Diskuse s wikipedistou:Jan Myšák/Archiv/2022

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Mircea v tématu „Samota u Hadince
Archivy
Archivy

How we will see unregistered users

Ahoj!

Tuto zprávu dostáváte, protože máte správcovská práva na některé wiki nadace Wikimedia.

Když dnes někdo edituje wiki nadace Wikimedia, aniž by byl přihlášen, zobrazujeme jeho IP adresu. Jak možná víte, v budoucnu už to nebudeme moci dělat. Rozhodlo tak Právní oddělení nadace Wikimedia, protože se změnily normy a regulace týkající se soukromí v online prostředí.

Místo IP adresy budeme zobrazovat maskovanou identitu. Jako správce si budete i nadále moci zobrazit si jejich IP adresu. Také vznikne nové oprávnění pro uživatele, kteří potřebují vidět plné IP adresy neregistrovaných uživatelů pro boj s vandalismem, obtěžováním a spamem, aniž by byli správci. Patroláři také uvidí část IP adresy, aniž by museli mít toto oprávnění. Také pracujeme na lepších nástrojích, které budou pomáhat.

Pokud jste to ještě neviděli, můžete si přečíst více informací na Metě. Pokud si chcete být jisti, že vám neutečou žádné technické změny na wiki nadace Wikimedia, můžete se přihlásit k odběru našeho týdenního technického zpravodaje.

Existují dva navrhované způsoby, jak by tato identita mohla fungovat. Oceníme vaše názory na to, který způsob by podle vás fungoval nejlépe pro vás a vaši wiki, teď či v budoucnu. Můžete nám dát vědět v diskusi. Můžete psát ve svém jazyce. Návrhy byly předloženy v říjnu a rozhodovat se budeme po 17. lednu.

Děkuji. /Johan (WMF)

4. 1. 2022, 19:11 (CET)

Otázka od wikipedisty Latifundista (6. 1. 2022, 22:38)

Zdravím, zde je Latifundista, nevím jestli jsem ten svůj první přídavek příliš "nezesyslil". Děkuji za Váš čas Hrabec Ivan --Latifundista (diskuse) 6. 1. 2022, 22:38 (CET)

@Latifundista Zdravím, vaše editace byla kolegou vrácena. Váš text jste přidal na konec článku nahrazením sekce s externími odkazy. Lepší by bylo např. lehce rozšířit úvod článku, kde by se informace mohla objevit. Rovněž by se hodilo mít k ní nějaký vhodný zdroj. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 7. 1. 2022, 10:44 (CET)

Editace stránky Lovčí hajní

Dobrý den, asi jsem to nepochopil. Proč je článek Lovčík hajní špatně ozdrojován? Dvě knihy od nejlepších českých arachnologů je málo, nebo špatně? Je problém v tom, že se jedná o tištěné zdroje a není možno ověřit kliknutím? A nebo je problém formální, možná dělám chybu o které nevím, - má být každé tvrzení označeno? - to potom budu mít za každým odstavečkem odkaz na citaci. Snažím se čerpat z českých zdrojů, u článku o české přírodě je to myslím pochopitelné, anglické arachnologické prameny hodnotí téma spíše z globálního pohledu a nebo píší o anglických populacích pavouka. Na českém internetu opravdu není mnoho arachnologických článků a ty, co tam jsou někdy nepůsobí vůbec věrohodně (např.: který je český nejjedovatější pavouk a máme se ho bát?). Také proto jsem na závěr uvedl odkazy alespoň na články z české Wikipedie. Ty dvě knihy jsou tuším to nejlepší, co o tomto pavoukovi, a vůbec o pavoucích, u nás vyšlo a je možno najít. Určitě je máte v knihovně, když editujete tento článek, takže ověření je jednoduché. Děkuji za odpověď - pokusím se podle ní vše napravit. F --Funas59 (diskuse) 13. 1. 2022, 13:56 (CET)

@Funas59 Zdravím, za mě takto ok. Zdrojování literaturou je zcela v pořádku, ale, jak jste uhádl, hodí se alespoň nějaké značení oněch citací. Poněkud extrémní případ, ale když se kouknete na nějaký nejlepší článek, je v něm zdrojovaná téměř každá věta. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 13. 1. 2022, 17:19 (CET)

Otázka od wikipedisty PetyXbron (19. 1. 2022, 21:57)

