Elendil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elendil Vysoký nebo Elendil Věrný je literární postavou ve fantasy příbězích J. R. R. Tolkiena v knihách Pán prstenů, Nedokončené příběhy a Silmarillion. Byl posledním pánem Andúnië a prvním králem Arnoru a Gondoru. Je otcem Anáriona a Isildura.

Život[editovat | editovat zdroj]

Elendil se narodil v roce 3119 druhého věku v ostrovní říši Númenor, jako syn Amandila, pána Andúnië a vůdce "Věrných" (ti, kdo zůstali věrní božstvům Valar), kteří udržují silná přátelství s elfy a drží se starých způsobů boje proti praktikám Ar-Pharazôna a Saurona. V jazyce elfů quenijšitně znamená jméno Elendil "Přítel elfů" či "Milovník hvězd".

Elendil, jeho synové Isildur a Anárion a jejich podporovatelé uprchli do Středozemě po pádu a zkáze Númenoru. Elendil se svou lodí přistál v Lindonu na západě Středozemě, kde se ho ujal Gil-Galad, velekrál Elfů, zatímco lodě Isildura a Anáriona zanesly vlny moře na jih Středozemě do zátoky Belfalas a k ústí velké řeky Anduiny.

Založili ve Středozemi dvě říše Arnor a Gondor, a to roku 3320 druhého věku. S sebou si vzali Vidoucí kameny, Palantíry, které byly darovány pánům Andúnië elfy z Tol Eressëy, a semenáček Nimlothu, Bílého stromu Númenoru. V díle Nedokončené příběhy je vysvětleno, že po přistání ve Středozemi prohlásil Elendil v řeči elfů: "Et Eärello Endorenna utúlien. Sinome maruvan ar Hildinyar tenn' Ambar-metta!", což znamená "Z Velkého moře do Středozemě já přišel jsem. Zde budu setrvávat já a moji dědici do skonání světa." Jeho dědic Aragorn pronesl totožná slova při své korunovaci krále Gondoru.

Elendil žil a vládl v Arnoru, kde založil město Annúminas. Jeho synové žili v Gondoru, kde založili několik měst. Anárion založil město Minas Anor v Anórienu a Isildur založil Minas Ithil v Ithilienu. Navíc přímo na velké řece Anduině nechali postavit město Osgiliath, které učinili hlavním městem Gondoru. Napříč říší nechali vystavět i věže pro ukrytí Vidoucích kamenů, Palantírů.

Jak bylo vysvětleno v prvním díle trilogie Pán Prstenů - Společenstvo prstenu, temný pán Sauron se nakonec vrátil do Středozemě, kde zřídil pevnost v Mordoru, zemi sousedící s Gondorem. Roku 3428 Sauron zaútočil na Ithilien a obsadil Minas Ithil. Poté Isildur utekl na sever do Arnoru ke svému otci, zatímco Anárionon nadále čelil útokům na Gondor. V roce 3434 se Elendil a Isildur vrátili na jih společně s velekrálem elfů Gil-Galadem, se kterým uzavřeli Poslední spojenectví elfů a lidí. Sauronova vojska porazili v bitvě na pláni Dagorlad a následně po dobu sedmi let obléhali pevnost Barad-dûr. Během obléhání byl zabit Anárion. V roce 3441 druhého věku se do bitvy osobně zapojil Sauron. Gil-Galad i Elendil s ním bojovali, ale oba byli Sauronem zabiti a Elendilův meč Narsil byl Sauronem zlomen. Poté sám Isildur použil otcův zlomený meč, usekl Sauronovi prst s Jedním prstenem přímo z ruky a Sauronův duch uprchl.

Symbolem Elendila byl Bílý strom Nimloth se sedmi hvězdami nad ním (hvězdy představují sedm z devíti lodí, které unikly zničení Númenoru a které nesly Palantíry) a nad nimi stříbrná koruna. Tento znak se stal hlavním symbolem královské rodiny v Gondoru.

Zdroj: anglická wikipedie

Elendilova slova[editovat | editovat zdroj]

Když byl Elendil vynesen ze zkázy Númenoru na křídlech bouře a stanul na pobřeží Středozemě, quenijsky pravil:[1]

Et Eärello Endorenna utúlien. Sinome maruvan ar Hildinyar tenn' Ambar-metta!

což znamená:

Z Velkého moře přicházím do Středozemě. Zde budu bydlit já a mí dědicové do skonání světa.

Tato slova opět vyřkl Aragorn II. Elessar, Elendilův dědic při své korunovaci.

Narsil[editovat | editovat zdroj]

Narsil byl Elendilův meč. Poté, co byl Elendil zabit Sauronem při posledním souboji na svazích Hory osudu, Isildur uťal úlomkem Narsilu Sauronovi Jeden prsten a tím Saurona porazil. Později byl meč znovu zkut jako Andúril, Plamen západu, a používal jej Aragorn.

Král Arnoru
Předchůdce:

Elendil
Nástupce:
Isildur
Král Gondoru
Předchůdce:

Elendil
Nástupce:
Isildur, Anárion a Meneldil

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Ve filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu Elendila hraje Peter McKenzie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TOLKIEN, J. R. R. Pán Prstenů: Návrat krále. Praha: Mladá fronta, 1992. ISBN 80-204-0259-4. Kapitola Správce a král, s. 216–217. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]