Miguel Oliveira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miguel Oliveira
Narození4. ledna 1995
Almada, Portugalsko
Povolánímotocyklový závodník
Webwww.oliveira88.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miguel Ângelo Falcão de Oliveira (narozen 4. ledna 1995) je portugalský motocyklový závodník.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa silničních motocyklů - 125cc[editovat | editovat zdroj]

Andalucia Banca Civica (2011)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 se Oliveira poprvé zúčastnil motocyklové Velké ceny, a to v šampionátu do 125 ccm s týmem Andalucía-Cajasol. Jeho nejlepším výsledkem bylo 7. místo v domácím závodě v Estorilu, poté co při svém debutu v Kataru skončil desátý. Ve své první sezóně dosáhl šesti umístění v první desítce, ale závěrečných závodů se nezúčastnil poté, co se týmu nepodařilo zajistit finanční podporu do konce sezóny.

Mistrovství světa silničních motocyklů - Moto3[editovat | editovat zdroj]

Estrella Galicia 0,0 (2012)[editovat | editovat zdroj]

Oliveira se pro rok 2012 přesunul k týmu Estrella Galicia 0,0 Emilio Alzamora, který pomáhal vyvíjet nový čtyřtaktní motocykl Suter-Honda v posledních závodech sezóny CEV 2011 a vyhrál přitom dva závody. V roce 2012 vedl několik závodů před pády a v Katalánsku získal své první pódium, třetí místo. Tento výsledek vylepšil druhým místem v Austrálii a sezónu zakončil na osmém místě v celkovém pořadí šampionátu. Protože tým již měl smlouvu s Álexem Márquezem, který měl být v roce 2013 partnerem Álexe Rinse, Oliveira tým opustil. Navzdory nabídkám týmů Ajo Motorsport a Avintia Racing se Oliveira pro rok 2013 připojil k týmu Mahindra Racing.

Mahindra Racing (2013–2014)[editovat | editovat zdroj]

Se Suterem opět vyvíjel nový motocykl s motorem s označením Mahindra, který vycházel z motocyklu Honda z roku 2012, a v Sepangu získal pro indický tým první pódium, když skončil třetí. S novým motocyklem, který byl ve srovnání se stroji KTM slabší, dosáhl také pole position, osmi umístění v první pětce a tří nejrychlejších kol.

Pro rok 2014 se k němu připojil Arthur Sissis, kterého později kvůli špatným výsledkům nahradil Andrea Migno. Sezónu zakončil jako nejlepší jezdec Mahindry v šampionátu, na desátém místě.

Red Bull KTM Ajo (2015)[editovat | editovat zdroj]

Poté, co se připojil k týmu Red Bull KTM Ajo, se stal prvním portugalským jezdcem, který vyhrál motocyklovou Velkou cenu, když zvítězil v Mugellu. Po druhém vítězství ve třech závodech v Assenu utrpěl Oliveira během prvního tréninku následující Velké ceny v Německu těžkou havárii, kvůli které musel odstoupit ze závodu kvůli zlomené a posunuté záprstní kosti na levé ruce. Po návratu po zranění v Indianapolisu bylo jeho nejlepším výsledkem v následujících třech závodech osmé místo v Brně. Do konce sezóny zbývalo pouhých 6 závodů a Oliveira ztrácel na vedoucího jezdce šampionátu Dannyho Kenta 110 bodů. Oliveira skončil druhý v Misanu a poté vyhrál v Aragonii; během těchto dvou závodů také stáhl ztrátu na Kenta o 35 bodů. Dalších 35 bodů stáhl na Kenta, když Oliveira pokračoval v sérii dvou nejlepších výsledků druhým místem v Japonsku a vítězstvím na Phillip Islandu. Vítězství také zabránilo Kentovi získat titul - Oliveira ztrácel na Kenta 40 bodů, přičemž k dispozici měl 50 bodů, a byl jediným jezdcem, který mohl Kenta v pořadí dostihnout. V Malajsii Oliveira opět zvítězil, a protože Kent skončil sedmý, udržel se Oliveira v boji o titul i před závěrečným podnikem ve Valencii - ztrácel 24 bodů, přičemž k dispozici měl 25. Oliveira závod vyhrál, ale protože Kent po kolizi tří jezdců v poslední zatáčce skončil devátý, na titul chybělo Oliveirovi šest bodů.

