Dunblane

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dunblane
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Dunblane
Dunblane
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel9 410 (2016)
Správa
PSČFK15
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hotel Dunblane.

Dunblane (skotskou gaelštinou Dùn Bhlàthain) je malé město severně od Stirlingu ve správní oblasti Stirling ve Skotsku. Počet obyvatel má okolo 10 000 a jeho hlavní pamětihodnost je katedrála Dunblane. Město je umístěno na silnici A9, která vede na sever do Perthu. Centrem města protéká řeka Allan Water s katedrálou a hlavní cestou na východě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název města vznikl z „fort of Blane“ (Tvrz v Blane).

A mapa Dunblane z roku 1945.
správní oblasti Stirling

Školy[editovat | editovat zdroj]

Dunblane má čtyři základní školy a jednu střední. Čtyři z nich jsou veřejné. Zbývá Queen Victoria School, což je soukromá internátní škola. Na těchto školách je v současnosti okolo dvou tisíc studentů.

Dunblane Primary School[editovat | editovat zdroj]

Dunblane Primary School je umístěna na ulici Doune. Tato dvoupodlažní budova je umístěna v centru obytné zóny. Škola má veřejné hřiště, které je pravidelně používáno pro mimoškolní aktivity a místní kluby, a veřejné jesle. Škola byla kompletně renovována v roce 1998 a ke škole bylo přistavěno cvičební a basketbalové hřiště.

Newton Primary School[editovat | editovat zdroj]

Newton Primary School byla postavena v roce 1996. Své jméno dostala podle Newtonského statku, který byl navrácen až po Chartě 1655, když Oliver Cromwell potvrdil Jamese Pearsona z Kippenrossu jako vlastníka. Ulice, které obklopují školu Newton Crescent a Ochiltree, byly pojmenovány podle biskupa z Dublane v letech 1429 a 1447, odráží bohatou historii, ve které škola zakotvena.

Queen Victoria School[editovat | editovat zdroj]

Queen Victoria School je koedukační internátní škola pro děti rodičů v ozbrojených silách Spojeného království. Je umístěna zhruba míli severně od centra města.

Dunblane High School[editovat | editovat zdroj]

Dunblane High School je plněna žáky ze tří veřejných skol v Dunblane. Škola je považována za jednu z nejlepších státních škol ve Skotsku. Škola hostila mnoho mezinárodních sportovců jako bývalý skotský fotbalista Callum Davidson a tenisty bratry Murraye.

V listopadu 2007 byla škola přesunuta do nového kampusu.

Masakr v Dunblane[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Masakr v Dunblane.

13. března 1996 43letý bývalý nespokojený vedoucí skautů Thomas Watt Hamilton, kterého vypudila Skautská asociace po dvaceti letech působení, zastřelil 16 dětí a jejich učitelku, Gwen Mayor, v tělocvičně Dunblane Primary School. Použil svou legálně drženou zbraň a střelivo před tím než se zabil výstřelem do úst z revolveru ráže 357.

Na počest sedmnácti obětí byl na místním hřbitově vybudován památník a kenotaf v katedrále. Peníze vybrané v následné sbírce byly použity pro výstavbu komunitního centra ve městě. Následkem těchto událostí byl parlamentem Velké Británie vydán zákon zakazující vlastnění všech ručních střelných zbraní pod 60 centimetrů celkové délky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dunblane na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]