Money for Nothing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Money for Nothing
Singl od Dire Straits
Z albaBrothers in Arms (album)
Vydáno1985 (Evropa)
1986 (USA)
Nahránoříjen 1984 – únor 1985
ŽánrPop rock
Délka8:25
VydavatelstvíVertigo, Warner Bros. Records
ProducentMark Knopfler
AutorMark Knopfler
Singly Dire Straits chronologicky
So Far Away
(1985)
Money for Nothing
(1985)
Brothers in Arms
(1985)

Money for Nothing“ je skladba britské rockové skupiny Dire Straits, která vyšla na jejich albu Brothers in Arms v roce 1985. Následně se také objevila ve zkrácené verzi na kompilačních albech Money for Nothing, Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits, a The Best of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations.

Jedná se o komerčně nejúspěšnější skladbu Dire Straits. V roce 1986 dostala cenu Grammy za nejlepší rockový výkon dua nebo skupiny a cenu Videoklip roku na MTV Video Music Awards.

Časopis Rolling Stone skladbu označil za 94. nejlepší kytarovou píseň všech dob.

Text[editovat | editovat zdroj]

Mark Knopfler popsal psaní písně v rozhovoru z roku 1984 s kritikem Billem Flanaganem:

„Vedoucí postava v „Money for Nothing“ je člověk, který pracuje v hardwarovém oddělení v obchodě s televizí / vlastními kuchyní / lednicí / mikrovlnnou troubou a zpívá píseň. Píseň jsem napsal, když jsem skutečně byl obchodě. Půjčil jsem si kousek papíru a začal psát skladbu v tom obchodě. Chtěl jsem použít hodně jazyka, který ten chlap ve skutečnosti používal, když jsem ho slyšel, aby text byl opravdovější.“

V roce 2000 se Knopfler objevil v pořadu Parkinson na BBC One a znovu vysvětlil, odkud texty pocházejí. Podle Knopflera byl v New Yorku a zastavil se v obchodě se spotřebiči. V zadní části obchodu měli zeď televizorů, které byly naladěny na MTV. Knopfler uvedl, že tam pracuje muž oblečený v baseballové čepici, pracovních botách a kostkované košili, který doručuje krabice, které stály vedle něj a pozoroval jej. Když tam stáli a pozorovali MTV, vzpomíná si Knopfler na muže, který přichází s větami jako „co je to, havajské zvuky? ... to nefunguje,“ atd. Knopfler požádal o pero, aby si napsal některé z těchto vět a mohl je použít do textu písně.

Text k písni byl kritizován jako homofobní a na mnoha koncertech byl lehce pozměněn.

Hudební video[editovat | editovat zdroj]

Hudební video k písni obsahuje časnou počítačovou animaci ilustrující texty. Video bylo jedním z prvních použití počítačových animovaných lidských postav a bylo považováno za průlomové v době jeho vydání.

Knopfler původně nebyl z této podoby videa nadšený, ale MTV na tomto formátu trvala. Ředitel Steve Barron z Rushes Postproduction (společnost pro tvorbu vizuálních efektů a postprodukci) v Londýně byl kontaktován vydavatelstvím Warner Bros. Records, aby přesvědčil Knopflera o vzniku videa. Mark Knopfler byl velmi proti videu - myslel si, že videa zničí výsadní pozici skladatelů a interpretů. Barron za Knopflerem odletěl na koncert do Budapešti kde ho nakonec za pomoci jeho přítelkyně přesvědčil tím, že na MTV zajímavá videa chybí a proto je toto výborný nápad.

Animaci vytvořili Ian Pearson a Gavin Blair pomocí pracovního systému Bosch FGS-4000 CGI a systému Quantel Paintbox. Animátoři poté pokračovali ve studiu počítačové animace Mainframe Entertainment (dnes Rainmaker Studios). Video také zahrnuje scénické záběry z vystoupení Dire Straits s částečně rotoskopickou animací v jasných neonových barvách, které jsou vidět i na obálce stejnojmenného kompilačního alba.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Money for Nothing (song) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]