Fotoautomat Bosco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Automat Bosco v Německém muzeu, Mnichov, 1894
Zadní strana ferrotypie z automatu Bosco pana Conrada Bernitta z Hamburku, asi 1895, je na něm nápis: Nejnovější vynález; Toto mechanické umělecké dílo zhotoví každému po vhození mince jeho fotografii s rámečkem do cirka 3 minut

Fotografický automat Bosco byl jeden z první fotografických automatů, který si nechal patentovat 16. července 1890 (německý patent 68513), a později i vyráběl, hamburský vynálezce Conrad Bernitt.[1]. Stroj pracoval s technikou ferrotypie, neboli „fotografie na černém plechu“. Snímek byl vyvolán na černě nalakovaném plechu se zvýšenými okraji podobné malé pánvičce o velikosti 50x75 mm. Automat dokázal fotografii exponovat, vyvolat a ustálit.

Princip[editovat | editovat zdroj]

Výroba ferrotypie v automatu podle vlastní propagace firmy trvala tři minuty. Avšak i poté, co se sušila, nesmělo se nic dotknout povrchu obrazu. Výsledný obraz byl zarámován a zdobený zlatým tiskem. K fotografiím ve formátu 60 x 83 mm se dodávalo papírové pouzdro.

Přístroj měl tvar sloupce vysokého jako člověk a byl prodáván po celém světě. Jméno získal po slavném kouzelníkovi 19. století Bartolomea Bosca. Kvalitu fotografií přiřazují dnešní sběratelé k jiným ferrotypiím, spíše mírně horší. Mnohé obrazy jsou "temné a vypadají spíše lacině" (viz odkaz na "Daguerre Club"). Nicméně se téměř vždy jednalo o "náhodné snímky", které byly pořízeny hlavně na veletrzích, folklorních festivalech nebo v turistických centrech a od počátku si nekladly žádné velké umělecké nebo dokonce řemeslné podmínky. Fotografie navíc není kryta sklem a není tak chráněna před oděrem či poškrábáním.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wolfgang Baier, "Geschichte der Fotografie", 2. Auflage, Schirmer/Mosel 1980, str. 294

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]