jej smazat docela. To se však neprovádí ručně vymazáním jeho obsahu, protože jej může po takovém zásahu kdokoliv z historie vždy obnovit zpět do původního stavu. Takové vyprázdnění článku je považováno za vandalismus. Namísto toho se používá dvou běžných postupů k navržení článku ke správcovskému smazání, které vymaže i historii článku a další příslušné doplňky článku:

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Nápověda:Smazání článku.

Související články[editovat | editovat zdroj]