Fort Sokolnického

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fort Sokolnického
Základní informace
Výstavba1849-1851
Poloha
AdresaKrasińskiego, Ul. Stefana Czarnieckiego,
Varšava, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky59/8
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fort Sokolnického (v polštině Fort Sokolnickiego, původně Сергий – tj. Sergij)[1] je jeden z fortů varšavské citadely, přináležící k vnitřnímu prstenci opevnění varšavské pevnosti. Nachází se v parku Stefana Żeromského ve varšavském městském obvodu Żoliborz.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Varšavská citadela, postavená v průběhu 30. a 40. let 19. století, sloužila především k vězeňským a policejním účelům, a kvůli své poloze a konstrukci nedokázala plnohodnotně zajistit obranu města. Z tohoto důvodu byla zahájena výstavba dalších obranných prvků, nacházejících se v bezprostřední blízkosti citadely.

Sergejův fort byl jedním ze šesti pevnůstek, které byly postaveny na levém břehu Visly v polovině devatenáctého století. Výstavba probíhala mezi léty 1849-1851 a k dalšímu rozšíření došlo v letech 1864-1874. Původně se pevnůstka skládala z hlavní cihlové budovy vyzbrojené děly a z příkopu; později byla na západní straně doplněna o lunetu. Pevnost se nacházela půl kilometru severovýchodně od citadely.

Roku 1921 byl název pevnosti změněn na Fort Sokolnického podle Michała Sokolnického, polského hrdiny přelomu 18. a 19. století.[1]

Fort Sokolnického

V meziválečném období došlo dle návrhu Stanisława Zadora-Życińského a Leona Danielewicze k přetvoření bývalého pevnostního areálu na park, tvořící důležitou součást k tehdy postaveným obytným budovám v Żoliborzi. Samotná stavba byla mezi léty 1928-1932 důkladně přestavěna, nadále ale patřila armádě.

Během 2. světové války sloužilo okolí pevnosti jako pohřebiště. V době Varšavského povstání byli uvnitř stavby ošetřováni ranění bojovníci z jednotek pod vedením Mieczysława Niedzielského, které hájily Żoliborz.[2][3]

V roce 1965 se pevnost stala památkou.

Využití stavby v 21. století[editovat | editovat zdroj]

Objekt v roce 1998 armáda nabídla k prodeji, a novým majitelem se stalo město. Vytklo si za cíl adaptovat pevnost z 19. století pro kulturní účely. Projekt zahrnoval kompletní rekonstrukci místností a dvou pracháren o celkové výměře přes 3000 m². Proběhla komplexní obnova areálu, částečně byl odkryt bývalý příkop a kaponiéra a bylo zde vybudováno venkovní jeviště i sochařská galerie; nádvoří bylo zastřešeno. Po oficiálním otevření v září roku 2011 se nájemcem objektu stala Nadace Nowy Fort, která zde provozuje umělecké centrum.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fort Sokolnickiego Cytadeli Warszawskiej na polské Wikipedii.

  1. a b Encyklopedia Warszawy. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1994. S. 186. 
  2. Park im. Stefana Żeromskiego trafił do rejestru zabytków. Mazowiecki wojewódzki konserwator zabytków [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 
  3. OLECKI, Jacek. Wojenne tajemnice Warszawy i Mazowsza. Cz. I.. Warszawa: Agencja Wydawnicza CB, 2006. S. 15. 
  4. KOZŁOWSKA, Barbara. Fort Sokolnickiego – dobra praktyka, czyli dlaczego warto unikać błędów na samym początku…. Narodowy Instytut Dziedzictwa [online]. 28. září 2017 [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Encyklopedia Warszawy. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1994.
  • OLECKI, Jacek. Wojenne tajemnice Warszawy i Mazowsza. Cz. I. Warszawa: Agencja Wydawnicza CB, 2006.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]