Diskuse s wikipedistou:Tomas79rek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, do článku Milan Zelený jsem vložil šablonu k urgentní úpravě. Problémy jsem vypsal na diskusní stránce článku. --Zdenekk2 (diskuse) 24. 9. 2013, 05:10 (UTC)

Šablony pro úpravu[editovat zdroj]

Dobrý den, koukám, že jste si do článku Milan Zelený vložil šablonu {{Pracuje se}}, s úmyslem pracovat na článku do 30. října. Pro podobné případy (delší rekonstrukce) ale slouží {{Ve výstavbě}}, tak si ji pak raději vyměňte, jinak hrozí, že prošlá šablona bude odstraněna. S pozdravem --Mario7 (diskuse) 24. 10. 2013, 07:13 (UTC)

Používejte prosím tlačítko Ukázat náhled[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. S přáním pěkného dne --Mercy (diskuse) 28. 10. 2013, 07:48 (UTC)

Vkládání podpisu
Vkládání podpisu

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Je zvyklostí, že své příspěvky v encyklopedických článcích zásadně nepodepisujeme. Příspěvky na diskusních stránkách ale vždy zakončujeme svým podpisem. Jak na to? Podepíšete se tak, že na konec svého diskusního příspěvku napíšete čtyři vlnovky ~~~~. Ty můžete vložit i kliknutím na ikonku Podpis a datum v panelu nástrojů nad editačním oknem. Při uložení změn se pak vlnovky automaticky nahradí Vaším uživatelským jménem (nebo u neregistrovaných přispěvatelů IP adresou) a aktuálním datem. Podpis v diskusi je užitečný, aby bylo všem jasné, kdo co napsal a kdy. Děkuji za pochopení. --Tchoř (diskuse) 28. 10. 2013, 09:02 (UTC)

Milan Zelený[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Milan Zelený, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://ebooks.iospress.nl/Download/Pdf/29019

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Palu (diskuse) 28. 10. 2013, 15:31 (UTC)

Milý Palu, mám od pana profesora k dispozici nejenom svolení k publikování napadeného textového, obrazového obsahu a struktury wiki stránky v uvedeném rozsahu, ale také povolení užívat veškeré materiály podléhající autorským právům prof. Milana Zeleného. Váš argument je silně neoprávněný, stejně tak byste mohl použít citace s dalších 600 publikací prof. Zeleného. Žádám Vás, abyste neprodleně vrátil obsah wiki stránek do původního stavu, děkuji. --Tomas79rek (diskuse) 28. 10. 2013, 15:49 (UTC)

Dobrý den, kolega Palu nic z toho nedělá proto, že by vám apriori chtěl nějak škodit, ale proto, že wiki má svá pravidla, která třeba zatím podrobně neznáte. Mezi ně platí, že wiki obsahuje autorsky svobodný obsah – máte to napsáno i pod editačním oknem („Kliknutím na Uložit změny souhlasíte s Podmínkami užití a neodvolatelně svůj příspěvek uvolňujete pod licencemi CC-BY-SA 3.0 a GFDL“). Protože vložením textu dochází k jeho neodvolatelném publikování pod volnou licencí, pokud jste vložil někým jiným psané texty, je třeba, aby daná osoba zaslala svůj souhlas na OTRS. Máte to vše napsáno v Palu vložené šabloně. S pozdravem --Nadkachna (diskuse) 28. 10. 2013, 16:18 (UTC)
Nadkachna : Dobrý den, znamená to tedy, že pokud pan prof. zašle na uvedený e-mail souhlas s publikací díla, tak jak bylo uvedeno na původní stránce, obnovíte tedy její obsah? Jak rychle obsah zpět nasadíte? CC Palu Děkuji--Tomas79rek (diskuse) 28. 10. 2013, 16:22 (UTC)
Zdravím, obsah bude obnoven členem OTRS týmu po obdržení povolení, což obvykle trvá několik málo dnů. Ale k článku Milan Zelený bych přece jenom upozornil, pozor na WP:AB, WP:OV a WP:NPOV. S pozdravem --Mario7 (diskuse) 28. 10. 2013, 16:28 (UTC)
Wikipedie bohužel neuznává slovní uvolnění, protože není průkazné a přineslo by spoustu problémů. Jak má mail vypadat a co má obsahovat si přečetete na odkazované stránce, kde se dozvíte i mnoho dalších podrobností. Je důležité, aby bylo nezpochybnitelné, že povolovací mail pochází od Milana Zeleného a že Milan Zelený je autorem daných materiálů (textu, fotky,...). Další možností je, že bude Milan Zelený napříště u materiálů, které chce takto uvolnit, rovnou psát, pod kterou licencí dílo uvolňuje, např: "Licence: CC-BY-SA 3.0". V ohrožení je také článek na en.wiki a Vaše soubory na Commons. --Palu (diskuse) 28. 10. 2013, 16:33 (UTC)

