Hôtel de Lesdiguières

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hôtel de Lesdiguières
Palác kolem roku 1866
Palác kolem roku 1866
Poloha
AdresaPaříž, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hôtel de Lesdiguières byl městský palác v Paříži v dnešním 4. obvodu. Zbořen byl v 19. století.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Palác se nacházel v historické čtvrti Marais na rohu ulic Rue de la Cerisaie a Rue de Lesdiguières. Dnes by se rozkládal podél Rue Castex až na Rue Saint-Antoine (domy č. 11 až 15).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác si nechal postavit v letech 15801587 finančník Sebastiano Zametti (15491614), jeden z chráněnců Kateřiny Medicejské. Poté ho v roce 1614 získal konetábl François de Bonne de Lesdiguières (15431626). Ten sídlo odkázal v roce 1626 svému zeti, maršálovi Créqui. V majetku rodiny již zůstal. V roce 1740 byl palác přestavěn a během Francouzské revoluce byl znárodněn a poté zbořen.

Mezi osobnostmi, které žily v tomto hotelu, byl kardinál Jean-François Paul de Gondi. Poté, co zemřel Alphonse Blanchefort de Créqui, vévoda de Lesdiguières, palác v roce 1712 získal maršál François de Neufville de Villeroy. V roce 1717 v paláci přebýval car Petr Veliký se svým doprovodem. Dne 10. května 1717 ho zde navštívil sedmiletý budoucí král Ludvík XV. Na toto setkání upomíná pamětní deska na domě č. 10 v Rue de Lesdiguières. Projekt přestavby paláce Roberta de Cotte z roku 1717 byl opuštěn. Po maršálově smrti v roce 1730 jeho vnuk v roce 1735 palác opustil a ten byl přestavěn na menší. Zbytek nemovitosti se zahradou byl rozprodán na stavební parcely. Ze zahradní stezky vznikl průchod z Rue de la Cerisaie do Rue Saint-Antoine. Domy postavené podél tohoto průchodu byly dány k užívání v roce 1765. Tím vznikla Rue de Lesdiguières, druhou část zahrady získal klášter Navštívení Panny Marie. V roce 1776 získal palác státní rada Drouyn de Vandeuil. Po roce 1850 sloužil jako dívčí internátní škola až do roku 1877, kdy byl stržen při vzniku Bulváru Henri-IV.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Palác, jehož corps de logis byl orientován v ose východ-západ, a jeho zahrada se rozkládaly na velkém pozemku. Přístup na hlavní nádvoří byl vchodem z Rue de la Cerisaie, orámovaný dvěma terasami. Na konci hlavního nádvoří se nacházela dlouhá budova s galerií, jejíž zadní část s terasou vedla do zahrad. V budově nalevo od nádvoří byly umístěny přístavby, stáje a dvorek. Podle městských plánů došlo mezi lety 1680 a 1717 k několika menším změnám. Hlavní nádvoří a budovy, které ho obklopovaly, byly odstraněny kolem roku 1740 spolu se zahradou. Do roku 1877 zůstaly pouze budovy na rohu Rue Lesdiguières a Rue de la Cerisaie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôtel de Lesdiguières (Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]