Emil Pick

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o čáslavském podnikateli. Možná hledáte: hudebního skladatele a kontrabasistu Emila Picka.
Ing. Emil Pick
Ing. Emil Pick
Ing. Emil Pick
Narození24. prosince 1865
Přehvozdí
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí30. prosince 1945 (ve věku 80 let)
Chlumek u Golčova Jeníkova
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípodnikatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emil Pick (24. prosince 1865 Přehvozdí u Českého Brodu[1]30. prosince 1945 Chlumek u Golčova Jeníkova) byl český podnikatel a mecenáš, zakladatel čáslavské továrny Kosmos (nyní Zenit).

Založení továrny[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou a po působení v různých podnicích – byl například ředitelem lihovaru ve Smiřicích – se v roce 1906 přistěhoval do Čáslavi, kde nastoupil jako ředitel do továrny na líh a lisované droždí. Když se čáslavská podnikatelská rodina Schoellerů rozhodla v témže roce uzavřít čáslavský cukrovar a rozšířit svůj závod v nedalekých Vrdech, koupil Emil Pick spolu s místním houslistou a hudebním skladatelem Františkem Meislem v roce 1909 budovy tohoto provozu a zřídili v nich rafinerii kokosového oleje, výrobu sušené čekanky, zeleniny, lihovin, kávové náhražky a droždí. (Prodej budov se uskutečnil za podmínky, že Pick zde nikdy neobnoví cukrovarnický provoz.) V roce 1910 tak za účasti Pickova bratra Edmunda Picka vznikla Východočeská továrna na potraviny Emil Pick a spol. s provozovnou v bývalém čáslavském cukrovaru a s osmi dělníky a dvěma úředníky; poté, co v roce 1917 vyplatil posledního společníka, stal se ing. Pick jejím jediným vlastníkem. Velmi důležitou úlohu v Pickových podnikatelských aktivitách hrála jeho manželka Marie, rozená Hellerová, dcera mladoboleslavského obchodníka, a zejména její věno ve výši 18 tisíc zlatých, které tvořilo základ Pickova podnikání.

20. léta[editovat | editovat zdroj]

Podnik i přes těžké podmínky mezi dvěma světovými válkami dále rostl a tak došlo v roce 1927 k výstavbě nové továrny na umělé jedlé tuky. V dubnu 1928 ale vznikl požár, který zničil nejen novou továrnu, ale i hlavní skupinu budov. Ani to však výrobu nezastavilo, pokračovalo se v provizorních podmínkách a během roku 1929 byly obnoveny všechny objekty a zároveň podnik získal i moderní technologie. Největší zásluhu na rozvoji a modernizaci závodu měl zřejmě dr. ing. Pavel Pick, jediný syn Emila Picka, který zde po dokončení studií na pražské technice začal pracovat a v roce 1929 se stal i společníkem podniku, který od roku 1926 nesl název Závody Kosmos, Emil Pick a spol. Emil Pick měl, kromě syna, také dceru Hanu, ta však zemřela v osmnácti letech na tuberkulózu).

Výrobní sortiment[editovat | editovat zdroj]

Pokud jde o výrobní sortiment, kromě asi nejznámějšího pokrmového tuku Kosmos (v tehdejších inzerátech popisovaného jako „nejlepší náhrada za máslo a sádlo“) tu vyráběli například čajový tuk Smetol, později mýdla s názvy Tři muži, Gigant či jemné druhy pracích mýdel na praní choulostivých tkanin a hedvábí pod názvem Tři dívky, mýdlové prášky i kosmetiku. V roce 1932 vznikl provoz na výrobu ''Čáslavky – žitné kávy. Především pro ortodoxní Židy na Slovensku a Podkarpatské Rusi se v závodě vyráběl od roku 1926 také košer margarin. Továrna tehdy zaměstnávala téměř 1000 lidí a kromě výrobny tuků zahrnovala tiskárnu, mlékárnu, mydlárnu, výrobnu kosmetiky, zařízení na odpařování spodních louhů, glycerinku, pilu, bednárnu, sudárnu, lisovnu semen, rafinerii, ztužovnu, výrobnu vodíku a kyslíku elektrolýzou vody, pražírnu obilné kávy, kotelnu, strojovnu s vlastním generátorem, zámečnickou a strojní údržbářskou dílnu, sklad semen s automatickým vykládacím jeřábem, olejové tanky o objemu asi 300 vagonů. Pickovu žitnou kávu propagoval sloganem „Čáslavka, to je kafíčko!“ ve filmovém spotu Vlasta Burian, Kosmos vydával i vlastní časopis Potravinář.

