Lev Spinadel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. MUDr. Lev Spinadel, M. D., CSc
Narození9. května 1897
Leova
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí13. dubna 1970 (ve věku 72 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materLékařská fakulta Univerzity Karlovy
Povolánívojenský a civilní lékař, anesteziolog
Choťano
Příbuzníbratr
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lev Spinadel (9. května 1897 Leova – duben 1970 Praha) byl vojenský lékař československé a britské armády v období druhé světové války, po válce uznávaný anesteziolog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před příchodem do Československa[editovat | editovat zdroj]

Lev Spinadel se narodil 9. května 1897 v Leově v Besarábii. V roce 1916 dokončil studium na klasickém gymnáziu v Oděse a začal studovat na lékařské fakultě Novorossijské univerzity. Ještě téhož roku ale narukoval do ruské armády a zúčastnil se bojů první světové války. Mezi lety 1918 a 1920 působil jako lékař v Dobrovolnické armádě pod velením Antona Ivanoviče Děnikina a zúčastnil se tak i Ruské občanské války.

V Československu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 uprchl Lev Spinadel z Ruska před postupujícími Bolševiky do Československa. Vystudoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy obor veškerého lékařství (promoce 1924) a poté pracoval porodnicko-gynekologickém sanatoriu v Praze a 1. české dětské klinice. V roce 1928 získal československé občanství, souběžně s tím byl zaevidován i Československou armádou.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Francie[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci odjel Lev Spinadel 29. dubna 1939 legálně za bratrem do Francie, kde začal pracovat v pařížské nemocnici Roussel. Po vypuknutí druhé světové války se 4. září téhož roku přihlásil do vznikající Československé armády v zahraničí, kde mu byla udělena hodnost podporučíka zdravotnictva a začal pracovat v Paříži u odvodní komise. Na konci listopadu byl převelen k 3. pěšímu pluku, po týdnu pak k 2. pěšímu pluku, kde převzal post šéflékaře jeho 2. praporu. V květnu 1940 byl přeložen k Náhradnímu tělesu a v závěru bojů o Francii nastoupil na místo zástupce šéflékaře 1. pěšího praporu.

Spojené království[editovat | editovat zdroj]

Po pádu Francie se Lev Spinadel evakuoval do Spojeného království, kam připlul 13. července 1940. Od prosince téhož roku působil jako šéflékař ženijní a telegrafní čety, od 14. března 1941 pak na chirurgickém oddělení Československé vojenské nemocnice ve Stratfordu. Absolvoval další zdokonalovací kurzy a v květnu 1943 byl ustanoven velitelem chirurgické skupiny brigádní ambulance. I tak se rozhodl přejít do britské armády, kam byl přijat 7. srpna 1943. Pro Royal Army Medical Corps pracoval na území Británie a v západní Africe převážně jako anesteziolog a dermatovenerolog. Službu v britské armádě oficiálně ukončil 4. dubna 1946 v hodnosti captain. V Československé armádě dosáhl hodnosti nadporučíka.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Do Československa se Lev Spinadel v březnu 1946. Po zvážení různých alternativ se rozhodl pro pokračování v dráze vojenského lékaře. Do služby opět nastoupil k 1. říjnu 1946, obdržel hodnost podplukovníka a k 1. lednu 1948 byl ustanoven přednostou nově zřízeného Oddělení pro anestezii ve Vojenské nemocnici 1 v Praze. V roce 1947 se oženil. V roce 1955 u něj propukla tuberkulóza a proto v roce 1956 z armády ze zdravotních důvodů odešel s dosaženou hodnosti plukovníka. Následně působil v nemocnici Na Františku a Laboratoři plastické chirurgie Československé akademie věd. Publikoval vědecké práce a svůj obor anesteziologii významně posunul. Od roku 1953 až do své smrti vedl Referátový výběr z anesteziologie. Stal se prvním pedagogem anesteziologie na Ústavu pro doškolování lékařů (t. č. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví). Pracoval ve výboru Anesteziologické komise Československé chirurgické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Zemřel v dubnu 1970 v Praze.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

  • Klinická anestesiologie (učebnice, 1950)

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]