Hostinec U Kaštanu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hostinec U Kaštanu
Poloha
AdresaBřevnov, ČeskoČesko Česko
UliceBělohorská
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky40419/1-1441 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hostinec U Kaštanu je barokně-klasicistní budova čp. 201 v Břevnově v Praze. Nachází se v ulici Bělohorské, u křižovatky s ulicí Patočkova. Hospoda je chráněna jako kulturní památka.[1]

Historie a založení ČSDS[editovat | editovat zdroj]

Zájezdní hostinec zbudovaný při staré cestě nedaleko břevnovského kláštera a pivovaru sloužil jako výletní restaurace a místo setkání různých organizací a spolků. Nejvýznamnější byla schůze českých socialistů v čele s Josefem Boleslavem Peckou a Ladislavem Zápotockým dne 7. dubna 1878, kdy zde byla založena Českoslovanská sociálně demokratická strana.[2] K odkazu této strany se hlásila Komunistická strana Československa, za jejíž vlády hostinec prohlášen za národní kulturní památku a krátce po nastoupení Zápotockého syna Antonína do funkce prezidenta zde bylo 7. dubna 1953 k 75. výročí schůze otevřeno Muzeum počátků československého dělnického hnutí. V roce 1955 došlo k ubourání levého křídla budovy kvůli rozšíření ulice Bělohorské.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Od devadesátých let slouží dům jako kulturní centrum Prahy 6, které od roku 2003 spravuje Unijazz, občanské sdružení hlásící se k tradici Jazzové sekce. Nachází se zde divadelní sál pro různé kulturní akce, muzeum populární hudby Popmuzeum, výtvarný výukový ateliér a kavárna. Několik sezón zde hrála šachová ligová družstva oddílu Unichess své domácí zápasy první a druhé ligy. Nedaleko domu se nachází zastávka U Kaštanu na tramvajové trati z Malostranské na Bílou horu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-08-06]. Identifikátor záznamu 152487 : hospoda U kaštanu. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. ZÁPOTOCKÝ, Ladislav. K srdci lidu, s. 59 [online]. Praha: Československý spisovatel, 1954 [cit. 2021-04-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]