Nadkachna Mario7 Palu Zdravím Vás a děkuji za podněty, písemné povolení užití textového obsahu od prof. Zeleného dle vzoru, včetně povolení k užití obrazového materiálu, ke kterému má práva užití, veškeré doposud uvedené materiály jsou určeny pro veřejné šíření, žádost pošle pan prof. na uvedenou mailovou adresu a věřím, že obsah bude znovu obnoven. Dále bych se chtěl zeptat Mario7 upozornění týkající se WP:AB, WP:OV a WP:NPOV , v čem spatřujete konkrétně v tomto článku případná rizika? Díky (btw nejsem přihlášen, ale je to moje IP) --78.24.10.196 28. 10. 2013, 17:07 (UTC)

Když se dívám třeba na tuto verzi, holých encyklopedických faktů je tam opravdu málo. Spíš jde o článek, který, bohužel, zatím naplňuje znaky propagace podle WP:PG a jeho primární úlohou je přinést čtenáři výčet, jaká různá ocenění získal, na kolika školách působil, jak široký je obor jeho zájmů, kolik prací napsal, do kolika jazyků byly přeloženy, kolika organizací je členem, v kolika časopisech „seděl“ v redakční radě a podobně. Patrně mi výtečně rozumíte :). Nechci Vás znechutit, ale na druhé straně chci problém pojmenovat otevřeně. Nicméně, nic se neděje, editujte s odvahou a případné nedostatky je možné vždy odstranit. Zdraví --Mario7 (diskuse) 28. 10. 2013, 17:31 (UTC)
Mario7 Milý Mario, ale vždyť až na skutečnost do kolika jazyků byly jeho publikace přeloženy tam veškeré informace jsou obsaženy - jaká ocenění a kdy získal, na kolika školách v jaké pozici a kdy působil, jak široký je obor jeho zájmů, kolik prací a jakých a kdy napsal a kdo je vydal, kolika organizací je členem, v kolika redakčních radách byl anebo je členem apod, takže tomu popravdě moc nerozumím... můžete být konkrétnější? díky--Tomas79rek (diskuse) 28. 10. 2013, 17:46 (UTC)
Ano, právě o to jde, že je toho přespříliš, o obrovském výčtu prací, který jsem odtud raději vyčlenil, ani nemluvě ;).--Mario7 (diskuse) 28. 10. 2013, 18:06 (UTC)

Mario7 No jo to bude tím, že panu Zelenému řada z nás nesahá znalostmi a zkušenostmi ani po kotníky, natož aby kdokoli z nás ho bez znalosti faktu a významu mohl hodnotit anebo hodnotit jeho tvorbu, víte, bohužel každá uvedená publikace má svůj zásadní charakter a význam... Myslím, že jeho bibliografii a oblastem výzkumu, kterým se věnuje budou do budoucna určitě věnována samostatná hesla, jak sám vidíte obsáhnout jen základ je poměrně náročné. Pokud budete mít chuť můžete se zapojit do tvorby obsahu. --Tomas79rek (diskuse) 28. 10. 2013, 18:10 (UTC)

Jde o to, že toto je encyklopedie, čili je potřeba především dodržovat encyklopedický styl. Článek tak, jak ho máte napsán Vy, vykazuje známky propagace a je pro encyklopedii příliš podrobný. Pokud chcete napsat úplnou a vyčerpávající monografii o životě a dílu Milana Zeleného, budete to muset udělat na vlastní pěst, nebo zkuste například využít Wikiknihy. Tam ale nezaručuji, že takový článek bude přijat, protože projekt je zaměřen na výukové materiály, nikoliv biografie. A pozor, i tam je potřeba každou informaci doložit a vyvarovat se propagačnímu charakteru. Před vytvořením tamější knihy si raději prostudujte kompletně zdejší pravidla, případně se informujte na zdejší hlavní diskusi. --Palu (diskuse) 28. 10. 2013, 18:29 (UTC)