Dobrý den, je možné smazat/zrušit Wikipedia účet? Nic jsem nevytvořil a již nechci působit jako tvořitel. --PetyXbron (diskuse) 19. 1. 2022, 21:57 (CET)

@PetyXbron Zdravím, účet jako takový zrušit nelze, nicméně vám o nic nejde. Pokud přezdívku užíváte jinde, a bojíte se třeba potenciálního zneužití tohoto účtu, můžete zažádat o přejmenování. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 1. 2022, 22:03 (CET)

Otázka od wikipedisty Sara Francesca Scaglioni (20. 1. 2022, 21:25)

Jak mohu založit novou stránku o české novinářce? Kde se zakládá? A pak jak mohu o jejím deníku založit stránku, která zatím neexistuje?

Děkuji za informace. --Sara Francesca Scaglioni (diskuse) 20. 1. 2022, 21:25 (CET)

@Sara Francesca Scaglioni Zdravím, instrukce naleznete zde. Poznámku s deníkem jsem úplně nepochopil, ale šel by založit stejně jako článek o autorce. Zcela kritická je jejich encyklopedická významnost. Musím rovněž dodat, že psaní článku je relativně náročné, pokud s Wikipedií nemáte žádné zkušenosti. Pro začátek je lepší začít drobnějšími úpravami, zorientovat se, přečíst si Průvodce apod. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 1. 2022, 01:20 (CET)

Otázka od wikipedisty Běla Konečná (1. 2. 2022, 09:52)

Taky zdravím, v Chebu, v knihovně začal kurz Píšeme Wikipedii, přihlásila jsem se, takže začínám a určitě v budoucnu budu potřebovat pomoc, --Běla Konečná (diskuse) 1. 2. 2022, 09:52 (CET)

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)

[Nástěnka mentora] Přidali jsme nový modul „Nastavení“

Nově nasazený modul Nastavení Nástěnky mentora

Milé kolegyně, milí kolegové,

s radostí oznamuji, že v Nástěnce mentora je nyní k dispozici další modul, který se jmenuje „Nastavení“. Tento nový modul umožňuje mentorům přizpůsobit mentorství svým potřebám. Modul tak například umožňuje:

  • Krátkodobě si od mentorství dát pauzu (nastavením počtu dní, po který mi nemají být zasílány žádné otázky)
  • Změnit množství nováčků, kteří mi budou přiřazeni
  • Pomocí odkazu na seznam mentorů změnit zprávu, která je zobrazena všem nováčkům
  • Snadný přístup k rozhraní Převzít nováčka

Jakékoli připomínky, komentáře či otázky týkající se nově nasazeného modulu (či čehokoli jiného týkající se Nástěnky mentora) uvítám na diskusní stránce.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 10. 2. 2022, 21:15 (CET)

Papežské buly

Zdravím a děkuji za rychlé smazání zbytečné přesměrovávací stránky "Aeterni Regis". Na stránce "Papežská bula" je takových případů víc (napsal jsem to tam do diskuse), napadá Vás nějaké lepší řešení než to procházet a mazat jedno po druhém? --Gottschalk (diskuse) 26. 2. 2022, 17:52 (CET)

@Gottschalk Zdravím, nemáte zač. Lepší způsob bohužel není – existuje hromadné mazání, ale to lze použít jen na články jednoho konkrétního uživatele, a musí být nové (nejsem si jistý lhůtou, ale dejme tomu méně než měsíc staré). --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 26. 2. 2022, 18:04 (CET)

Pozvánka na událost

KKDAII (diskuse) 3. 3. 2022, 22:41 (CET)

Otázka od wikipedisty Kopleš&Séba (4. 3. 2022, 22:11)

Zdravím, tady Kopleš, k editování jsem nový a měl bych pár otázek. Za prvé, za jakou dobu mohu vytvořit článek o vlastním tématu které ještě jakkoliv nebylo zahrnuto? Za druhé, mohu nějak změnit své uživatelské jméno? Přihlášen jsem ke staršímu účtu ale již jsem pár věcí zpracoval a nerad bych pracoval znovu. Za třetí - stále nechápu systém referencí. Co když je zdroj již nepřístupný, či nelze na Wikipedii najít? Předem děkuji za odpověď. Kopleš --Kopleš&Séba (diskuse) 4. 3. 2022, 22:11 (CET)