30. léta[editovat | editovat zdroj]

V roce 1926 Emil Pick zakoupil v Trenčíně od Tatrabanky Prvú slovenskú továrňu na lieh a droždie a v roce 1930 začal v části města Trenčín zvané Istebník s výstavbou nového moderního kombinátu. Stavba byla dokončena v roce 1932, kromě nové drožďárny a lihovaru sem přestěhoval z Užhorodu výrobu pokrmových tuků a z fabriky Veľkotopoľčianska čistiareň liehu v Topolčanech, kterou prodal (dnes zde sídlí firma Elektrokarbon), přestěhoval do Trečína v roce 1937 výrobu tehdy už známé značky likérů Old Herold (dodnes tato jsou lihoviny vyráběny pod touto značkou společností OLD HEROLD). Továrna s názvem „Prvá slovenská továreň na droždie, lieh a pokrmové masti“, byla tehdy největší výrobnu kvasnic v Československu (jejich prodej zajišťovala nově vytvořená firma Zenit). Továrna používala moderní metody a vlastnila několik patentů a měla vlastní výzkumnou laboratoř.

V roce 1934 utrpěl Emil Pick při dopravní nehodě (jeho Lincoln se údajně při předjíždění srazil u Úval s nákladním vozidlem) vážné poranění pánve a páteře, které na něm zanechalo trvalé zdravotní následky – byl schopen chodit pouze o holi a jen po rovině a jeho nové auto muselo mít speciální úpravu, aby do něho mohl nastoupit. Při nehodě byla také vážně zraněna Pickova snacha Mary, která měla proříznuté hrdlo, jeho manželka a syn utrpěli jen lehčí zranění.

V roce 1935 oslavil Emil Pick sedmdesátiny a jeho podnik 25 let své existence; při této příležitosti byla v Čáslavi uspořádána velká slavnost a Emil Pick získal čestné občanství města.

Druhá republika a okupace[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku takzvané Druhé republiky poslali Pavel Pick a jeho žena Mary jejich syny, devítiletého Petra a šestiletého Jana, do Velké Británie, kde zůstali až do konce války.

Nedlouho po 15. březnu 1939 navštívil Čáslav zemský rada dr. Eckhold s úředníky z kolínského oberlandrátu a jednali s Emilem a Pavlem Pickovými o budoucnosti závodů. Na základě nařízení o správě židovského majetku byl z Eckoldtova podnětu jmenován správcem (treauhänderem) v Závodech Kosmos Rudolf Womela. Ten nejdříve zbavil Pickovy funkcí a Emilu Pickovi zakázal přístup do objektu podniku. Následně byl závod i všechny nemovitosti prodány rakouskému Němci, průmyslníku a také sturmbannführerovi SS Hermannu Lapperovi, přičemž v příslušné smlouvě bylo uvedeno, že Pickovi na prodej přistoupili dobrovolně a bez nucení; závod byl přejmenován na Kosmos Lapper a spol. Rodina Pickových se počátkem roku 1940 odstěhovala do Prahy a Rudolf Womela se nastěhoval do jejich rodinné vily.[2]

Dne 10. června 1940 byl Pavel Pick zajištěn krajským soudem a 20. prosince téhož roku předán gestapu. Gestapo pak vyslýchalo celou rodinu Pickových, kterou následně transportovalo do Terezína; Mary, žena Pavla Picka, zde zemřela.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

V květnu 1945 osvobodila Čáslav Rudá armáda. Továrnu i někdejší osobní majetek rodiny Picků považovala za majetek německý a tedy za válečnou kořist, poté továrnu odevzdala do správy města. V rodinné vile byla zřízena mateřská škola a jesle. Po válce už Pickovi neměli právo disponovat svým majetkem a byl jim přisouzen příjem 6 tisíc korun měsíčně; továrna Kosmos byla znárodněna dne 9. ledna 1946. Emil Pick s manželkou, synem Pavlem a jeho druhou ženou Věrou žili po návratu z Terezína nejprve v Poděbradech, a poté na lesním velkostatku Chlumek u Golčova Jeníkova, který zakoupili v roce 1937. Zde Emil Pick v prosinci roku 1945 zemřel. Podle zprávy v archivu podniku Kosmos byla účast na pohřbu nepatrná a z Čáslavi se nedostavil nikdo. Ostatky Emila Picka spočívají v rodinné hrobce v židovském oddělení městského hřbitova v Čáslavi.

