Great Cumbrae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Great Cumbrae je ostrov v zálivu Firth of Clyde na západě Skotska, větší ze dvojice ostrovů stejného jména. Má rozlohu necelých 12 km2 a v roce 2011 na něm žilo 1376 obyvatel, je tedy 10. nejzalidněnějším skotským ostrovem, proti sčítání v roce 2001 však populace mírně klesla.[1] Jediným větším sídlem je městečko Millport. Sezónní kolísání vlivem letních pobytů je výrazné, Great Cumbrae je rekreačním zázemím pro populaci hustě osídleného údolí řeky Clyde. Mezi provozovanými aktivitami dominuje cyklistika a pěší turistika. Název ostrova je gaelského původu, ze slova Cumaradh („místo, kde žijí lidé Cymru“)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je obydlen od konce poslední doby ledové. Je spojen s christianizací Skotska, byl na cestě misionářů z Irska na skotskou pevninu. V roce 1263 jej jako základnu využil norský král Haakon IV. před bitvou u Largs. Posledním feudálním vlastníkem ostrova byl bývalý automobilový závodník Johnny Dumfries, titulárně sedmý markýz z Bute.

Triangulační bod na nejvyšším místě ostrova

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Podloží je tvořeno usazenými horninami, zejména pískovci, se stopami glaciálním zalednění. Na ostrově žijí drobnější savci, sovy a poštolky, na pobřeží množství mořských ptáků, tuleni a delfíni. Nejvyšším bodem je 127 m vysoký The Glaidstane.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Great Cumbrae je spojen trajektem s městem Largs na skotské pevnině.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Great Cumbrae na anglické Wikipedii.

  1. Scocland’s Census 2011 Dostupné online.
  2. Caledonian MacBrayne Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]