@Kopleš&Séba Zdravím, něčemu rozumím, něčemu ne. O změnu jména můžete zažádat tady. Za jakou dobu myslíte kdy by to bylo vhodné, nebo jak dlouho vám to bude trvat? Obojí se nedá moc obecně říct, nicméně není většinou doporučované začínat rovnou vlastním článkem, jelikož je to poměrně komplikované. Do třetice – nedostupné zdroje je možné někdy nalézt např. v internetovém archivu, část s Wikipedií nechápu… --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 3. 2022, 22:50 (CET)

Děkuji, již jsem se přes noc více naučil a tak již mám, po této zprávě, odpověď na vše Kopleš Kopleš&Séba (diskuse) 5. 3. 2022, 09:12 (CET)

Pouze mě zajímá, jestli byl nějaký specifický důvod proč byla smazána stránka o Mlokismu. Chápu že ještě nemáme dostatek referencí, ale stránka by mohla alespoň sblížit člověka s novým náboženským směrem sídlícím právě v české republice. Předem děkuji za odpověď Kopleš&Séba (diskuse) 5. 3. 2022, 09:20 (CET)

@Kopleš&Séba Protože to byl článek vhodný spíš na Necyklopedii. Vizte např. toto. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 3. 2022, 09:56 (CET)

Děkuji za zprávu, ačkoliv Mlokismus není můj výzkum ani má víra. Možná jsem při odůvodnění špatně zvolil slova. Také bych ocenil kdyby jste již neoznačoval Mlokismus jako satiru či vtip, vede tím vůči diskriminaci věřících ačkoliv toto náboženství zní naprosto absurdně, ale to mohou i ostatní religionistiky, ne? Pokusím se najít reálné zdroje o existenci Mlokismu. Děkuji za pochopení. Kopleš Kopleš&Séba (diskuse) 5. 3. 2022, 13:20 (CET)

Growth Newsletter #20

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Otázka od wikipedisty Erikp345 (4. 4. 2022, 17:47)

Dobrý den, mohu mít dotaz ohledně odkazu - https://cs.wikipedia.org/wiki/Sagittaras_Games proč je u loga uveden Logo?? Nenašel jsem, jak opravit, díky moc. Erik --Erikp345 (diskuse) 4. 4. 2022, 17:47 (CEST)

opraveno. Jiná věc, zda-li je to logo je buď zcela volným dílem nebo uvolněno pod svobodnou licencí, viz [1]. Každý ho může kdykoliv (za určitých podmínek) kdekoliv užít, třeba i za peníze, atd.... --Pavouk (diskuse) 4. 4. 2022, 19:17 (CEST)
@Pavouk Díky za pomoc. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 4. 2022, 21:43 (CEST)

Otázka od wikipedisty Maltézský bígl (5. 4. 2022, 07:49)

Dobrý den,

píšu Vám jako mému mentorovi na Wikipedii.

Wikipedie mi jako nováčkovi nabízí editační tipy. Schválně jsem se rozhodl, že nějaké jednoduché a středně těžké vyzkouším.

Když mi to na jazykovou korekturu doporučilo heslo Barrio azteca, byla to past. Té stránce nic nepomůže.Je to strojový překlad z anglické wikipedie. Nemá žádnou hodnotu. Pokoušel jsem se stránku uhladit stylisticky, ale nemá to moc velký význam. Je na místě ji navrhnout na smazání? Jak takovou diskusi o smazání vyvolat?

Zdravím Maltézský bígl - Filip Křížek --Maltézský bígl (diskuse) 5. 4. 2022, 07:49 (CEST)

@Maltézský bígl Zdravím, můžete článek zkusit doupravit (kus práce jste již odvedl, a moc dlouhý není). Pokud trváte na jiném procesu, bude nejlepší ho označit na odložené smazání jako strojový překlad. Nejjednodušeji to půjde Editováním zdroje (vpravo nahoře) a následným vložením tohoto: {{subst:Strojový překlad}} --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 4. 2022, 15:55 (CEST)

Pomoc s dotažením článku Let TAP Air Portugal 425

Zdravím, omylem jsem zveřejnila překlad článku, který jsem chtěla ještě upravovat na pískovišti, je tam několik chyb:

- chyba v referencích - s tou si neumím poradit, jde o editaci šablony a tam tápu


Mohl byste mi pomoci článek dopracovat do podoby bez chyb?

