Každý má právo na vzdělání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sousoší „Každý má právo na vzdělání“ v Unhošti
Základní údaje
AutorJosef Klimeš
Čestmír Mudruňka
Rok vzniku1958
Popis
Výška300 cm
Šířka80 cm
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Každý má právo na vzdělání je pískovcové sousoší na nám. T. G. Masaryka v Unhošti. Na piedestalu z šikmého pískovcového sloupu sedí žena s knihou v dlaních, vedle ní klečí na pravém koleni muž, který jí levou rukou drží za rameno a oba čtou v knize.

Nám. T. G. Masaryka v Unhošti

Autorem díla je Josef Klimeš, který předlohu (drobnou bronzovou plastiku Zamilovaný pár) vytvořil pro světovou výstavu EXPO 1958 v Bruselu, předlohou byli herečka Milena Glogarová a sochař Václav Frýdecký. S tesáním do pískovce mu pak vypomáhal další český sochař, Čestmír Mudruňka a osazování pomníku probíhalo dva měsíce před slavnostním odhalením 3. prosince 1961. V té době bylo již náměstí přejmenováno na náměstí Antonína Zápotockého a byl zde prázdný piedestal od bronzové sochy T. G. Masaryka. S pojmenováním sochy přišel historik umění a pracovník Státní památkové péče PhDr. Josef Kopeček, který vycházel z jednoho z článků tehdejší socialistické ústavy, který stanovoval, že „Každý má právo na vzdělání“, což tematicky korespondovalo s budovami škol okolo náměstí. S novým architektonickým řešením podstavce pomníku včetně úpravy okolí v prostoru náměstí byl pověřen funkcionalistický architekt František Maria Černý (1903-1978).[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KRUCKÝ, Marian. Akademický sochař Josef Klimeš a příběh pomníku "Každý má právo na vzdělání" v Unhošti. Unhošťské listy. 2018, (2), 12-13. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]