Pavel Pick se ženou a dětmi emigroval v roce 1948 nejprve do Velké Británie a poté do Kanady; počátkem ledna 1949 se prostřednictvím JUDr. Zikmunda Steina vzdali Pavel Pick a jeho matka Marie veškerých nároků týkajících se podniku Kosmos, nicméně se jim podařilo získat zpět 16 z celkem 77 obrazů zejména českých malířů, které shromáždil Emil Pick, a to především díky tomu, že se zachovalo Pickovo fotoalbum s jejich dokumentací. Obraz Joži Úprky pod názvem Pouť u sv. Antoníčka z majetku Emila Picka byl například zajištěn u bývalého protektorátního ministerského předsedy Krejčího.[3] Pavel Pick zemřel v kanadském Montréalu dne 27. září 1953, jeho matka o deset let později, dne 2. listopadu 1963, ve svých 88 letech.

Společenské a dobročinné aktivity[editovat | editovat zdroj]

Stopy působení Emila Picka a jeho rodiny jsou v Čáslavi patrné dodnes. Zřejmě nejvýznamnější je mezi nimi továrna Kosmos, dnes Zenit, s.r.o., koupaliště v místním lesoparku Vodranty, které Emil a Pavel Pickovi v roce 1934 zbudovali na vlastní náklady a předali městu, a které bylo tehdy považováno za jedno z nejlepších v celé republice.[zdroj⁠?] Stále také stojí rodinná Pickova vila z roku 1928, dříve jeden z nejkrásnějších lokálních exemplářů prvorepublikové architektury, dnes chátrající objekt zmrzačený jednak dlouhodobým zanedbáváním ale zejména barbarstvím novodobých stavebních podnikatelů – v roce 2007 byla vila přestavěna na penzion, byla přidána nástavba části druhého nadzemního podlaží, odstraněna řada původních konstrukčních prvků, vybudováno nové betonové schodiště a došlo k opravě střechy zahrnující instalaci střešních oken; co však estetickou hodnotu vily zničilo nenávratně byla stavba několikapatrového bytového domu jen několik metrů od její terasy.[4]

Emil Pick a jeho rodina štědře podporovali sociální a kulturní činnost ve městě. Pomohli například vybudovat Studentský domov, ozdravovnu pro děti, Marie Picková vedla Izraelský dámský dobročinný spolek a spolu se snachou podporovala místní sirotčinec. Emil Pick působil i v zastupitelstvu města, podporoval umělce, a pravděpodobně jen díky jeho podpoře nezanikla za první republiky místní židovská obec.

Po Emilu Pickovi je v Čáslavi pojmenována jedna z ulic.[5][6][7]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Web obce Předhvozdí. www.prehvozdi.cz [online]. [cit. 2014-09-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-09-14. 
  2. Arizace židovského majetku na Kolínsku, Bc. Filip Dudáš, 3. 12. 2011
  3. Návraty paměti, 15. 8. 2010
  4. Bývalá prvorepubliková vila továrníka Picka se ocitla ve dražbě, nového majitele nenašla, Jakub Svoboda, 4. 1. 2012
  5. Kosmos Emila Picka Archivováno 8. 9. 2014 na Wayback Machine., Břetislav Dittrych, 2. 5. 2011
  6. Závody Kosmos, Emil Pick a spol., 28. 12. 2012
  7. Web společnosti Zenit. www.zenit-caslav.cz [online]. [cit. 2014-09-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-12. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marek Lauermann, Alena Kašparová. Zapomenutí sousedé : Židé v Čáslavi a Uhlířských Janovicích. 1. vyd. Kutná Hora: Kultura do města, o.s., 2007. 81 s. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]