Předem díky --Ckesi (diskuse) 19. 4. 2022, 16:20 (CEST)

@Ckesi Zdravím, problém je v tom, co píše chyba – reference je použita vícekrát pod stejným názvem. Pokud chcete opakovaně použitou referenci pojmenovat, napíšete v kódu <ref name="název reference">{{kód reference}}</ref>. Následně můžete tu samou referenci vložit pouhým <ref name="název reference"/> (povšimněte si lomítka na konci).
Rovněž je problém v tom, že některé reference jsou nepřeložené, ale tomu bych se věnoval později. Je to takto srozumitelné? --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 4. 2022, 18:22 (CEST)
S další pomocí jsem to pochopila a mechanicky nahradila, takže teď už to vypadá, jak má - nepřeložené reference bych měla taky dořešit. --Ckesi (diskuse) 29. 4. 2022, 14:40 (CEST)

Otázka od wikipedisty Athanasius Kircherus (26. 4. 2022, 11:01)

Dobrý den, před několika týdny jsem udělal poslední úpravy pro odstranění uvedených problémů u nového hesla "Václav Javůrek": "Konkrétní problémy: refy Wikipedií pryč nebo nahradit, typografie a psaní dat, min. čas u dějů minulých; korektně citovat - ne vždy je jasné, kde citace začíná a končí". Tento citovaný text je tu nicméně stále beze změny. Jak to prosím tedy funguje, co dělat?

Děkuji, Petr Štěrba --Athanasius Kircherus (diskuse) 26. 4. 2022, 11:01 (CEST)

@Athanasius Kircherus Zdravím, šablona sama rozdíl nepozná – vloží ji člověk, a po vyřešení problému ji taky adekvátně upraví. Na článek se ještě zaměřím a dám vědět. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 26. 4. 2022, 19:02 (CEST)

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace!

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)

Otázka od wikipedisty LolaZak (26. 5. 2022, 10:08)

Zdravím Jane, jak vylepšit to přehledové okénko, aby tam byla ta struktura, alma mater atd... díky moc za radu Karel Müller --LolaZak (diskuse) 26. 5. 2022, 10:08 (CEST)

@LolaZak: Zdravím a omlouvám se za zpoždění. Vpravo nahoře kliknete na Editovat, následně kliknete na onu tabulku (infobox) a budete moct připisovat další parametry. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 29. 5. 2022, 14:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Uni2022 (29. 5. 2022, 11:42)

Dobrý den, bylo by, prosím, možné změnit hlavičku stránky https://cs.wikipedia.org/wiki/Moneta_Czech_Open z Moneta Czech Open na UniCredit Czech Open? V letošní roce došlo ke změně titulárního partnera a tedy i změně názvu turnaje a dalším drobným změnám. Předpokládám, že tím dojde i ke změně odkazu, ale jinak to asi nejde.

Za pomoc předem děkujeme. --Uni2022 (diskuse) 29. 5. 2022, 11:42 (CEST)

@Uni2022: Vyřešeno, zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 29. 5. 2022, 14:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Geetix sro (10. 6. 2022, 08:56)

Ráda bych svůj příspěvek doplnila o politické působení. Bude to již dostačující pro zveřejnění? Děkuji. --Geetix sro (diskuse) 10. 6. 2022, 08:56 (CEST)

@Geetix sro Zdravím, to nemůžu takto posoudit, zásadním kritériem jsou ony vhodné zdroje. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 10. 6. 2022, 20:49 (CEST)

Otázka od wikipedisty Coolbombnarti (12. 6. 2022, 23:20)

Jak si mám založit svojí vlastní stránku? --Coolbombnarti (diskuse) 12. 6. 2022, 23:20 (CEST)

@Coolbombnarti Zdravím, jestli jste tu kvůli svému Youtube kanálu, tak to vás zklamu. Články musí splňovat podmínky významnosti, což kanál Coolbombnarti jistě nesplňuje. Pokud chcete psát o něčem jiném, můžete začít tady. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 12. 6. 2022, 23:29 (CEST)

Otázka od wikipedisty Geetix sro (16. 6. 2022, 09:06)

Nemohu najít svůj rozepsaný příspěvek. Mohu se zeptat, zda ještě existuje nebo byl již smazán? Děkuji moc. --Geetix sro (diskuse) 16. 6. 2022, 09:06 (CEST)

