Kudrovo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kudrovo
Ку́дрово
Poloha
Souřadnice
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverozápadní
OblastLeningradská
Kudrovo
Kudrovo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5 km²
Počet obyvatel64 904 (2023)[1]
Hustota zalidnění12 980,8 obyv./km²
Správa
Vznik1885
Telefonní předvolba812
PSČ188692, 188689 a 188693
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kudrovo (rusky Ку́дрово) je město v Leningradské oblasti v Ruské federaci. K roku 2021 mělo přes šedesát tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Kudrovo leží hned za východní hranicí Petrohradu, kterému slouží jako sídlištní noclehárna a od jehož centra je vzdáleno přibližně deset kilometrů východně. Jeho severní částí protéká potok Okkervil, který se v Petrohradu vlévá zleva do Ochty (která se vzápětí vlévá zprava do Něvy).

Po východním okraji města prochází dálnice A118, která je okruhem kolem Petrohradu, a po jižním dálnice R21 Kola vedoucí z Petrohradu do Murmanska. U jejich křižovatky je největší obchodní centrum Petrohradu (patří řetězci Mega).

Nejbližší stanice petrohradského metra je Ulica Dybenko na Lachtinsko-Pravoberežné lince, tj. lince číslo 4. Je vzdálena přibližně kilometr severozápadně od Kudrova.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V devatenáctém století stála v oblasti dvě panská sídla souhrnně známá jako Kosaja gora (doslova Břidlicová hora). V dvacátých letech dvacátého století zde vzniká nejprve kolchoz a následně sovchoz a objevuje se jméno Kudrovo. V té době zde žilo zhruba tři sta obyvatel.

Počet obyvatel začal prudce vzrůstat v důsledku rozsáhlé výstavby bytových domů, která začala koncem roku 2000. K roku 2018 měla obec už 20 tisíc obyvatel a 28. června byla povýšena na město.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kudrovo na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]