Kabinet architektury

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kabinet architektury, z. s. je spolek, který vznikl v Ostravě v roce 2014.[1] Je nástupcem Spolku pro ostravskou kulturu (SPOK), který působil od roku 2002 a v roce 2014 byl transformován na Kabinet architektury. Věnuje se výstavám zaměřeným na architekturu. Nejdříve byly výstavy pořádány v příležitostných výstavních prostorách v Ostravě. V roce 2009 SPOK spolu s Galerií výtvarného umění v Ostravě (GVUO), která poskytla nutné prostorové zázemí a logistickou podporu architektonickým výstavám, založili Kabinet architektury na půdě ostravského Domu umění (GVUO). Téměř ke každé výstavě v Kabinetu architektury je vydán obrazově bohatě vybavený katalog tvořící ediční řadu.[2]

Členství v ICAM[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 byl Kabinet architektury přijat do organizace ICAM, kdy v současnosti jsou jedinými zástupci České republiky v této prestižní asociaci sdružující významné instituce, galerie a muzea z celého světa, jež se zaměřují na prezentaci a popularizaci témat spojených s architekturou.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úplný výpis ze spolkového rejstříku Kabinet architektury, z. s., L 11150 vedená u Krajského soudu v Ostravě [online]. Ministerstvo spravedlnosti České republiky, rev. 2024-05-15 [cit. 2024-05-15]. Dostupné online. 
  2. http://kabinetarchitektury.cz/kabinet-architektury-o-s/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]