@Geetix sro Jestli myslíte pana Radkovského, tak článek o něm je tady, kam ho kvůli hrozícímu smazání přesunul kolega, viz vaše diskusní stránka. Očividně už jste ho ale mezitím našla :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 6. 2022, 11:47 (CEST)
Ano, tento článek byl upraven a pevně doufám, že dostatečným způsobem, aby jej bylo možné zveřejnit. Děkuji. :-) --Geetix sro (diskuse) 16. 6. 2022, 14:28 (CEST)

Growth team newsletter #21

5. 7. 2022, 15:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Geetix sro (17. 8. 2022, 10:27)

Dobrý den, pokoušela jsem se vložit profilový obrázek na Wikpedii, ale bylo zamítnuto s tímto hlášením: Cross-wiki upload filter. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe dostat fotografii osobnosti do pravého sloupce šablony na Wiki. Děkuji moc. MD --Geetix sro (diskuse) 17. 8. 2022, 10:27 (CEST)

@Geetix sro Zdravím, obrázky musí být nahrány na Wikimedia Commons. Ideální jsou vlastní fotografie, jinak může nastat problém s autorskými právy. Je rovněž možné, že jste našla obrázek použitý např. na anglické Wikipedii, který kvůli odlišnému fair use nemůže být použit jinde. Případně se ptejte dál. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 8. 2022, 20:33 (CEST)
Děkuji za odpověď, ještě upřesním svůj dotaz. Na Wikimedia Commons jsem byla, ale protože mám profilový obrázek osobnosti od fotografa, měla bych uvést jeho jméno a pak mi nebylo jasné, jakou licenci vybrat v části "Nyní nám řekněte, proč jste si jisti, že máte právo toto dílo publikovat:". A dále jsem se dočetla, že vše, co nahrajeme, musí být ve veřejné doméně nebo pod svobodnou licencí, jako je GNU Free Documentation License nebo CC BY/BY-SA), ale s tím si taky nevím rady :-). Děkuji za reakci. MD --Geetix sro (diskuse) 18. 8. 2022, 08:33 (CEST)
@Geetix sro Přiznám se, že na Commons jsem toho nahrával minimum a nejsem si zcela jistý, ale měla by to být licence CC-BY-SA-4.0. Jinak by neměl být problém, pokud jste skutečně autorkou fotky. Podezřelá jsou např. chybějící metadata, které fotoaparát běžně ukládá (čas pořízení, ISO, doba expozice apod.), což typicky indikuje, že obrázek je odněkud stažený. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 18. 8. 2022, 17:43 (CEST)

Otázka od wikipedisty Ed pele (19. 8. 2022, 11:30)

Mam dotaz wikipedie mi nechce schvalit obrazek (o historii loga Manchasteru united) rika ze je skodlivý --Ed pele (diskuse) 19. 8. 2022, 11:30 (CEST)

@Ed pele Zdravím, obrázek je v tuhle chvíli vedlejší. Problém vašeho příspěvku byl jeho styl; vyjímal by se na nějakém fanwebu, ale ne v encyklopedii. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 8. 2022, 16:27 (CEST)

Vyznamenání

@Brik175: Děkuju moc! --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 30. 8. 2022, 18:22 (CEST)

Otázka od wikipedisty Klara Ulicna (6. 9. 2022, 15:33)

Dobrý den, rada bych k 80. narozeninam zalozila stranku vyzbanemu ceskemu psychologovi a pedagogovi, text mam pripraveny, ale nevim si nyni rady. Dekuji za pomoc. Klara Ulicna --Klara Ulicna (diskuse) 6. 9. 2022, 15:33 (CEST)

@Klara Ulicna Zdravím, omlouvám se za zdržení. Článek jste již založila a kolega ho upravil. Ještě se na něj podívám, ale vypadá bez větších problémů. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 9. 9. 2022, 09:58 (CEST)

Growth team newsletter #22

21. 9. 2022, 19:18 (CEST)

Dobrý den.

Snažím se upravit informace, které jsou nepřesné.

Černozem je původem ruské slovo, ne ukrajinské jak píšete Vy. Největší rozlohu má černozem v Rusku, tak je potřeba zmínit jeho pořadí jako první, a doplnit mapu světa se zobrazením nejúrodnější oblastí na světě.