Prosím, používejte náhled (2)[editovat zdroj]

Prosím, věnujte pozornost předchozímu upozornění, že máte – namísto častého ukládání stránky – používat tlačítko Ukázat náhled. Neberte to na lehkou váhu. Důvody, proč se má tlačítko používat, máte uvedeny výše. Věřím, že pochopíte důležitost používání tohoto tlačítka. Děkuji za pochopení. --Mates (diskuse) 4. 11. 2013, 17:10 (UTC)

Milý Mates, rád bych používal ono tlačítko, pokud by správně fungoval visual editor - ale jinak jej budu používat, pokud bude fungovat--Tomas79rek (diskuse) 4. 11. 2013, 17:14 (UTC)

Pokud správně koukám, tak při těch editacích jste VisEd nepoužil a kdyby ano, tak to nic nemění na faktu, že nemusíte každé slovo ukládat do nové verze. Prosím příště změňte najednou nadpisy všude a až pak stránku uložte. Srdečně --Mates (diskuse) 4. 11. 2013, 17:17 (UTC)

Mates Aha, jasně, chápu, ano visual nefungoval--Tomas79rek (diskuse) 4. 11. 2013, 18:30 (UTC)

Protektorát[editovat zdroj]

Ohledně revertů v článku Milan Zelený: V roce 1942 žádné Československo ani Česká republika neexistovalo. V letech 1939 až 1945 se to jmenovalo Protektorát Čechy a Morava. A − k jednomu z Vašich shrnutí − ano, Václav Havel se narodil v Československu, protože se narodil v roce 1936. --Marek Koudelka (diskuse) 5. 11. 2013, 18:51 (UTC)

Marek Koudelka mate pravdu omlouvám se ale myslím ze flagicon by bylo nejlepsi odstranit protože tímto aktem by milan zeleny uznal okupaci a s tim se rozhodne neztotoznuje ! Proto navrhuji flagicon vhodné upravit --Tomas79rek (diskuse) 5. 11. 2013, 19:14 (UTC)
Patří tam vždy vlajka toho státního útvaru, ve kterém se narodil. Je nesmysl, abychom to měnili kvůli osobě popisované v článku. --Marek Koudelka (diskuse) 5. 11. 2013, 19:15 (UTC)
Marek Koudelka to je pravda a souhlasím a flagicon musí byt vždy uveden ? Nechápu take jake znaky reklamy nebo jake předvolební agitace článek ma jak uvádí Mario7, to je holý nesmysl, v článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?oldid=10891910) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému OTRS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 201310301001484
Všeobecně, pokud má M. Z. jakoukoli osobní motivaci k uvádění nebo neuvádění čehokoliv, ať zkusí jiný kanál, nikoliv Wikipedii. Co se týče Vaši editační činnosti, doporučuji k nastudování veškerá pravidla ohledně tvorby článků. Co se má v článku uvést, kde se to má uvést, co se uvádět nemá, jak napsat neutrální článek, jistě mi rozumíte. Koukám, že umíte revertovat, navíc třetí revert dokonce provádíte nepřihlášený. Dále víte, že článek je možné uzamknout a dokonce jste seznámen s existencí a funkcí Nástěnky správců. Jen ten článek pořád nevypadá tak, jak by měl vypadat. To se mi nelíbí. Možná se Vám zdá, že nejsem vstřícný, ale někdy si nemůžu odpustit napsat něco otevřeně. Nic ve zlém, kolego, ale věnujte se, prosím, spíš podobě článku a nikoliv nějaké vlaječce nebo dalším drobnostem. Co se týče propagačního vyznění článku, už Vám to bylo vysvětleno v jedné z předchozích sekcí. Nicméně, nemějte obavy, článek dnes-zítra upravím. Fakt, že jde o převzatý materiál, nic neříká o jeho neutrálnosti a vyváženosti podle pravidel Wikipedie. Zdraví --Mario7 (diskuse) 5. 11. 2013, 19:28 (UTC)

