Momir Korunović

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Momir Korunović
Narození1. ledna 1883
Glogovac
Úmrtí17. dubna 1969 (ve věku 86 let)
Bělehrad
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníarchitekt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Momir Korunović (v srbské cyrilici Момир Коруновић; 1. ledna 1883, Glogovac, Srbsko17. dubna 1969, Bělehrad, SFRJ) byl srbský a jugoslávský architekt.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1906 ukončil svá studia na technické fakultě Univerzity v Bělehradě, poté studoval v Praze, v Římě a v Paříži. V roce 1911 zakončil svá studia na ČVUT v Praze. Později pracoval na Ministerstvu školství a církevních záležitostí srbského království. Poté odešel pracovat jako inspektor Architektonického oddělení Ministerstva výstavby Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. V roce 1921 pobýval ještě nějakou dobu v Praze. Korunović byl členem Sokola, byl členem vedení bělehradské sokolské společnosti Matica a nechal navrhnout okolo 30 sokolských domů v Srbsku, včetně toho nejznámějšího, tj. sokolského domu v Bělehradě. Projektoval také dřevěný stadion (sokolské sletiště) pro všesokolský slet v roce 1931. Stadion byl po skončení sletu rozebrán.

Stavby, které Korunović projektoval, vznikaly v srbsko-byzantském stylu a byly inspirovány středověkou architekturou země. První stavbu, kterou Korunović navrhl, byla Budova seismologického úřadu. V roce 1924 Korunović vypracoval urbanistický plán města Prizren, který byl v platnosti až do roku 1941, a na základě něhož se město rozvíjelo podle svých historických os.

Korunović vyprojektoval také 20 kostelů na území Království Jugoslávie, palác Ministerstva pošty v Bělehradě, Pošta 6 u bělehradského hlavního nádraží. Korunovićovy sokolské domy vznikly v Bělehradě, Bijeljině, Kumanovu, Jajci, Loznici, Obrenovaci, Travniku, Prokuplji apod. Jeho kostely byly postaveny v Prilepu, Krupanji, Celji, Lublani, Mariboru (zbořen v roce 1941), na Visu apod. Aktivní jako architekt byl také po druhé světové válce, kdy navrhl několik budov pro Srbskou pravoslavnou církev.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Momir Korunović na srbské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]