Tady máte i anglickou verzi černozemu, je to tam vše dost jasně a pravdivě napsané.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chernozem AlexandraY7 (diskuse) 27. 9. 2022, 09:31 (CEST)

Otázka od wikipedisty EverlastingPremise (16. 10. 2022, 18:49)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se dá editovat název článku a pokud ano tak jak? --EverlastingPremise (diskuse) 16. 10. 2022, 18:49 (CEST)

@EverlastingPremise Zdravím, jednoduše editovat jako takový nejde, protože by v tom byl hrozný zmatek. Lze ovšem článek přesunout, což byste měl být schopen provést, pokud kýžený název ještě není zabraný. Na detailnější poradu toho ale budu od vás potřebovat vědět víc… --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 10. 2022, 21:18 (CEST)

Jedná se o změnu malého písmena na velké ze Saša šindl na Saša Šindl. EverlastingPremise (diskuse) 16. 10. 2022, 22:27 (CEST)

@EverlastingPremise Pokud jde o tento článek, tak tam je chybný název bohužel snad tím nejmenším problémem, a stránka bude téměř určitě smazána. Nicméně v přesunu vám nebráním – na horní liště vyberete možnost Přesunout a napíšete (pozorně!) nový název článku. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 10. 2022, 22:34 (CEST)

Dobrý den, vím že to sice není otázka ale všimnul jsem si překlepu v podnadpisu na stránce Sébastien Buemi (místo pilot Formule 1 je uvedeno pilot Formuly 1), proto bych vás chtěl požádat o opravu. EverlastingPremise (diskuse) 28. 10. 2022, 16:58 (CEST)

@EverlastingPremise To není podnadpis, ale položka Wikidat. Opraveno, zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 10. 2022, 17:34 (CEST)

Otázka od wikipedisty Pravont (7. 11. 2022, 10:30)

Dobrý den,

  Wikipedii používám na denní bázi a konečně jsem se osmělil také trochu přispět. Včera jsem přes tutorial provedl několik úprav a než budu pokračovat, mám pár dotazů.

1. Mám i nadále provádět drobné úpravy přes pouze tutoriál? 2. Jak postupovat, když objevím chybu / potřebu drobné úpravy na náhodné wiki stránce? Mám někoho kontaktovat, nebo se pustit do opravy sám? Nerad bych jako úplný nováček páchal víc škody než užitku. 3. Do jaké míry je přípustné zakládat v článku hypertextové odkazy na dosud neexistující českou wiki? 4. Kdy a jak (pokud vůbec) se hodí u českých článků odkazovat na EN Wiki?

Děkuji a budu rád, když mne nasměrujete na nějaké komplexní howto, abych Vás neotravoval s každou prkotinou. :)

Pravont --Pravont (diskuse) 7. 11. 2022, 10:30 (CET)

@Pravont Zdravím, tak si to probereme ;)
1) Přes tutoriál je asi nejsnáze naleznete, ale jinak si můžete najít třeba nějakou tematickou skupinu, která je vám blízká, a zkusit nějak systematicky zkontrolovat tu. Na úplném konci stránky jsou kategorie, tak můžete projet třeba nějakou kategorii.
2) Editujte s odvahou, přinejhorším vám tu editaci někdo vrátí.
3) Myslíte odkazy na články, které dosud neexistují? Pokud lze předpokládat, že v budoucnu by existovat mohly (ideálně jsou významné), tak to není problém.
4) Nikdy.
Není zač, případně se ptejte dál. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 7. 11. 2022, 20:01 (CET)
Díky za rychlé a jasné odpovědi i link, to je povzbudivé. :)
Ještě mne napadá - čas od času narazím u hesla na neexistující českou wiki stránku, přičemž EN verze je moc pěkně zpracována a v některých případech je mi téma natolik blízké, že bych se do české verze pustil. Všiml jsem si, že v rámci CZ wikipedie existují stránky uvedené jako "přeloženo z angl. wikipedie". Jak v takovémto případě postupovat? Stačí mne odkázat na relevantní howto, ať Vás nepřipravuji o čas.
Ještě jednou díky. --Pravont (diskuse) 7. 11. 2022, 22:37 (CET)
@Pravont To se jedná o situaci, kdy byl článek nebo jeho značná část z anglické Wikipedie přeložen. Do sekce Reference se pak vloží šablona překlad. Něco k překladu najdete zde, hlavní je nevkládat neupravený text z překladače. Nicméně doporučuji se nejdřív spíš chvíli rozkoukat, opravovat chyby, dopisovat odstavce apod., než se pustit do celého článku. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 8. 11. 2022, 22:02 (CET)

Pozvánka na editaton v Praze!

