Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Hooolis

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 178.255.168.187 v tématu „Obrazy hradů

--Jana Lánová (diskuse) 31. 3. 2013, 20:12 (UTC)

Fotka Valdeku[editovat zdroj]

Zdravím, na stránce o hradu Valdek jsem zahlédl vámi přidanou fotku, která je ovšem na Commons bez kategorií. To je vaše vlastní fotka z popisovaného muzea? Opravdu je na tom obraze Valdek? Pokud ano, bylo by dobré k tomu obrázku přidat odpovídající popis a kategorie… Díky za případné vyřízení, --Nefronus (diskuse) 7. 5. 2013, 20:32 (UTC)


Dobrý večer, zdá se mi podle stránky zde, že se věc podařilo vyřešit a mám z toho opravdovou radost! Děkuji Vám za nahrané soubory a těším se na další spolupráci! --Gampe (diskuse) 28. 5. 2013, 20:09 (UTC)

Prosím vyplňujte kolonku „Shrnutí editace“[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. ♥ K123456  5. 6. 2013, 10:11 (UTC)

Obrazy hradů[editovat zdroj]

Dobrý den, upozorňuji, že Wikipedie neslouží k propagaci Vaší malířské tvorby. Obrázky jsou sice pěkné, a rekonstrukce podoby hradů nám tu obecně chybí, ale bez informace, ke které době se rekonstrukce vztahuje, je hodnota obrázku poměrně nízká. Formulace typu „Ukázka zobrazení hradu v malířství. Podzim na Švihově, malba na plátně, L.Herc“ čtenáři o hradu neřekne vůbec nic, a měla by vypadat spíše nějak jako „Umělecká rekonstrukce podoby hradu v XY. století“. To, že originál je malba na plátně, a název obrazu si případný zájemce může zjistit na Commons. --Petr Kinšt (diskuse) 1. 1. 2021, 21:47 (CET)Odpovědět

