Georg Rickhey

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Georg Rickhey
Georg Rickey po zatčení v červnu 1947
Georg Rickey po zatčení v červnu 1947
Narození25. srpna 1898
Hildesheim
Úmrtí1966
Povoláníinženýr
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Georg Johannes Rickhey (* 25. srpna 1898 Hildesheim1966) byl německý inženýr a generální ředitel společnosti Mittelwerk GmbH v koncentračním táboře Mittelbau-Dora.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Rickhey vstoupil do NSDAP v říjnu 1931 jako člen číslo 664,050. Od roku 1940 vedl Gauamt Technik v Essenu, v roce 1942 byl povýšen a zároveň byl funkcionář v důlní společnosti.

Během druhé světové války zastával řadu pozic u Reichsministerium für Bewaffnung und Munition (ředitelství pro výzbroj a munici), před tím se stal v roce 1942 vedoucím výrobní společnosti tanků Demag.

V dubnu 1944 se stal vedoucím firmy Mittelwerk GmbH a v koncentračním táboře Dora-Mittelbau dohlížel na výrobu letounových střel V1 a raket V2. Za práci na těchto zbraních byl oceněn válečným záslužným křížem společně s Waltem Dornbergerem a Wernherem von Braunem.

V roce 1945 byl zatčen americkou armádou a převezen na Pattersonovu leteckou základnu v Ohiu, kde pracoval za podmínek Operace Paperclip. Poté byl obžalován jako součást Dachauských procesů z roku 1947 a obviněn ze spolupráce s SS a gestapem. Byl osvobozen kvůli nedostatku důkazů. Ke své práci ve Spojených státech se již nevrátil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georg Rickhey na anglické Wikipedii.