OPRAVA DATA! Pozvánka na editaton v Praze!

Smazání šablon Cycling race

Ahoj, dnes jsem si všiml Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablony Cycling race, když Wikipedista:Lukša mě jako navrhovatel neupozornil. Věc se má tak, že kolega nejdříve všechny výskyty infoboxu/šablony bez předchozí diskuze automaticky nahradil a následně ho označil za nepoužívaný. Ono nahrazení ovšem bylo učiněno za pomocí dat z modulu, ekvivaletní šablony buď vůbec neexistují nebo nepodporují přebírání údajů z Wikidat. Automatické nahrazení i návrh na smazání bez upozornění považuji za nevhodné, proto prosím o znovuotevření dané diskuze. --Jklamo (diskuse) 14. 11. 2022, 09:39 (CET)

@Jklamo Ahoj, pokud vím, tak modul a na něj napojené šablony vytvořil někdo mimo cs wiki zároveň s mnoha dalšími wiki napříč jazykovými verzemi, tudíž nevidím důvod, proč na to Tebe upozorňovat. Infobox Cycling race byl několik let označen ke sloučení (viz stále záznam zde), proti čemuž nikdo neprotestoval. Ostatní 4 šablony byly, pokud se nemýlím, použity 5x, z toho 2 vůbec. Proto jsem přistoupil k nahrazení. A nakonec jsem nenavrhl rovnou smazání, jak by to bylo také možné, ale posunul jsem vše do DoSu, aby měla komunita možnost vyjádřit se k tomu, jestli o šablony a modul na cswiki stojíme. --Lukša (diskuse) 14. 11. 2022, 10:14 (CET)
@Jklamo Vzhledem k té historii, která nikoho leta nezajímala, mi to přišlo bez problémů. Osobně bych nevytvářel chaos s vracením DoSu a radši bych na tvém místě založil revizi, ať se může vyjádřit víc lidí. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 14. 11. 2022, 10:37 (CET)

Growth team newsletter #23

29. 11. 2022, 21:57 (CET)

Otázka od wikipedisty Ondrejirsa (2. 12. 2022, 14:25)

Zdravím, robím anglický preklad pre stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Safina a potrebujem byť viac experienced aby som to mohol publikovať. Aký je v tomto postup? Môže to ísť aj cez vás aby ste mi to publikovali, ak je preklad v poriadku? Ďakujem, Ondrej --Ondrejirsa (diskuse) 2. 12. 2022, 14:25 (CET)

@Ondrejirsa Zdravím, na anglické Wikipedii mají výrazně přísnější pravidla a nový uživatel může vytvořit pouze tzv. Draft a zažádat o jeho schválení. Je to dobrý způsob jak zjistit, zda je pro ně téma významné a jaké problémy článek má, oproti tomu publikován vlastního textu přes někoho je dost nezvyklý postup… --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 12. 2022, 15:08 (CET)
Zdravím, zažádaní o schválení som asi prehliadol. Išlo mi prioritne o to zistiť, ako sa to dokáže publikovať aj napriek tomu že nie som skúsenejší užívateľ. --Ondrejirsa (diskuse) 2. 12. 2022, 15:27 (CET)
@Ondrejirsa Postup na založení Draftu najdete na stránce, kam jsem vás už odkazoval. Je to něco jako pískoviště, tj. ne hlavní jmenný prostor, ve kterém běžní uživatelé vyhledávají. Po schválení se potom z draftu může stát běžný článek. Je to takto jasné? Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 12. 2022, 15:39 (CET)
Ďakujem, teraz mi je všetko jasné. --Ondrejirsa (diskuse) 2. 12. 2022, 15:48 (CET)

Otázka od wikipedisty Philip Marek (3. 12. 2022, 15:06)

Vážený pane Myšáku, vytvořil jsem stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_%C5%A0imarek (Robert Šimarek), která již existovala na wiki stránce o Stanislavu Grossovi. Dostal jsem na ní ale šablonu o pochybnostech významnosti, doplnil jsem proto více zdrojů a doplnil stránku o historické fotografie. Jak mám zabránit tomu, aby tato stránka byla po 14 dnech smazána? Děkuji za Vaší pomoc a odpověď! --Philip Marek (diskuse) 3. 12. 2022, 15:06 (CET)

@Philip Marek Zdravím, článek jsem lehce upravil a šablonu odebral. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 12. 2022, 19:50 (CET)