Vážený pane Kinšt. Pokud Vám moje příspěvky tolik vadí tak je můžete smazat ,tak jako jste to již před lety několikrát udělal. Chápu, že časem se někteří wikipedisté začnou chovat jako majitelé této otevřené encyklopedie a jako největší znalci v oboru. Vaše upozornění, že propaguji svoji malířskou tvorbu je hloupé. Jak jste si již mohl zjistit na katastru nemovitostí tak každý a hrad i hradní zřícenina má svého vlastníka. Stejně tak má i svého vlastníka každý fotografický přístroj kterým je pořízena veškerá obrazová dokumentace v celé, opakuji v celé wikipedii . Veškeré fotografie zveřejněné na wikipedii tak mají svého autora a ten tak logicky propaguje svoji autorskou fotografii - svůj fotografický výtvor. A rovněž tak může i propagovat věc která je na fofografii zobrazena. Například zámek Orlík majitele pana Schwarzenberga, který pak Vaší rodině umožní za 550,-Kč prohlídku i s vyhlídkou s věže. Můj jediný obrázek na jednotlivých stránkách hradů a zřícenin není nic proti tomu kolik autorských fotografií zde na stránkách hradů propagují jiní. Jsou to někdy celé galerie v desítkách autorských fotografií. Tak se Vás ptám zda jste těmto autorům zaslal stejné upozornění , že wikipedie neslouží k propagaci jejich tvorby jako jste jej zaslal mne?
A co se týče popisu nafoceného obrazu, tak ten přesně odpovídá tomu co chci případnému čtenáři wikipedie sdělit. Bohužel mi stále někdo uvedený popis obrazu mění a dodává jiný text ve kterém je používáno slovo rekonstrukce. A to proto, že si ten někdo, neustále plete pojmy mezi zobrazením hradu v malířství a kresbě a mezi například hmotovou rekonstrukcí. Rozdíl je následující. Vývoj zobrazování hradů v malířství a kresbě je datován již od samého počátku vzniku hradu zatímco vytváření různých hmotových rekonstrukcí je věc novodobá.
Hrady jsou od svého založení zobrazovány v různých kronikách, nástěnných malbách ,na mapách , starých tiscích, později jsou součástí ilustrací v knihách a samozřejmě nástěnných obrazech. Někdy aur vyjádřil a vyjadřuje přesně to co viděl a vidí , někdy vyjádřil a vyjadřuje jen svoji představu . Tuto kategorii představují fotografie mnou uveřejněných obrazů . Moji představu o zobrazení hradu zaměňujete s odbornou rekonstrukcí.
Naproti tomu skutečná a odborně provedená hmotová rekonstrukce by měla být věcí která stojí na hodnověrných písemných pramenech , hodnověrném dobovém zobrazení a na provedeném řádném archeologickém výzkumu v místě . A teprve pak by se měla vytvořit. Stavebně historický průzkum nemůže nikdy nahradit archeologické práce. Ačkoliv se archeologické práce na zříceninách a terénních pozůstatků již zcela zaniklých hradů skoro neprovádějí přesto již existují hmotové rekonstrukce všech hradních objektů , dokonce všech jejich stavebních fází , v četně hradů přestavěných na zámky. Nejvíce úsměvné jsou pak přesně z rekonstruované objekty počítačovou grafikou kde je přesný tvar a typ krovu v četně například břidlicové krytiny která se bez archeologických prací samozřejmě v místě nikdy nenašla. A někdy jsou tyto věci vytvořeny i pracovníky npú. Takže se ptám ,co tato vyobrazená hmotová rekonstrukce řádně pojmenovaná a datováná sděluje čtenáři wikipedie? . Asi toto : Vážený čtenáři když si vezmeš tužku do ruky a při zachování půdorysu vytvoříš deset svých vlastních variant hmotové rekonstrukce tak pořád se bude jednat o stejný hrad .
Moje fotografie obrazů pouze připomínají čtenáři ,že hrady jsou a vždy byly nedílnou součástí výtvarného umění. Nic víc a nic míň.
S pozdravem Hooolis --Hooolis (diskuse) 2. 1. 2021, 21:14 (CET)Odpovědět
Vážený pane
Omlouvám se, že Vás kontaktuji tímto způsobem. V městském muzeu Horažďovice připravujeme na letní sezonu výstavu Obrazy kraje pod Práchní, pro kterou sháníme různé obrazy sídel a dominant Horažďovicka. Jednou z hlavních je samozřejmě hrad Rabí. Obraz Pocestný - olej na plátně - L.Herc je vskutku velmi zajímavý a chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné jej pro výstavu nějakým způsobem zapůjčit. Pokud byste měl zájem o spolupráci, kontaktujte nás prosím přes email: historik@muzeumhd.cz
Přeji krásný den
S pozdravem Adam Hanus --178.255.168.187 3. 3. 2021, 10:23 (CET)Odpovědět
Nejsem si jist, jak na takhle zmatený text reagovat, ale zkusím to v bodech:
Z článků jsem odstranil jen ty obrázky, které jste na Commons nahrál v nízkém rozlišení (např. Volfštejn), protože takové pro čtenáře nemají velkou hodnotu.
Co má s obrázky na Wikipedii společného cena prohlídky Orlíku, to netuším.
Obrázky jsou nedílnou součástí článků (viz Nápověda:Obrázky), protože mají vhodně doplňovat a ilustrovat text. Mimochodem, počet rekonstrukcí se dá na české Wikipedii spočítat na prstech jedné ruky (nebudu-li počítat Vámi vložené obrázky). Vaše obrázky jsem označil za pěkné a hodnotné (rekonstrukce zde chybí), takže nechápu tu podrážděnou reakci. Bylo to kvůli té propagaci? Ono to tak totiž vypadá, když trváte výhradně na své variantě popisku. Ani Vy nejste jejím majitelem a největším znalcem v oboru.
Bohužel si ani po Vaší reakci nejsem jist, jestli jste autorem obrazů, nebo jen jejich fotografií. Pokud jste pouze autorem fotografií, nejspíš porušujete autorská práva, protože obrazy pravděpodobně nejsou volný dílem.
Historická zobrazení hradů a zámků jsou cenným pramenem poznání. Rekonstrukce podoby hradu je užitečná, protože čtenáři přibližuje možnou podobu objektu, který se často dochoval v torzálním stavu. Ještě jsem neviděl žádnou, jejíž autor by ji prohlašoval za přesnou. Všechny rekonstrukce jsou vždy hypotetické. Vyjadřují tedy jen autorovu představu podloženou orientací v oboru a znalostí historických zobrazení a analogií. Je zajímavé, že v našem případě malířova představa je prakticky shodná s hmotovými rekonstrukcemi zveřejňovanými v kastelologické literatuře. Je to tedy rekonstrukce nebo ne? Já bych řekl, že ano. Potom ovšem k obrázku patří stručný popisek a podrobnosti (způsob malby, rozměry apod.) si zájemce může vyhledat na Commons.
Nicméně pokud trváte na tom, že obrázky zobrazují jen autorovu představu (nikoliv tedy rekonstrukci), nejsou pro encyklopedický článek vhodné, protože představy nějakého malíře mají nejspíš k odbornosti dost daleko a na rozdíl od fotografií z terénu dokumentují pouze jeho fantazii. Přijatelné by byly, pokud by hrady zobrazovaly v dochovaném stavu.

--Petr Kinšt (diskuse) 2. 1. 2021, 22:44 (CET)Odpovědět