Mavrovské jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mavrovské jezero
Pohled na část jezera
Pohled na část jezera
Poloha
StátSeverní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1 000 ha
Délka10 km
Šířka5 km
Objem357 000 000 hm³
Ostatní
Přítok vodyRadika
Odtok vodyRadika
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mavrovské jezero (makedonsky Мавровско Езеро, albánsky Liqeni i Mavrovës) je umělé jezero, které se nachází v centrální části pohoří Mavrovo v severozápadní části Severní Makedonie. Rozkládá se v nadmořské výšce 1 200 m mezi lesními porosty vysokých hor. Na jih od něj se nachází pohoří Vlainica a na sever poté pohoří Šar planina.

Až do roku 1947 bylo místo dnešního jezera kotlinou, kterou protékala Mavrovská řeka. V té době byla trasa řeky zahrazena sypanou hrází. Během plnění jezera bylo zatopeno několik vesnic[zdroj?] a kostel sv. Mikuláše, jehož pozůstatky se (částečně zatopené) dochovaly do dnešních dní.

Kostel svatého Mikuláše

Jezero nakonec zaplavilo plochu 1 370 ha. V současné době jezero akumuluje okolo 357 milionů m³ vody. Dlouhé je 10 km a široké od 5 do 3 km. Největší hloubka jezera je 50 m v blízkosti sypané hráze. Ta má výšku 54 m, dlouhá je 210 m a široká 5 m. Na hráz bylo nezbytné použít 705 000 m³ zeminy. Do jezera se vlévá ještě několik menších řek (Leunska Reka, Petilepska Reka a Reka Kakačka).

V současné době je Mavrovské jezero plněno vodou řeky Radika. Každou zimu pravidelně zamrzá. V zimě slouží turistům k bruslení a v létě ke koupání. V jezeře žijí pstruzi a různé další druhy ryb a v okolí žijí další zvířata.

V blízkosti jezera se nachází několik vesnic, resp. letovisek: Mavrovi Anovi, Leunovo, Nikoforovo a Mavrovo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Мавровско Езеро na makedonské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]