Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Mozzan/Pískoviště

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj Mozzane,

to je docela impozantní článek, ale neměl by ses při přípravě na VŠ soustředit pouze na jednu oblast a určité období. U přijímaček na historii se většinou antika nezkouší, alespoň na pražské FF ne. Obor historie začíná středověkem. Měl bys mít vyvážené znalosti z celých dějin. Podstatné je hodně toho přečíst, nejenom knihy, ale také články z odborných časopsů, abys měl co nejdelší seznam četby. Toulky českou minulostí nebo histroické romány jako odbornou četbu uvádět nemůžeš. Dobré je také hlásit se na více škol, i když samozřejmě na jedne obor. Wikipedie je fajn, ale teď se soustřeď na tuhle věc, ať to vyjde napoprvé. --Di 4. 2. 2009, 05:00 (UTC)

Neboj Di, samozřejmě se nehlásím jenom na jeden obor a u historie jsem si zjistil, že začíná cca od roku 400. Jinak časopisy (zejména Dějiny a současnost) už podrobně studuju a u přijímaček bych se pokud možno soustředil buď na dějiny Byzance, případně na dějiny moderního Řecka. O toulkách minulostí jsem nikdy neuvažoval (vlastně ty jsem přestal používat jako zdroj na wikipedii minimálně před půl rokem...), ty mi rozhodně nepřijdou jako odborná literatura. Jinak já mám docela široký zájem o historii, která nekončí pouze u Byzantské říše a Řecka. ;-) Navíc na všech článcích v poslední době pracuju celkem pomálu. Důležité jsou pro mě jenom tři - Dějiny Řecka, Moderní dějiny a Raný středověk, které chci doplnit právě na základě tý literatury na zkoušky ;-) do ostatních větších článků se (slibuju :-D ) pouštět nebudu :-)
Mám v plánu uvést přehled monografií zabývajících se rozsáhlejšími obdobími (zejména období raného středověku, kolonialismu a 20. století; samozřejmě si najdu i díla týkající se ostatních období) i některými státy (např. Córdobský a Fátimovský chalífát; křižácké státy, Kyjevská Rus, Novgorodská republika a přiznávám - mimo jiné i Byzanc :-) ) , pokud to půjde a vyzbyde mi čas. Navíc wikipedie je pro mě pouze sekundární cíl, tvorba článků mi pomáhá utřídit si vědomosti, které jsem získal dosavadní četbou knih na přijímačky. Skutečně primárním je pro mě přijetí na vysokou školu a pokud to půjde, zejména na historii. ;-) Krom historie mi de i matika a cizí jazyky, takže chci zkusit i jiný obory - Politologii na FF a diplomacii a mezinárodní obchod na VŠE. Ale historie je pro mě nejdůležitější, s těma ostatníma to zatim ještě moc nevidim. Možná příští rok Mozzan 4. 2. 2009, 13:05 (UTC)
p.s. A těma historickejma románama si mě teda trochu urazila :-D :-D :-D ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 18:10 (UTC)

Promiň, samozřejmě jsem to nemyslela jako urážku, ale někdy se studenti snaží uplatnit, co načetli třeba k maturitě. Obávám se, že pro středověké Rusko moc české literatury nenajdeš. Vlastně skoro nic. Pokud by Tě zajímaly počátky kyjevského státu,také Rusko za starého režimu od Richarda Pipese. Dějiny Ruska z Lidových novin už nejsou ve středověké části nic moc. Něco se také dozvíš v Dějinách středověké Evropy. A prosím Tě, neber to, že Tě poučuju!! --Di 4. 2. 2009, 19:01 (UTC)

No, ta směsice dvojteček a déček jsou smajlíky, uraženej jsem nebyl a bral to s nadhledem ;-) Dějiny středověké Evropy už mám pročtené, tam něco bylo. A nevíš o něčem třeba v angličtině, co by se dalo sehnat v Čechách? živím se jako překldatel, takže by pro mě po zkušenostech s finančnickou a PR angličtinou :-) snad neměl být problém něco anglického přelouskat. A neboj, vůbec mi to nevadí :-) naopak rád ocením každou pomoc :-) Dějiny Ruska jsem četl už před nějakou dobou, ale nechci je tam dávat, abyhc tam neměl zbytečně moc knih z edice dějiny států (myslím, že v těch jsem se poprvé dočetl o Novgorodu a docela mě tenhle stát zaujal právě díky téhle knížce) moc moc děkuju za zdroje a za všecko :-) --Mozzan 4. 2. 2009, 20:05 (UTC)

Janet Martin, The Medieval Russia - je to dost nová práce. Pokud jsi Pražák, tak ta knížka je ve Slovanské knihovně v Klementinu. Jsou tam také práce Johna Fennella o Rusku 13. a 14.století a monografie o Ivanu III. - najdeš je tady v elektronickém katalogu - http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=slk. Proč by mělo vadit, že máš v seznamu hodně knížek z Dějin států? Budu přemýšlet nad tím Novgorodem. --Di 4. 2. 2009, 20:28 (UTC)

Di, děkuju ti mockrát :-)
co se týče edice Dějiny států - no já nevím, já jsem knih z téhle edice přečet asi 10... spíš mi přijde škoda je tam uvádět všechny, radši bych se zaměřil na jinou tvorbu a navíc jsem ne vždy byl s těmi knihami spokojený (ale to se týká jenom překladů, český byly vždycky na hodně slušný úrovni); navíc jsem si myslel, že by to vypadalo, že jsem příliš zaměřený na určitý obor... počítal jsem s cca 25 až 30 monografiemi; z toho by část byly články z ĎaSu, pak něco musim nechat taky na českou historii, část na středověk a pak postupně další hitorická období. Ale jinak z té edice bych chtěl vzít Dějiny Ruska, Řecka, Nizozemska a pravděpodobně Španělska, i když tam už jsou dějiny Francovy éry trochu zvláštně napsaný...a řikal jsem si, že to bud evíc než stačit... možná bych do toho přidal ještě Dějiny Číny a pokud bych je sehnal, tak Dějiny Indie. Ale ty bych si vzal až ev chvíli, kdy mi zbyde volný čas po prostudování monografií o historických obdobích a potom případně o těch státech, co jsem zmiňoval předtím (Chalífáty atd.).
Medieval Russia jsem zrovna našel, během příštího týdne si tam zajdu a pučim si to. --Mozzan 4. 2. 2009, 21:42 (UTC)