Herta Botheová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Herta Botheová
Narození3. ledna 1921
Teterow, Výmarská republika
Úmrtí16. března 2000 (ve věku 79 let)
Německo
NárodnostNěmecká
Známá jakoDozorkyně v nacistických koncentračních táborech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Herta Botheová (3. ledna 1921 Teterow2011 nebo 16. března 2000[1]) byla během druhé světové války dozorkyně v koncentračních táborech Ravensbrück, Bergen-Belsen a Stutthof.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Ve věku sedmnácti let Botheová pomáhala svému otci v jeho obchodě se dřevem v městě Teterow. Nějaký čas poté pracovala v továrně a následně jako nemocniční sestra. V roce 1939 se stala členkou Svazu německých dívek. V září 1942 se stala dozorkyní v ženské části koncentračního tábora Ravensbrück. Absolvovala čtyřtýdenní školení a byla poslána do tábora Stutthof blízko Danzigu (nyní Gdaňsk), kde byla známá kvůli brutálnímu bití vězeňkyň. V červenci 1944 byla převelena svojí nadřízenou Gerdou Steinhoffovou do Brombergu (ženský pobočný tábor KT Stutthof).

Dne 21. ledna 1945 se účastnila Botheová pochodu smrti vězňů z Brombergu přes Auschwitz do koncentračního tábora Bergen-Belsen nedaleko města Celle. V táboře Bergen-Belsen Botheová dohlížela na šedesát vězeňkyň.

Poválečné období[editovat | editovat zdroj]

Dne 15. dubna 1945 byl tábor Bergen-Belsen osvobozen. Spojenci přinutili dozorkyně umístit mrtvoly vězňů do masových hrobů poblíž hlavního tábora. Při rozhovoru o šedesát let později vzpomínala, že když nosily mrtvoly nemohly mít rukavice a ona byla vyděšená, že se nakazí tyfem. Mrtvá těla byla tak prohnilá, že se paže a nohy odtrhávaly od těl, když se je snažily zvednout.

Botheová byla zatčena a odvezena do vězení v Celle a odsouzena na deset let vězení při procesu Bergen-Belsen. Propuštěna z vězení byla však již 22. prosince 1951 jako akt shovívavosti britské vlády.

Po propuštění z vězení žila v Německu pod jménem Herta Langeová.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Herta Bothe na anglické Wikipedii.

  1. V některých pramenech je jako datum úmrtí uváděno 16. března 2000, v jiných rok 2011; protože Herta Botheová podle všeho ještě v roce 2009 poskytla rozhovor do médií, je pozdější datum úmrtí pravděpodobnější. Dle STRAKOVÁ, Katarína. Dozorkyně a lékařky v koncentračních a vyhlazovacích táborech nacistického Německa. Praha, 2014. Diplomová práce. Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Vedoucí práce Kamila Veverková. s. 44. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]