Přeskočit na obsah

Ludwig van Beethoven (film, 2020)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludwig van Beethoven
Původní názevLouis van Beethoven
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
ČeskoČesko Česko
Jazykněmčina
Délka120 min
Žánryhistorický film
životopisný film
filmový muzikál
ScénářNiki Stein
RežieNiki Stein
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTobias Moretti
Ulrich Noethen
Ronald Kukulies
Caroline Hellwig
Peter Lewys Preston
… více na Wikidatech
ProdukceErnst Ludwig Ganzert
KameraArthur W. Ahrweiler
KostýmyVeronika Albert
StřihJan Henrik Pusch
Výroba a distribuce
Premiéra27. října 2020 (Biberach Film Festival)
Produkční společnostEikon Film
Ludwig van Beethoven na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludwig van Beethoven je životopisný film, který vznikl při příležitosti 250. výročí Beethovenova narození. Film osvětlil příběh světově proslulého skladatele z různých perspektiv. Originální název filmu odráží jméno, které bylo používáno v Beethovenově mládí (Louis van Beethoven).[1]

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Děj filmu se pohybuje mezi posledním Beethovenovým rokem a jeho raným životem v Bonnu. Beethoven, kterého potkáváme jako dospělého (Tobias Moretti), je již dlouho hluchý. Je mrzutý a náročný. Žije v domě svého bratra Johanna v Gneixendorfu, kam se přestěhoval spolu se svým synovcem Karlem (Peter Lewys Preston) po jeho pokusu o sebevraždu. Louis tam neustále bojuje se všemi kolem sebe. Na tomto pozadí se promítají vzpomínky na jeho dřívější život.

Jako dítě v Bonnu byl Louis (Colin Pütz) hudební zázrak. Je tlačen svým otcem, který sní o tom, že bude novým Mozartem. Díky kontaktům svého otce, který je zpěvákem u kurfiřta, se mladý Beethoven dostává pod výchovu dalších hudebníků. Také přichází do kontaktu s Tobiasem Pfeifferem (Sabin Tambrea), místním hercem, který žije s jejich rodinou.

Jak se stává mladým mužem, Louis (Anselm Bresgott) roste jako hudebník. Utrpí rovněž ztrátu své matky, která dožene jeho otce k zoufalství a alkoholismu. Dostává se pod patronát rodiny von Breuning a zamiluje se do Eleonore von Breuning (Caroline Hellwig). Je ale pod společenskou úrovní této rodiny a jakýkoli vzájemný vztah je zakázán.

K obnovení atmosféry Beethovenovy éry bylo rozhodnuto použít několik replik dobových nástrojů od moderního výrobce fortepian Paula McNultyho.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Review: Handsomely-mounted 'Louis Van Beethoven' is bum-bum-humdrum. Los Angeles Times [online]. 2020-12-16 [cit. 2021-06-16]. Dostupné online. (anglicky)