Diskuse s wikipedistou:62.245.64.233

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v české Wikipedi. Koukám na ten článek Oleg a jistě sám víte, že má dost daleko k ideálu. Zkusme to tedy dát dohromady. Wikipedie je encyklopedie, tedy články mají mít jistou strukturu a styl. Nejprve je nutné u každého článku napsat tzv. úvodní odstavec, který by charakterizoval téma, aby čtenář hned věděl, o co se jedná. Zde tedy by bylo na místě napsat. "Oleg (datum narození - datum úmrtí) byl... ". Pak teprve se může psát podrobněji o dalších věcech, nejlépe to opět nějak strukturovat, pokud by toho mělo být víc - například podle jednotlivých životních etap nebo podle různých oblastí (válečnická aktivita, dílo). Nemělo by to mít charakter publicistického článku v novinách či časopisech. A samozřejmě nelze sem opsat nic z nějaké knížky či jiné webové stránky, a to ani kdyby to byl například Váš překlad z nějaké ruské publikace. Nechcete to zkusit upravit? Ještě Vám sem vložím výzvu pro anonymní přispěvatele, která obsahuje užitečné rady. --Luděk 05:58, 7. 6. 2005 (UTC)

Zaregistrujte se
Zaregistrujte se
Vítejte ve Wikipedii, otevřené encyklopedii!
Vítejte!ÚvodNápovědaPrůvodce WikipediíPět pilířů WikipedieCo Wikipedie neníJak zakládat nové článkySlovníček

K prohlížení ani k editaci článků ve Wikipedii se nemusíte přihlašovat, ale vytvoření účtu je jednoduché a rychlé a poskytne vám mnoho výhod, například:

  • Používání takového uživatelského jména, které si vyberete. Nemusíte poskytovat žádné své osobní údaje, skutečné jméno ani e-mail.

Přihlášení vám zpříjemní uživatelský zážitek:

  • Možnost ukládat nové stránky nebo úpravy stávajících stránek bez nutnosti opisovat protispamový kontrolní kód
  • Možnost zobrazovat seznam všech vašich příspěvků.
  • Možnost používat seznam sledovaných stránek, do kterého si můžete přidávat stránky, které vás zajímají.
  • Možnost přizpůsobit si vzhled a chování Wikipedie podle vlastního vkusu.

Přihlášení vám rozšíří možnosti přispívání:

  • Možnost načíst obrázky či jiné soubory.

Přihlášení vám umožní lépe se zapojit do společné práce na Wikipedii:

Jen do toho, zaregistrujte se!

--Luděk 05:58, 7. 6. 2005 (UTC)

Ahoj Luďku,
včera jsem objevila stránku s ruskými vládci a přišlo mi líto, že tam o nich nic není. Proto jsem to zkusila a vložila již hotový text o Olegovi, který jsem měla k dispozici. Byl skutečně opsán a jen lehce upraven. Ale nebojte se, texty zásadně nekradu. Pasáž o Olegovi jsem "opsala" ze své vlastní knížky, takže obsahuje nejnovější poznatky o tomo vládci, o kterém jinak skoro nic nevíme (ani to, kdy se narodil a zemřel). Není to žádný populární nebo publicistický text. Docela by mě lákalo, tyto stránky o starých ruských vládcích zaplnit. Šířit informace je určitě chvályhodné a pokud jsou kvalitní a co nejnovější, tím lépe. Jen na to mít čas. Snad postupně ....
Di

Pokud se jedná o vlastní text, tak je to bezva. V takovém případě je však nutné dopsat na diskusní stránku k článku Diskuse:Oleg, že se nejedná o porušení autorských práv. A chtěl bych upozornit, nevím totiž, jestli si to uvědomujete, že přispíváním na Wikipedii zároveň souhlasíte s tím, že svůj text dáváte zcela k dispozici veřejnosti. Každý jej může převzít a upravovat. Pokud se rozhodnete se k nám přidat, jistě to všichni jen uvítáme. A možná byste se mohla i zaregistrovat (třebas pod nějakou přezdívkou), jak na to, je uvedeno výše. Co se týče článku samotného, tak je nutné začít tím úvodním odstavcem o Olegovi a teprve pak psát nějaké pozadí, co ten Rurik s ním měl společného apod. Ale návštěvník musí dostat v úvodním odstavci základní informaci o Olegovi. Nemusíte se bát, že byste udělala nějakou chybu, to se zpočátku stává všem a někteří je občas pášeme ještě i po řadě měsíců, ale právě to je úžasná výhoda Wikipedie, že každý omyl, překlep či nepřesnost může vzápětí opravit někdo jiný. Přeji hodně štěstí! --Luděk 07:31, 8. 6. 2005 (UTC)

Nezlobte se, ale nemohu souhlasit s tím, aby někdo přebíral a upravoval můj text, pokud nebude citovat svůj zdroj. To je skutečně porušení autorských práv - každý text, který byl napsán, má právo na autorskou ochranu. Můžu text o Olegovi přepsat a mohu ho podepsat - šifrou nebo skutečným jménem, na tom nezáleží. Ale nemohu dát svolení k tomu, aby ho někdo přepisoval a považoval ho za vlastní. Nejde o Wikipedii, ten text je totiž chráněn jako součást určitého vydaného díla - mohlo by to vadit i vydavateli. Kromě toho, nechcete-li porušovat autorská práva mimo tuto encyklopedii, neměli byste to dělat ani uvnitř. Di

