Elektrofil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příklad elektrofilní adice

Elektrofil (řecky jantar (ήλεκτρον) - česky elektron, řecky philos - česky přítel) je chemická látka, která při chemické reakci přijímá elektronový pár poskytnutý nukleofilem, čímž vzniká chemická vazba. Všechny molekuly nebo ionty s nedostatkem elektronů mohou reagovat jako elektrofily.

Příklad elektrofilní aromatické substituce

Většina elektrofilů je kladně nabita, má atom s částečným kladným nábojem nebo atom bez oktetu elektronů. Protože elektrofily přijímají elektrony, jsou z definice Lewisovými kyselinami. Typickými elektrofily jsou karbokationty, protony (H+) a halogeny, stejně jako karbonylové sloučeniny.

Nejčastějšími elektrofilními reakcemi jsou adice a substituce na alifatických nebo aromatických uhlovodících.

Elektrofilita označuje afinitu elektrofilu k elektronovému páru. Opakem elektrofility je elektrofobie (řecky phobos - česky strach). Taková molekula nebo iont odpuzuje elektrony, protože má volný elektronový pár. Elektrofobie se obvykle nazývá nukleofilie.

Elektrofilní částice[editovat | editovat zdroj]

V organické syntéze jsou jimi často kationty jako H+ a NO+, polarizované neutrální molekuly jako chlorovodík, alkylhalogenidy, acylhalogenidy a karbonylové sloučeniny, polarizovatelné neutrální molekuly jako Cl2 a Br2, oxidační činidla jako organické perkyseliny, chemické látky nesplňující oktetové pravidlo (například karbeny a radikály) a některé Lewisovy kyseliny jako BH3 a diisobutylhydrid hlinitý (DIBAL).

Elektrofilní reakce[editovat | editovat zdroj]

Elektrofily působí na tu část nukleofilu, která má nejvyšší elektronovou hustotu. Nejčastějšími elektrofilními reakcemi jsou:

Elektrofilita[editovat | editovat zdroj]

Tabulka indexů elektrofility pro některé částice
Fluor 3.86
Chlor 3.67
Brom 3.40
Jod 3.09
Chlornany 2.52
Oxid siřičitý 2.01
Sirovodík 1.64
Benzol 1.45
Sodík 0.88

Existuje několik metod, jak seřadit částice podle jejich elektrofility. Jednu z metod navrhl Robert Ghormley Parr. Elektrofilita je indikována indexem elektrofility ω podle rovnice:

kde je elektronegativita a chemická tvrdost podle koncepce HSAB (Hard and Soft Acids and Bases). Index elektrofility ω platí také pro volné radikály.

Výše uvedená rovnice je analogická klasické rovnici o vztazích pro elektrickou energii P:

kde je elektrický odpor a  elektrické napětí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Electrophile na anglické Wikipedii a Elektrophilie na německé Wikipedii.