Mistrovství světa silničních motocyklů - Moto2[editovat | editovat zdroj]

Leopard Racing (2016)[editovat | editovat zdroj]

13. září 2015 bylo oznámeno, že Oliveira v sezóně 2016 přestupuje do třídy Moto2 do týmu Leopard Racing. V týmu se k němu připojil jeho soupeř v šampionátu Moto3 Danny Kent. Oliveira dosáhl tří výsledků v Top 10 - 9. místo v Le Mans, 8. místo v Katalánsku a další 9. místo v Brně, než si zlomil klíční kost po kolizi s Francem Morbidellim během tréninku na Velkou cenu Aragonie. Morbidelli byl později za nehodu penalizován a Oliveira v závodě chyběl. Na Velkou cenu Japonska se vrátil a lékařský tým ho zpočátku prohlásil za schopného, ale po posouzení jeho stavu během volného tréninku nakonec do závodu nenastoupil. Po konzultaci s týmem bylo později rozhodnuto, že Oliveira nebude startovat ani v následujících závodech na Phillip Islandu a v Sepangu, kde ho nahradil Alessandro Nocco. Před havárií v Aragonii Oliveira po celou sezónu pohodlně vedl pořadí v soutěži o nováčka roku a po vynechání čtyř závodů a návratu na poslední závod roku ve Valencii zaostával o jediný bod. Závod dokončil na chvályhodném 13. místě, ale k zisku trofeje mu chyběl jediný bod. Nováčkem roku se stal Xavi Vierge, který skončil těsně před ním na 12. místě.

Red Bull KTM Ajo (2017–2018)[editovat | editovat zdroj]

2017[editovat | editovat zdroj]

V sezóně 2017 se Oliveira vrátil do týmu Red Bull KTM Ajo, kde KTM debutovala ve třídě Moto2. Po návratu do týmu se stal partnerem svého bývalého týmového kolegy z Moto3 Brada Bindera. Dne 22. října dosáhl svého prvního vítězství v Moto2 a tím i vůbec prvního vítězství pro KTM v této třídě. Oliveira vyhrál i následující závod v Malajsii a sezónu uzavřel třemi vítězstvími v řadě. V šampionátu jezdců skončil na 3. místě

2018[editovat | editovat zdroj]

Oliveira zůstal v týmu Red Bull KTM Ajo i v roce 2018. Od začátku měl dobrou sezónu, v níž dosáhl tří vítězství, umístění na stupních vítězů ve všech šesti z 18 závodů a pouze jednou skončil mimo první desítku. Během víkendu Velké ceny Španělska bylo oznámeno, že byl vybrán, aby se v následující sezoně přesunul do MotoGP a jezdil za nový satelitní tým KTM Tech3. Oliviera skončil na 2. místě šampionátu jezdců, pouhých 9 bodů za šampionem Francescem Bagnaiem.

Mistrovství světa silničních motocyklů - MotoGP[editovat | editovat zdroj]

Red Bull KTM Tech3 (2019–2020)[editovat | editovat zdroj]

2019[editovat | editovat zdroj]

Oliveira se připojil k francouzskému týmu Tech3, který pro rok 2019 přešel na satelitní techniku KTM. Z 16 závodů, ve kterých startoval, dokázal 9krát bodovat. Při Velké ceně Velké Británie utrpěl zranění při havárii s kolegou z týmu KTM Johannem Zarcem a v Austrálii si zranění ještě zhoršil při havárii ve volném tréninku. Oliveira nakonec odstoupil ze závěrečných tří závodů sezony, aby se podrobil operaci ramene. Sezónu zakončil s 33 body na 17. místě, daleko před kolegou z týmu Tech3 Hafizhem Syahrinem.

2020[editovat | editovat zdroj]

