Leonidas Papazoglou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonidas Papazoglou
Narození1872
Kastoria
Úmrtí1918 (ve věku 45–46 let)
Kastoria
Příčina úmrtínemoc
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Žena z Kleisoura, Kastoria, počátek 20. století

Leonidas Papazoglou (1872 Kastoria1918) byl řecký fotograf aktivní na konci 19. a počátku 20. století.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Kastoria v roce 1872. Jako dítě se přestěhoval se svými rodiči a mladším bratrem Pantelisem do Istanbulu, kde oba bratři studovali fotografii u neznámého zkušeného fotografa. Po smrti svých rodičů se bratři vrátili do Kastoria a v letech 1898 až 1899 otevřeli svůj první fotografický ateliér, čímž zpočátku získali monopol na fotografování v této oblasti. Bratři Papazoglouové byli prvními fotografy narozenými v Kastorii, kdy fotografické potřeby dočasně pokrývali kočovní fotografové, kteří pocházeli z jiných oblastí.

Jeho profesionální kurz se projevuje ve velmi proměnlivém a výbušném období pro region Kastoria, na počátku 20. století, kdy eskalovala národnostní rivalita a osmanský útlak nabýval na intenzitě, ale také kdy se projevoval makedonský boj a nakonec přišlo osvobození oblasti v roce 1913 během první balkánské války.

Snímky Leonida Papazogloua jsou dokumentem každodenního života, událostí a kritických událostí, zachycené prostřednictvím fotografických portrétů jednotlivců, skupin a rodin, obyčejných i významných lidí, ale i partyzánů a vojáků z počátku 20. století. Působil především v oblasti Kastoria, zatímco zřídka pracoval ve městech Siatista a Grevena.

Leonidas Papazoglou zemřel v roce 1918 ve věku 46 let na epidemii španělské chřipky, která v té době sužovala Makedonii. Několik fotografií lze připsat jeho bratrovi.

Fotografická sbírka[editovat | editovat zdroj]

Velká část fotografického archivu neunikla zničení[p 1], aby se nakonec zachránilo téměř 2 500 negativů na skleněných deskách. Sbírka, kterou zachránil, uchoval lékař a sběratel George Golombia (1961–2009). O umělci napsal:[1]

Je zřejmé, že objemem i kvalitou je archiv Leonidase Papazogloua významným nálezem pro dějiny fotografie nejen na místní, ale i celostátní úrovni. Jeho práci lze přirovnat k práci dirigenta orchestru, který se svou taktovkou dominuje hudebním nástrojům, brání rozporům a nakonec vytváří harmonii.

Georgios Golombias neváhá srovnávat bratry Papazoglouovy s bratry Manakiovými. Význam sbírky je velmi důležitý, vezmeme-li v úvahu, že fotografický materiál pro Západní Makedonii je v tomto období vzácný, a to zejména z hlediska primárních prvků dění při celostátních soutěžích v regionu.

Stálé a putovní výstavy[editovat | editovat zdroj]

Velká sbírka fotografa po souhlasu sběratele je umístěna v Muzeu fotografie v Soluni. První uspořádání výstavy se uskutečnilo v roce 2004 jako speciální tematický celek ke 100 letům od začátku makedonského boje. Od té doby se v Řecku i v zahraničí pořádají pravidelné výstavy sbírky:

  • Podzim 2004, Muzeum fotografie Soluň (první výstava), Soluň
  • Zima 2004, Muzeum Benaki (Piraeus Street Building), Athény
  • Zima 2005, Florina Museum of Contemporary Art, Florina
  • Jaro 2008, Etnografické muzeum Sofie, Sofie, Bulharsko
  • Jaro 2009, Archeologické muzeum Aiani, Aiani, Kozani
  • Podzim 2009, Vergos Mansion, Kastoria
  • Jaro 2011, výstaviště Rizareio, Monodendri, Ioannina
  • Léto 2013, duchovní konferenční centrum Drosopigi, Drosopigi, Ioannina

Od listopadu 2018 je stálá sbírka jeho fotografických děl vystavena v sídle Vergos v Kastorii.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Část archivu, který byl v Papazoglouově domě, byla zničena během bombardování města Kastoria během řecko-italské války v roce 1940.
  2. Fotograf Leonidas Papazoglou uvedl, že jednou z jeho nejobtížnějších fotografií bylo, když fotografoval hrob Pavlose Melase, bezprostředně po pohřbu jeho těla v Kastorii metropolitou Germanosem Karavangelisem v roce 1904 a scéna v oblasti byla velmi napjatá. Další podivnou fotografií je fotografie hlavy Lazara Poptraikova, kterou z mrtvého těla sundali jeho druzi, aby nebyl zneuctěn, jako se to stalo v případě Pavlose Melase.
  3. Na zadní straně fotografií, vytištěných na litografii ve Vídni, stálo: „Fotogalerie Kastoria bratří P. Papazoglou. Fotografické desky jsou rovněž uchovávány na objednávku“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Λεωνίδας Παπάζογλου na řecké Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2021-12-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-15. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]