Otázka od wikipedisty Sázíme budoucnost (5. 12. 2022, 11:32)

Dobrý den, děkuji, dnes jsem provedla několik úprav v textu, doplnila jsem historii a činnosti a také popsala v čem se iniciativa liší od ostatních. Budu ráda, za Váš názor, zda je to takto již dosti encyklopedické či zda Vám tam něco zásadního stále chybí. Ještě bych ráda doplnila inforámeček a upravila fotku loga. --Sázíme budoucnost (diskuse) 5. 12. 2022, 11:32 (CET)

@Sázíme budoucnost Zdravím, samotný článek už je na tom mnohem lépe; z textu jsem odebral některé nepotřebné odkazy, zdroje by se hodilo převést na tzv. reference. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 12. 2022, 20:40 (CET)
Dobrý den, provedla jsem. Na stránce je ještě požadavek doplnit více wikiodkazů, ale přijde mi jich tam dost. Nebo tam mám přidat wikiodkazy na slova jako Česká republika, Československo, strom apod.? Budu ráda za Váš názor. --Sázíme budoucnost (diskuse) 6. 12. 2022, 10:19 (CET)

Samota u Hadince

Takže někdo označí stránku ke smazání, do diskuse se nezapojí. Nikdo nereaguje na to, že na diskusní stránce je smazání rozporované a pak někdo jiný stránku smaže. Tohle nepovažuji za šťastný přístup, vytvoření takové stránky stojí autora nějaký čas a tato stránka existovala několik let na wikipedii, objekt mezitím změnil majitele a teď tady najednou stránka začala vadit a tímto způsobem je smazaná? Takovýto naprosto formalistický a nediskutovaný delecionismus považuji za přehnaný. Mircea (diskuse) 14. 12. 2022, 23:27 (CET)

@Mircea Problém často nebývá v tom, že by článek začal vadit, spíš že si někdo všiml problému až po dlouhé době. Článek nepřinášel absolutně žádné informace o samotném objektu, a jak se k němu případně dostanu, si zjistím sám z mapy. Navrhovatel smazání @Jvs vám mimochodem odpověděl, i když se zpožděním: Reklama již byla prakticky odstraněna, takže šablona Reklama by mohla zmizet taky, ale problém je jinde. Protože chybějí NNVZ, všechny informace v článku uvedené (mimo větu "Chata slouží jako penzion a restaurace" ) zřejmě pocházejí ze studia mapy. Je otázkou, zda pak takový článek má smysl – encyklopedie by měla přinést nějakou přidanou hodnotu, hlavně proto požadujeme i ty NNVZ. Není nicméně problém článek obnovit v uživatelském JP. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 12. 2022, 00:05 (CET)
OK, prosím tedy o obnovu článku zde pod mojí diskusní stránkou (Diskuse s wikipedistou:Mircea/Samota u Hadince), případně kde je to zvykem, odpověď už jsem si nestihl před smazáním nejspíš ani přečíst. Něco s tím udělám, v uvedených zdrojích jsou určitě informace, které přinesou přidanou hodnotu a to jak historicky od původních majitelů , tak i od současných. Mircea (diskuse) 15. 12. 2022, 09:37 (CET)
@Mircea Budiž, hotovo. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 12. 2022, 16:35 (CET)
Děkuji, ale bohužel nemohu najít. Kde je prosím obnoveno? Mircea (diskuse) 19. 12. 2022, 10:29 (CET)
@Mircea Pardon, tady. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 12. 2022, 11:43 (CET)
díkyMircea (diskuse) 20. 12. 2022, 09:02 (CET)

Otázka od uživatele Anna-Marie Daňková: Wikipedistka:Dobroš (19. 12. 2022, 14:57)

Dobrý den, ráda bych kontaktovala pána, který editoval stránku o mé rodině. Mohla bych Vás požádat o pomoc? Nevím, zda-li to jde. Děkuji

--Anna-Marie Daňková (diskuse) 19. 12. 2022, 14:57 (CET)
Dobrý den, nerozumím otázce: jak se jmenuje ta editovaná stránka a proč se obracíte na mne? --Dobroš (diskuse) 19. 12. 2022, 16:33 (CET)
@Anna-Marie Daňková Dobrý den, to vám zatím nemůžu zodpovědět, protože nevím, o jaký článek se jedná :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 12. 2022, 20:00 (CET)