Po Zarcově předčasném odchodu z továrního týmu KTM bylo jeho místo pro rok 2020 nabídnuto Oliveirovi, který jej odmítl a rozhodl se zůstat v Tech3 i v další sezóně, jak bylo plánováno. Tovární sedadlo nakonec získal Brad Binder, Oliveirův bývalý kolega z týmu Ajo a původně plánovaný týmový kolega v Tech3 pro rok 2020. Během odloženého startu sezony 2020 se Oliveirovi sezona 2020 rozjela špatně, když v prvních čtyřech závodech dvakrát odstoupil kvůli kolizím s továrními jezdci KTM. Ve Velké ceně Andalusie po pátém místě v kvalifikaci jako nejlepší jezdec KTM byl Oliveira sražen Binderem při závodním incidentu v první zatáčce úvodního kola, což Oliveiru vyřadilo ze závodu. Při Velké ceně Rakouska se Oliveira srazil s továrním jezdcem KTM Polem Espargaró, když se oba rozjeli ve čtvrté zatáčce, což oba poslalo do kačírku a následně odstoupili ze závodu. Na Velké ceně Štýrska najel Oliveira do posledního kola na třetím místě, ale nakonec získal své premiérové vítězství díky předjetí Espargara a Jacka Millera v poslední zatáčce. Toto vítězství znamenalo první vítězství týmu Tech3 v MotoGP a vůbec první vítězství portugalského jezdce v nejvyšší třídě mistrovství světa silničních motocyklů. Po dalších pěti umístěních v top 6 ve druhé polovině sezóny získal Oliveira v posledním závodě v Portimau svou premiérovou pole position v MotoGP, vedl od startu až do cíle a získal své druhé letošní vítězství. V šampionátu nakonec skončil devátý se 125 body.

Red Bull KTM Factory Racing (2021–2022)[editovat | editovat zdroj]

2021[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 odhalil tým Red Bull KTM Factory Racing svou sestavu pro rok 2021, přičemž Oliveira byl opět kolegou Brada Bindera. Oliveira měl v prvních pěti závodech sezony obtížný start, kdy se neumístil v první desítce a měl DNF, což ho dostalo do brzkého bodového deficitu. Po Velké ceně Francie představila KTM nový podvozek a Oliveirovy výsledky se výrazně zlepšily, když v průběhu tří závodů získal dvě umístění na stupních vítězů a v Katalánsku zvítězil. nakonec skončil v šampionátu čtrnáctý se ziskem 94 bodů.

2022[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 Oliveira pokračoval v továrním týmu KTM a v průběhu sezóny získal další dvě vítězství - Indonésie a Thajsko. Rok dokončil na desátém místě se 149 body.

RNF MotoGP Team (2023)[editovat | editovat zdroj]

Pro rok 2023 se Oliveira přesunul na stroj Aprilia do týmu RNF MotoGP. Sezónu dokončil na 16 místě se 76 body.

Trackhouse Racing (2024)[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení působení týmu RNF v MotoGP se pro rok 2024 přesunul do nově vzniklého amerického týmu Trackhouse Racing, kde pokračuje na motocyklu Aprilia.

Statistiky[editovat | editovat zdroj]

Red Bull MotoGP Rookies Cup[editovat | editovat zdroj]

Závody podle roku[editovat | editovat zdroj]

Ročník 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Poz. Body
2008 SPA1 SPA2 POR

8

FRA ITA GBR

1

NED

1

GER CZE1 CZE2 12. 58

Mistrovství světa silničních motocyklů[editovat | editovat zdroj]

Podle sezóny[editovat | editovat zdroj]

Ročník Třída Motocykl Tým Závodů Vítězství Pódií PP Nej. kolo Body Celkové umístění
2011 125cc Aprilia Andalucia Banca Civica 11 0 0 0 0 44 14.
2012 Moto3 Suter Honda Estrella Galicia 0,0 17 0 2 0 0 114 8.
2013 Moto3 Mahindra Mahindra Racing 17 0 1 1 3 150 6.
2014 Moto3 Mahindra Mahindra Racing 17 0 1 0 0 110 10.
2015 Moto3 KTM Red Bull KTM Ajo 17 6 9 1 3 254 2.
2016 Moto2 Kalex Leopard Racing 14 0 0 0 0 36 21.
2017 Moto2 KTM Red Bull KTM Ajo 18 3 9 2 3 241 3.
2018 Moto2 KTM Red Bull KTM Ajo 18 3 12 0 1 297 2.
2019 MotoGP KTM Red Bull KTM Tech3 16 0 0 0 0 33 17.
2020 MotoGP KTM Red Bull KTM Tech3 14 2 2 1 1 125 9.
2021 MotoGP KTM Red Bull KTM Factory Racing 18 1 3 0 1 94 14.
2022 MotoGP KTM Red Bull KTM Factory Racing 20 2 2 0 0 149 10.
2023 MotoGP Aprilia CryptoData RNF MotoGP Team 16 0 0 0 0 76 16.
2024 MotoGP Aprilia Trackhouse Racing 2 0 0 0 0 8 14.
Celkem 215 17 41 5 12 1731

Závody podle roku[editovat | editovat zdroj]