┌────────────┘--Mario7 milý Mário, jistě ze Vám osobně speciálně rozumím jiz od samého zacatku, dekuji za vyčerpávající přehled moznosti, které wikipedia poskytuje a které jaksi nebylo a snad není potreba ani aplikovat, z Vašeho sdělení vyplývá ze s obsahem který je zde publikován nesouhlasíte, protože ho považujete za převzaty, já se však nedomnívám, dokonce si i myslím ze uvedena fakta jsou naprosto přesná a pokud se Vám podaří článek plnohodnotně a vhodně upravit budu jenom rad . Víte k Vaši banalizaci vlaječky to znamená ze by MZ akceptoval nebo dokonce toleroval anebo propagoval protektorát ! To přeci není mozne, aneb ov rámci ceske wiki je bežné podporovat okupaci ? Těším se na Vaši úpravu která bude zajisté všestranně obohacující a jak jsem jiz zmínil plnohodnotná, pan Zeleny jinak žádné ambice nemá jak uvádíte --Tomas79rek (diskuse) 5. 11. 2013, 19:45 (UTC)

Ne, o obsah vůbec nejde, pouze forma ještě potřebuje uvést do souladu se zdejšími zvyklostmi, jak se už o tom konečně mluvilo v jedné z předchozích sekcí, toť vše :). Co se týče vlaječky, myslím, že další diskuse asi nemůže přinést nic nového. Pouze to naposled stručně a jasně shrnu. V letech 1939–1945 existoval na našem území německý protektorát, což je historická realita, bez ohledu na to, co si o tom (patrně všichni) myslíme. U všech, kteří se na tomto území v těchto letech narodili, se proto logicky uvádí jako místo narození Protektorát Čechy a Morava. Názor kteréhokoliv wikipedistu nebo dokonce subjektu článku ohledně „tolerance“ existence tohoto státního útvaru není důležitý. S pozdravem --Mario7 (diskuse) 5. 11. 2013, 20:26 (UTC)

Lhůta pro odložené smazání[editovat zdroj]

Dobrý den, pokud je nějaký článek v procesu odloženého smazání, nelze do článku vložit výstavbovou šablonu, lhůta které přesahuje lhůtu pro smazání stanovenou urgentní šablonou, viz zde. Určitě chápete důvody. Děkuji za pochopení. --Mario7 (diskuse) 10. 11. 2013, 18:42 (UTC)

Nedostižná intelektuální převaha M. Z.?[editovat zdroj]

Dobrý den, kolego, celkem nechápu, jak tohle dokládá významnost rozsáhlého výčtu jeho publikací pro Wikipedii, ale chci se zastavit spíš nad tím textem:

„Unikátní pocta českému ekonomovi a vědci v exilu odráží fundamentální odkaz práce a myšlení autora Zeleného: lidské a společenské systémy a procesy jsou organicky a zásadně vícerozměrné, technokratická redukce reality do jednoduchých agregátních makro-funkcí nebo kriterií je vědecky nepřípustná a z hlediska praxe kontraproduktivní. Milan Zelený zasvětil svůj odborný život tvorbě a rozvoji neagregovaných a nezprůměrňovaných mikro-přístupů ke studiu interaktivní ekonomie, rozhodování, organizace a řízení lidských a společenských systémů.“

V této souvislosti chci připomenout, že se všichni snažíme o dokonalou encyklopedii, znakem které je (kromě spousty dalšího) srozumitelnost textu pro svého čtenáře. Abych to vyložil konkrétněji: není důležité, zda vkládanému textu rozumíte Vy nebo já, důležité je, zda mu porozumí čtenář Wikipedie, pro kterého to všichni děláme. Závěrem to zkusím vyložit zcela na rovinu: nejde o to, dokázat, jak moc jsou vědecké kvality M. Z. nedostižné nebo jak běžný český čtenář nemůže porozumět většině výrazů a spojení, se kterými on možná běžně operuje. Jde spíš o to, pokusit se přiblížit jeho vědeckou činnost, pokud možno běžným jazykem a hlavně v češtině. Nadnesené názvy různých specifických podoborů, obraty filozofie vědy nebo anglické názvy různých teorií je potřebné nahradit českými ekvivalenty, pokud existují. Mohl bych pokračovat a rozšiřovat se o tom ještě docela dlouho, ale pevně věřím, že chápete, co jsem se snažil (poněkud nemotorně) vyjádřit. Za pochopení děkuje a zdraví --Mario7 (diskuse) 11. 11. 2013, 20:20 (UTC)