EPrix Hajdarábádu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ePrix Hajdarábádu je jedním ze závodů šampionátu vozů Formule E, pořádané Mezinárodní automobilovou federací. Místem konání je v současnosti trať Hyderabad Street Circuit ve městě Hajdarábád, v Indii.[1] Poprvé se zde závodilo během sezóny 2022/23 a do Indie se tak vrátily závody monopostů po 10 letech od poslední Velké ceny Indie vozů Formule 1 v roce 2013.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hajdarábád byl jedním z mnoha indických měst, které měly zájem o pořádání závodů FIA Formule E. Hlavními favority byly Dillí a Bombaj, ale až po pandemii covidu-19 se Hajdarábád vrátil do hry.[2] Dne 17. ledna 2022 vláda regionu Telangana podepsala smlouvu o záměru s organizátory, že se chce stát pořadatelem ePrix. Plánovaným datem by byl začátek sezóny 2022/23.[2] Následně byla ePrix Hajdarábádu zařazena do kalendáře jako čtvrtá v pořadí, s datem 11. února 2023.

Okruh[editovat | editovat zdroj]

Okruhem pro ePrix je Hyderabad Street Circuit, tedy trať postavená na břehu umělého jezera Hussain Sagar, kde se v roce 2022 již jel závod série Indian Racing League.

Samotný okruh a jeho rozložení je terčem kontroverzí. Původní design vytvořila filipínská společnost PPE Racing, později byl upraven společností Driven International, která již dříve provedla například úpravy okruhu Yas Marina Circuit v Abú Zabí. Výsledek úprav byl přijat pozitivně.[3]

Vítězové ePrix Hajdarábádu[editovat | editovat zdroj]

Vítězové v jednotlivých letech[editovat | editovat zdroj]

Rok Jezdec Konstruktér Trať Výsledky
2023 Francie Jean-Éric Vergne DS Penske Hyderabad Street Circuit Výsledky

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hyderabad set to vroom into Formula E circuit, inks pact [online]. Dostupné online. 
  2. a b CHOKHANI, Darshan. Formula E signs a letter of intent with Hyderabad for Indian EPrix [online]. 17 January 2022. Dostupné online. 
  3. GIDITHURI, Unnatee. Hyderabad E-Prix confirmed: Formula E to race in India [online]. Dostupné online.