Ročník Třída Motocykl 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Poz. Body
2011 125cc Aprilia QAT

10

SPA

Ret

POR

7

FRA

9

CAT

Ret

GBR NED ITA

8

GER

Ret

CZE

23

INP

8

RSM

10

ARA

Ret

JPN AUS MAL VAL 14. 44
2012 Moto3 Suter Honda QAT

5

SPA

Ret

POR

Ret

FRA

Ret

CAT

3

GBR

10

NED

10

GER

19

ITA

Ret

INP

4

CZE

9

RSM

9

ARA

8

JPN

7

MAL

5

AUS

2

VAL

Ret

8. 114
2013 Moto3 Mahindra QAT

7

AME

5

SPA

16

FRA

Ret

ITA

4

CAT

6

NED

4

GER

4

INP

8

CZE

9

GBR

5

RSM

7

ARA

5

MAL

3

AUS

26

JPN

4

VAL

10

6. 150
2014 Moto3 Mahindra QAT

4

AME

15

ARG

DNS

SPA

14

FRA

12

ITA

4

CAT

12

NED

3

GER

Ret

INP

7

CZE

7

GBR

4

RSM

22

ARA

7

JPN

Ret

AUS

7

MAL

Ret

VAL

8

10. 110
2015 Moto3 KTM QAT

16

AME

Ret

ARG

4

SPA

2

FRA

8

ITA

1

CAT

5

NED

1

GER

DNS

INP

15

CZE

8

GBR

13

RSM

2

ARA

1

JPN

2

AUS

1

MAL

1

VAL

1

2. 254
2016 Moto2 Kalex QAT

11

ARG

21

AME

Ret

SPA

Ret

FRA

9

ITA

13

CAT

8

NED

15

GER

Ret

AUT

14

CZE

9

GBR

Ret

RSM

17

ARA

DNS

JPN

DNS

AUS MAL VAL

13

21. 36
2017 Moto2 KTM QAT

4

ARG

2

AME

6

SPA

3

FRA

17

ITA

5

CAT

3

NED

5

GER

2

CZE

3

AUT

Ret

GBR

8

RSM

Ret

ARA

3

JPN

7

AUS

1

MAL

1

VAL

1

3. 241
2018 Moto2 KTM QAT

5

ARG

3

AME

3

SPA

2

FRA

6

ITA

1

CAT

2

NED

6

GER

4

CZE

1

AUT

2

GBR

C

RSM

2

ARA

7

THA

3

JPN

3

AUS

11

MAL

2

VAL

1

2. 297
2019 MotoGP KTM QAT

17

ARG

11

AME

14

SPA

18

FRA

15

ITA

16

CAT

12

NED

13

GER

18

CZE

13

AUT

8

GBR

Ret

RSM

16

ARA

13

THA

16

JPN

12

AUS

DNS

MAL

DNS

VAL 17. 33
2020 MotoGP KTM SPA

8

ANC

Ret

CZE

6

AUT

Ret

STY

1

RSM

11

EMI

5

CAT

Ret

FRA

6

ARA

16

TER

6

EUR

5

VAL

6

POR

1

9. 125
2021 MotoGP KTM QAT

13

DOH

15

POR

16

SPA

11

FRA

Ret

ITA

2

CAT

1

GER

2

NED

5

STY

Ret

AUT

Ret

GBR

16

ARA

14

RSM

20

AME

11

EMI

Ret

ALR

Ret

VAL

14

14. 94
2022 MotoGP KTM QAT

Ret

INA

1

ARG

13

AME

18

POR

5

SPA

12

FRA

Ret

ITA

9

CAT

9

GER

9

NED

9

GBR

6

AUT

12

RSM

11

ARA

11

JPN

5

THA

1

AUS

12

MAL

13

VAL

5

10. 149
2023 MotoGP Aprilia POR

Ret7

ARG AME

58

SPA

Ret5

FRA ITA

Ret

GER

10

NED

Ret

GBR

4

AUT

Ret

CAT

5

RSM

6

IND

12

JPN

18

INA

12

AUS

13

THA

Ret

MAL

Ret

QAT

DNS

VAL 16. 76
2024 MotoGP Aprilia QAT

15

POR

8

AME

113

SPA

8

FRA CAT ITA KAZ NED GER GBR AUT CAT RSM IND INA JPN AUS THA MAL VAL 14.* 14*

*Aktuální sezóna

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Miguel Oliveira na anglické Wikipedii.