Jacques Loeb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jacques Loeb
Narození7. dubna 1859
Mayen
Úmrtí11. února 1924 (ve věku 64 let)
Hamilton
Alma materHumboldtova univerzita
Štrasburská univerzita
Povolánífyziolog, biolog, zoolog a psycholog
ZaměstnavateléChicagská univerzita
Rockefellerova univerzita
Kalifornská univerzita
Oceněníčestný doktor Lipské univerzity
Nábož. vyznáníateismus
DětiRobert F. Loeb[1]
PříbuzníLeo Loeb (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jacques Loeb (7. dubna 1859 Mayen u Koblenze11. února 1924 Hamilton, Bermudské ostrovy) byl německo-americký biolog, který je považován za jednoho ze zakladatelů fyziologie, experimentálního oboru biologického výzkumu, který se rozvíjel přibližně od roku 1880. Byl představitelem extrémně mechanistického neboli fyzikálně-chemického pohledu na jevy života.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jacques (rozený Itzak) Loeb, prvorozený syn židovské rodiny z německé oblasti Eifel, získal vzdělání na univerzitách v Berlíně, Mnichově a Štrasburku (doktorát 1884). Absolvoval postgraduální studia na univerzitách ve Štrasburku a Berlíně a v roce 1886 se stal asistentem na fyziologickém ústavu univerzity ve Würzburgu, kde zůstal až do roku 1888. V podobné funkci pak přešel na štrasburskou univerzitu. Během prázdnin se věnoval biologickému výzkumu, v roce 1888 v Kielu a v letech 1889 a 1890 v Neapoli.

Do Spojených států se Jacques Loeb poprvé dostal v roce 1891, kdy přijal místo na Bryn Mawr College, kde mu však neposkytli dostatečné zázemí pro jeho práci, což později ovlivnilo jeho rezignaci. V roce 1892 byl povolán na Chicagskou univerzitu jako asistent fyziologie a experimentální biologie, přičemž se později stal docentem v roce 1895 a profesorem fyziologie v roce 1899. John B. Watson ("otec behaviorismu") navštěvoval Loebovy hodiny neurologie na Chicagské univerzitě. V roce 1899 byl zvolen členem Americké filozofické společnosti. V roce 1902 byl povolán na podobnou katedru na Kalifornské univerzitě. Spisovatel John Fleming Wilson (1877-1922) nazýval Carmel Point "Point Loeb" podle profesora Loeba, jednoho z mnoha profesorů, kteří měli letní sídla na Professors' Row na okraji Carmel-by-the-Sea v Kalifornii.

V roce 1910 se Loeb přestěhoval do Rockefellerova institutu pro lékařský výzkum v New Yorku, kde vedl pro něj vytvořené oddělení. Na Rockefellerově univerzitě zůstal až do své smrti. Během své kariéry strávil Loeb několik letních měsíců v Mořské biologické laboratoři ve Woods Hole ve státě Massachusetts, kde prováděl pokusy na různých mořských bezobratlých. Během svého působení zde Jacques Loeb provedl svůj nejslavnější experiment, a to pokus o umělou partenogenezi. Tímto pokusem se Loebovi podařilo přimět vajíčka ježovek, aby zahájila embryonální vývoj bez spermií. Mírná chemická úprava vody, v níž byla vajíčka uchovávána, posloužila jako podnět k zahájení vývoje. Později v roce 1918 Loeb založil časopis "Journal of General Physiology" a stal se jeho prvním redaktorem.

Jacques Loeb se stal jedním z nejznámějších amerických vědců, o němž se hojně psalo v novinách a časopisech a který ovlivnil další významné osobnosti vědeckého světa, jako byl například B. F. Skinner. Byl předlohou pro postavu Maxe Gottlieba v Pulitzerem oceněném románu Sinclaira Lewise Arrowsmith, prvním velkém beletristickém díle, které idealizovalo a zbožňovalo čistou vědu. Mark Twain také napsal esej s názvem "Neuvěřitelný objev doktora Loeba", v níž čtenáře nabádal, aby nepodporovali rigidní obecný konsenzus, ale naopak byli otevření novým vědeckým pokrokům.

Loeb byl mnohokrát nominován na Nobelovu cenu, ale nikdy ji nezískal.

Jacques Loeb před tím jak umřel (1923)

Dr. Loeb byl ateista. Zemřel na ischemickou chorobu srdeční během dovolené na Bermudách v roce 1924.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho mladší bratr Leo rovněž emigroval do Spojených států, kde se stal uznávaným patologem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • William Homan Thorpe, The Origins and Rise of Ethology, New York, Praeger, 1979, IX-174 p. ISBN 0-435-62441-5
  • H. Fangerau (2006), The novel Arrowsmith, Paul de Kruif (1890—1971) and Jacques Loeb (1859—1924): A literary portrait of «medical science», Medical Humanities 32: S. 82-87
  • H. Fangerau, I. Müller (2005): «National Styles? Jacques Loeb’s Analysis of German and American Science Around 1900 in his Correspondence with Ernst Mach», Centaurus — International Journal of the History of Mathematics, Science, and Technology 47 (3), S. 207—225
  • I. Jahn (2004), Geschichte der Biologie, S. 454
  • P. Pauly, (1987): Controlling Life: Jacques Loeb and the Engineering Ideal in Biology. New York (Oxford University Press)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]