Jan Brlica starší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Brlica starší
Narození1952 (71–72 let)
Francova Lhota
Povolánílesník a řezbář
DětiJan Brlica mladší
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Brlica (1952 Francova Lhota) je valašský lesník, řezbář. Dřevořezbě se věnuje od raného dětství. Od roku 1993 se řezbě věnuje profesionálně.[1].

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan Brlica se narodil v roce 1952 na valašských pasekách (Bílá voda), uprostřed lesů ve Francově Lhotě do starého lesnického rodu. Láska k lesu a dřevu ho provází celým životem a první figurky ze dřeva vyrobil už v dětství. Vzhledem k velkému zájmu uchazečů a nízké kapacitě volných míst, nemohl studovat výtvarné umění. Díky tomu zůstal tvůrci osobitý styl bez vnějších vlivů. Dnes se také věnuje tradičnímu řemeslu, a to výrobě štípaného šindele.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Spektrum jeho tvorby je široké.

Jako lesák a myslivec nejraději zobrazuje ve svých soškách a reliéfech výjevy z přírody a lovu. Zdobí svým umem myslivecké interiéry reliéfy zvířat, podklady pod myslivské trofeje nebo vyřezávanými hodinami.

Do dřeva také přenáší pozorování valašské krajiny, dynamické obrazy obyčejných lidí při práci nebo zobrazování světců a různých patronů, posvátných míst, kostelů a kaplí.

Nespočet jeho děl překročilo hranice obce, kraje i republiky. Jeho nejdůležitějším dílem je dřevořezba Jana Sarkandra, která byla předána papeži Janu Pavlu II. při jeho návštěvě v Olomouci.

K rozměrově největším dílům patří totemy a indiánský člun, které realizoval společně se svým synem Janem Brlicou ml. pro Zoologickou zahradu v Brně.

Používané materiály: nejčastěji lipové dřevo, pro venkovní řezbu jsou to dřeva tvrdší a odolnější na povětrnostní podmínky jako např. dub.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FOHLEROVÁ, Milada. Ze dřeva zrozené. Valašsko : vlastivědná revue. Květen 2014, čís. 32, s. 52–53. Dostupné online. ISSN 1212-3382. 
  2. Umělecká řemesla v naší obci [online]. Obec Francova Lhota [cit. 2017-05-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]