Tohle je napsáno pod editačním oknem:

Vaše změny budou okamžitě zveřejněny. Pokud si chcete pouze editaci vyzkoušet, použijte prosím pískoviště. Všechny příspěvky do Wikipedie jsou zveřejňovány podle volné licence GNU pro dokumenty (podívejte se na Wikipedie:Autorské právo na detaily). Pokud si nepřejete, aby váš text byl nemilosrdně upravován a volně šířen, pak ho do Wikipedie neukládejte. Uložením příspěvku se zavazujete, že je vaším dílem nebo je zkopírován ze zdrojů, které nejsou chráněny autorským právem (tzv. public domain) – to se netýká většiny webových stránek. Nepoužívejte díla chráněná autorským právem bez dovolení!

--Li-sung 08:34, 8. 6. 2005 (UTC)

Zřejmě mi, Luďku, nerozumíte. Já mohu texty z vlastních knih používat, jak je mi libo. Jsem jejich autorem a mám k nim autorská práva. Pokud je někam přepíšu, třeba do internetu, neměl by nikdo tato moje práva rušit, protože v knížce tento text autorský chráněn je. Přečtěte si prosím autorské právo, ochrana textu se vztahuje na každý napsaný text. Ten, který jsem vložila k Olegovi, už někde vydán písemně byl, takže s ním nemůžete volně zacházet. Autorská práva jsem neporušila, jsou moje a mého nakladatele. Opravdu si nepřeju, aby byl můj text nemilosrdně upravován. Autorství je také obranou toho, aby se anonymně nešířili různé nesmysly. Škoda ....... Di

Obávám se, že tady došlo k nedorozumění na vaší straně. K textu, který vytvoříte, pochopitelně máte autorská práva. Jenže ve chvíli, kdy text vložíte do Wikipedie, jej poskytujete za podmínek licence GNU FDL, která umožňuje komukoli dalšímu jej upravovat a dále šířit. K takovým úpravám a šíření jste dala svolení, tím, že jste text vložila do Wikipedie. Pokud nechcete za takových podmínek text šířit, pak ho do Wikipedie neukládejte. (Poznámka: pokud je vaše smlouva s nakladatelem výhradní, pak zřejmě ani nemáte právo text do Wikipedie ukládat, to jen na okraj.)
JENŽE ad vaše „nemohu souhlasit s tím, aby někdo přebíral a upravoval můj text, pokud nebude citovat svůj zdroj“ – k ničemu takovému samozřejmě docházet nesmí a nebude. Licence GNU FDL říká, že můžete autorské dílo volně šířit a volně také tvořit díla odvozená (tzn. dílo upravovat), ale pouze za té podmínky, že uvedete všechny autory a dílo šíříte stále za podmínek GFDL, tzn. i další úpravy takového textu musí být volně šířeny včetně označení všech autorů.
Takže: pokud vám nevadí, že někdo vaše články bude měnit (třeba v nich opraví překlepy, upraví formátování, ale také doplní další informace, přepíše odstavec kvůli snazší pochopitelnosti atd. atd.), ale vyžadujete, aby stále bylo uvedeno vaše jméno jakožto autora (jednoho z autorů), tak nemusíte mít obavy – to je součástí pravidel a to je důvod, proč má každá stránka nahoře odkaz historie. Ale pokud byste vyžadovala, aby text, který do Wikipedie vložíte, byl navždy ponechán bez jediné změny, pak bohužel, tak to tady nefunguje.
--Mormegil 09:28, 8. 6. 2005 (UTC)

O.K. Mohu to zkusit. Di


Uvedl jsem jedno takové zamyšlení na Wikipedista diskuse:Mormegil#otazka k licenci, nepredpokladal jsem Vase anonymni pokracovani, proto jsem nepokracoval zde, prosim Vas prectete si ho. Nechci Vas timto nijak odrazovat od dalsi prace, naopak budu rad pokud se rozhodnete psat o ruskych dejinach, ktere povazuji za velmi zajimave. Vrba 08:18, 12. 6. 2005 (UTC)

Ale ano, budu. Už jsem se trochu seznámila se systémem a vím, že můj původní text zůstane. A že také já mohu opravit jiné texty, aniž bych zrušila, co napsali autoři přede mnou. To je moje chyba, že jsem se objevením těchto stránek nechala strhnout k pokusu přispět bez znalosti pravidel. Mám určitě zájem na tom, aby o starých ruských dějinách, kterým není věnováno mnoho literatury v češtině, dostaly ke čtenářům kvalitní nezastaralé informace. Určitě se postupně zaregistruji, seznámím s technickými informacemi podrobně a začnu zaplňovat hesla o starých ruských a moskevských panovnících. Jen nevím, kde na to vzít dostatek času!!

Potom by mozna bylo lepe se prihlasit (pravy horni roh) prihlaste se, pod jakymkoli (napr.fiktivnim) jmenem, je pak snazsi komunikace, lepe se uvadi p. "Ahoj", nez p. 62.245.64.233, navic po prihlaseni se muzete ucastnit hlasovani, atp. Preji mnoho uspechu nejen ve wikipedii Vrba 09:19, 12. 6. 2005 (UTC)